Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
72 komentara

Imate li fotografsko pamćenje? Otkrijte jeste li u 1 posto ljudi

Mnogi za sebe misle da imaju fotografsko pamćenje, no zapravo je ono rijetka vještina koju ima tek jedan posto populacije. Provjerite spadate li vi među priviliegirane

72 komentara

Brojni velikani su navodno imali fotografsko pamćenje - od Leonarda da Vincija do Theodorea Roosevelta, a ta vještina vrlo je dobrodošla u procesu učenja, jer takvi ljudi mogu puno više toga zapamtiti od prosječnog čovjeka.

Ako želite provjeriti svoje pamćenje, učinite to uz pomoć popularnog Playbuzz testa. Usredotočite se na pamćenje crvenih točkica, a one s prve fotografije, kao i one s druge fotografije zajedno trebaju činiti jedno slovo abecede.

Foto: http://www.playbuzz.com/

Fotografsko pamćenje još se naziva i eidetskim pamćenjem, a definira se kao sposobnost pojedinca u prisjećanju slika, zvukova ili raznih stvari s izvanrednom preciznošću i u velikoj količini. Riječ eidetsko znači "nešto što se odnosi na izvanredno iscrpno i razvidno pamćenje vizualnih prizora i slika" i dolazi od grčke riječi εἶδος (eidos), što se izravno može prevesti kao "viđen".

Foto: http://www.playbuzz.com/

Ako ste dobro zapamtili gdje se nalaze crvene točke, u vašem se mozgu trebalo formirati jedno slovo abecede. Većina trenutnih kontroverzi u vezi s fotografskim pamćenjem tiče se preširoke primjene tog naziva za gotovo bilo koji primjer izvanrednog pamćenja. Postojanje izvanrednih sposobnosti pamćenja dobro je dokumentirano i izgleda da je ishod kombinacije urođenih sposobnosti, naučene taktike i izvanrednih baza znanja (čovjek može više zapamtiti onoga što on razumije nego neke nepovezane informacije ili one koje nemaju značenje).

Pogledajte konačno rješenje:

Foto: http://www.playbuzz.com/

U njemu se crvene točkice spajaju u slovo G.

Cijeli test s više zadataka možete riješiti klikom OVDJE.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message