Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

‘Ima dana kad sama napravim 500 tegli namaza od rogača’

‘Ima dana kad sama napravim 500 tegli namaza od rogača’
1

Dugo je radila u javnom poduzeću, ali se razboljela pa je, prisjeća se, čak bilo pitanje hoće li ikad više raditi. No nije se predala i odlučila je krenuti svojim putem

VIDEO

Oduvijek sam voljela kuhati, ali onako pomalo, s guštom. A pravljenje namaza upravo je to, cjelodnevni proces i nešto u čemu mogu uživati svaki dan, počinje svoju priču Solinjanka Jasminka Šego. Njeni potpuno prirodni Suez namazi već su osvojili gastro hedoniste, posebno namazi s rogačem. 

- Razmišljala sam dugo čega nema previše na tržištu, pa sam metodom eliminacije došla do rogača, tu zaboravljenu, a tako zdravu biljku. Inače, obožavam rogač i kolače od rogača i šteta mi je bilo koliko ga raste ovdje u Dalmaciji, a zapravo se uopće ne prerađuje. Nitko, pa ni moje bake nisu pravile tako nešto. Recept za namaz od rogača bila je moja ideja. No kako malo “težak”, započela sam ih kombinirati sa smokvom i bademom - priča Jasminka, inače pravnica po struci. 

Dugo je radila u javnom poduzeću, ali se razboljela pa je, prisjeća se, čak bilo pitanje hoće li ikad više raditi. No nije se predala i odlučila je krenuti svojim putem. 

Danas proizvodi nekoliko zdravih namaza bez glutena, s naglaskom na autohtone, pomalo zaboravljene dalmatinske biljke. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mislim da nitko u Hrvatskoj ne proizvodi ovako nešto, pa ni namaz od kikirikija. Na kontinentu, u Zagrebu ljudi više vole rogač, dok na sajmovima u Dalmaciji često kušaju kikiriki namaz - kaže Jasminka te dodaje da je s vremenom proširila proizvodnju na namaze od 100 posto badema, bez konzervansa, bez aditiva i drugih dodataka, te namaze od masline i kombinacije maslina s bademom, kao i med s dodacima orašastih plodova.

Jasminka Sego

Ciljani potrošači, kaže Jasminka, su vegani, vegeterijanci, kao i svi koji teže zdravoj prehrani.

- Zbog potvrde da je bez glutena, moji su namazi većinom nalaze u prodavaonicama zdrave hrane, za sada na dalmatinskom području, iako ih ima za kupiti i u Zagrebu. Dobivala sam ponude iz inozemstva, ali za sada sam samo na hrvatskom tržištu jer ne mogu kvalitetno proizvesti za veće tržište - objašnjava Jasminka koja je tvrtku otvorila u prosincu 2015. 

Baš sve radi sama

Ova mikro poduzetnica jedina je zaposlena u svom dioničkom društvu (d.o.o.) i cjelokupan proces radi sama. U posao je uložila vlastiti kapital. Do sada nije dobila nikakve potpore, iako ih je u više navrata tražila, međutim nema namjeru odustati. U malom proizvodnom pogonu smještenom u Kaštelima koji iznajmljuje dnevno proizvede i do 500 komada teglica samo jedne vrste, no najčešće radi po potrebi.

Namaze ne kuha, već ih miksa u velikim blenderima pa ih obrađuje do određene temperature. Svoje delikates namaze, koje hvale svi, od prijatelja, obitelji do kupaca,  često izlaže na sajmovima koji su joj najbitniji za promociju. Ove je sezone obišla gotovo sve sajmove u južnoj regiji, ali i oko Zagreba. 

- Kada dođem u Zagreb, puno mi je kupaca Dalmatinaca. A kako su već svugdje saznali za mene, dobivam narudžbe i za poslovne pakete, evo nedavno sam poslala 60 teglica u Dubrovnik - kaže Jasminka koja već sada neumorno planira  razvoj novih proizvoda.

Namazi traju do 24 mjeseca

Certifikate o zdravstvenoj ispravnosti namaza Jasminka Šego radila je u Splitu, a testovi proizvoda bili su gotovi u roku od 15 dana u Zavodu za javno zdravstvo. Jasminkini prirodni Suez namazi traju do 24 mjeseca.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'