Imate bebu? Na ovih 9 stvari tijekom ljeta morate pripaziti | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Imate bebu? Na ovih 9 stvari tijekom ljeta morate pripaziti

Imate bebu? Na ovih 9 stvari tijekom ljeta morate pripaziti
1

Ljeto i sunce donose i neke opasnosti za bebe. Kad ste na suncu, koristite kape za sunce, suncobrane i sjenila za bebe. Kad je vani neizdržljivo prevruće, važno je ograničiti koliko vremena provodite na suncu

VIDEO

Ljeto je kao stvoreno za zabavu i za užitke na suncu, no, iako se možemo dobro zabaviti, ljeto i sunce donose i neke opasnosti za bebe.  

POGLEDAJTE VIDEO: supermoći beba

Pokretanje videa...

Bebe se smiju 01:30

Na ovih 9 opasnosti trebate pripaziti kako bi mogli uživati u svemu što ljeto pruža: 

1. Sunce i krema za sunčanje

Iako vjerojatno već znate važnost zaštite bebine kože od opeklina, možda ne shvaćate koliko je osjetljiva koža djeteta na kreme za sunčanje. Za bebe mlađe od 6 mjeseci je najbolje samo izbjegavati izlaganje suncu.

Kad ste na suncu, koristite kape za sunce, suncobrane i sjenila za bebe. Ako morate, u redu je primijeniti malo kreme za sunčanje na izložena područja kože bebe mlađe od 6 mjeseci, poput lica i stražnjeg dijela ruke, vrhova ušiju i vrhova stopala.

Za bebe starije od 6 mjeseci možete koristiti kremu za sunčanje na bilo kojem području izložene kože - samo koristite onu koja je napravljena za bebe. Obavezno kremu prvo testirajte na malom području bebine kože, a ako se razvije osip, nazovite svog liječnika.

Bez obzira na dob vašeg djeteta važno je izbjegavati izravnu sunčevu svjetlost, posebno između 10 i 16 sati kad je sunce najjače.

7 savjeta ako želite da djeca postanu stabilni i snažni ljudi
7 savjeta ako želite da djeca postanu stabilni i snažni ljudi

2. Visoke temperature

Kad je vani neizdržljivo prevruće, važno je ograničiti koliko vremena provodite vani s djetetom. Odlazak s bebom u šetnju sat vremena ili više je u redu, sve dok ostanete u hladu (ili beba bude ispod kišobrana). Ali ako planirate cijeli dan biti na bazenu ili na plaži, savjetuje se da suprug ili baka i djed ostanu u zatvorenom s bebom ili u hladu. Bebe i mala djeca su posebno osjetljivi na toplinski udar i visoke temperature, pogotovo ako nisu navikli na toplo vrijeme.

3. Bazeni za djecu

Bazeni za malu djecu i bebe ipak nisu sasvim sigurni za njih. Nemojte pomisliti da to što u bazenu ima premalo vode da možete bebu ostaviti da se brčka. Budite uvijek na oprezu i kraj bebe.

4. Biljke

Trava može izgledati kao mekano, sigurno mjesto za bebe, ali postoje dvije glavne stvari na koje treba paziti. Biljke su vodeći uzrok trovanja djece, a bebe će u usta staviti gotovo sve. Obavezno uklonite ili ogradite sve otrovne biljke. Nazovite lokalnu liniju za pomoć protiv otrovanja kako biste dobili potpuni popis otrovnih biljaka koje obitavaju na vašem području.

Beba dobila opekline od cvijeta, mama upozorila druge na oprez
Beba dobila opekline od cvijeta, mama upozorila druge na oprez

Druga velika opasnost u vašem dvorištu jesu pesticidi i herbicidi koje raspršujete kako biste se riješili korova i uklonili štetočine na svojim cvjetovima i biljkama. Ne dopustite bebi da se igra u dvorištu najmanje 48 sati nakon što ste prskali.

5. Sprej za komarce

Iako vas ubod komaraca ne treba brinuti, stvarni rizik kada su u pitanju male bebe i kukci su stvari koje koristite kako bi ih udaljili. Nemojte koristiti sredstva protiv insekata kod beba mlađih od 2 mjeseca.

Bez obzira na dob djeteta, izbjegavajte proizvode koji kombiniraju DEET i kremu za sunčanje. DEET može učiniti SPF manje učinkovitim, a SPF se treba ponovo nanositi svaka dva sata, dok se DEET sprejevi uglavnom ne bi trebali tako često nanositi.

Kada primjenjujete sredstvo protiv kukaca, imajte na umu ove savjete:

- Morate biti vani na otvorenom
- Raspršite ga sebi u ruke, a zatim ga utrljajte po bebi
- Ne prskajte po djetetovom licu ili blizu njega (posebno oko usta ili očiju)
- Izbjegavajte posjekotine ili nadraženu kožu
- Operite dječju kožu sapunom i vodom nakon što uđete unutra

Savjeti kako se zaštiti od komaraca:

1. Izbjegavajte područja na kojima komarci imaju tendenciju biti (poput cvijeća i stajaće vode)
2. Upotrijebite mrežicu preko kolica ili nosača za bebe
3. Ne koristite na bebi mirisne sapune, parfeme ili sprejeve za kosu
4. U večernjim satima, kada su komarci najnaporniji, prekrijte bebina kolica ili krevetić kako biste spriječili da ju ugrize.

7. Otvoreni prozori

Da, lijepo je uživati ​​u ljetnim povjetarcima. Ali možda ne shvaćate kako je lako čak i vrlo mladim bebama prevrtati se, mahati, gurati ili otpuzati kroz otvoreni prozor. Ugradite zaštitnike na prozore u blizini stolova za presvlačenje, krevetića i bilo kojeg drugog mjesta s kojeg beba može otpuzati.

Ovo su milijarderi koji svojoj djeci nisu ostavili niti novčića
Ovo su milijarderi koji svojoj djeci nisu ostavili niti novčića

8. Previše vode

Vjerovali ili ne, dehidracija nije veliki rizik za bebe ljeti. Bebe će vas obavijestiti kada su žedne ili gladne, tako da nema potrebe za ulijevanjem tekućine samo zato što je vruće. Iako je važno da mame i tate piju puno vode. Nakon što dijete počne jesti čvrste tvari, možete početi davati vodu, ali bebama mlađim od 12 mjeseci potrebno je samo nekoliko gutljaja tu i tamo.

9. Nesigurni kreveti

Putujete li autom na ljetni odmor ili idete posjetiti baku i djeda, obavezno ponesite prijenosni krevetić. Nemojte stavljati bebu sa sobom u krevet jer vrlo lako se možete prevrnuti na nju u snu ili ona nesvjesno može prevrnuti jastuk preko sebe, a tako postoji rizik da se može ugušiti.

U bebinom krevetiću ne smije biti igračaka, morate imati što manje stvari. Ne preporučuje se pokrivač za bebe mlađe od 12 mjeseci. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Očistite klima uređaj! Iz njega prijeti smrtonosna legionela
ULAZI U PLUĆA

Očistite klima uređaj! Iz njega prijeti smrtonosna legionela

Ova opasna bakterija u ljudsko tijelo ulazi udisanjem i u nekim slučajevima je smrtonosna. Pronaći se može i na mjestima gdje ima ustajale vode

Ova 4 horoskopska znaka imaju najveće šanse steći bogatstvo
NOVAC IM SE 'LIJEPI' ZA RUKE

Ova 4 horoskopska znaka imaju najveće šanse steći bogatstvo

Zanima li vas koji su horoskopski znakovi predodređeni za bogatstvo? Neki znakovi Zodijaka prirodno privlače novac zbog svojih jedinstvenih karakteristika.
Mladoženja pustio eksplicitan video prevare na vjenčanju: Biste li učinili isto u toj situaciji?
ISPUNITE ANKETU

Mladoženja pustio eksplicitan video prevare na vjenčanju: Biste li učinili isto u toj situaciji?

Sporna scena bila je šokantna za mladenku i njezinog šogora, što je izazvalo ogromne uzdaha diljem dvorane. 'Zar ste mislili da nisam znao za ovo?', čulo se kako mladoženja viče