Lifestyle

Komentari 8

I...nakon četiri godine biranja ovo su 7 novih prirodnih čuda

I...nakon četiri godine biranja ovo su 7 novih prirodnih čuda

Kontroverzno natjecanje za Sedam prirodnih čuda tijekom četiri godine bilo je popraćeno pričama o iznudi novca, a najvećim gubitnikom smatra se Grand Canyon

Nakon četiri godine biranja napokon su proglasili Sedam prirodnih čuda. Novih 7 čuda prirode postali su: 

Amazonska prašuma u Južnoj Americi
Zaljev Halong u Vijetnamu 
Iguazu slapovi u Brazilu
Jeju otok u Koreji
nacionalni park Komodo
Puerto Princesa podzemna rijeka na Filipinima te 
planina Table u Južnoj Africi.

Dunav i Plitvička jezera također su bili u kandidaturi no nisu ušli u 28 finalista. Najvećim "gubitnicima" svjetski mediji ocijenili su Grand Canyon, koraljni greben u Australiji, Kilimandžaro i Mrtvo more. 

Kampanju New7Wonders, pokrenuo je 2007. kanadsko-švicarski marketinški stručnjak Bernard Weber, nakon vrlo uspješne kampanje Sedam čuda antičkog svijeta. Ukupno 220 zemalja platilo je registracijske troškove od 199 dolara kako bi postali dijelom 440 kandidata. U finalu je ostalo 28 svjetskih čuda za koje su milijuni ljudi glasovali telefonski, SMS-om i društvenim mrežama. 

No, kako piše londonski Guardian, maldivska vlada razmišljala je o povlačenju svoje kandidature iz natjecanja nakon zahtjeva organizatora za 500.000 dolara. Indonezijska vlada, koja je kandidirala Komodo otoke, u kolovozu je tužila organizatore jer su, kako tvrde, tražili 10 milijuna dolara za troškove licence i 47 milijuna dolara za ceremoniju zatvaranja natjecanja. No obje zemlje su odbile platiti, ali su ipak ostale u natjecanju, prenosi USA Today. 

Iz udruge New 7 Wonders, koja je vodila ove izbore, porekli su optužbe o zelenaškim naplatama. Također, na njihovim stranicama stoji kako su ovo privremena čuda, bazirana na prvom prebrojavanju glasova te da su moguće promjene. Potvrđene pobjednike objavit ćemo početkom 2012. na službenoj inauguracijskoj ceremoniji, piše New7Wonders.

Amazonska prašuma

Amazona ili amazonska prašuma prostire se na sedam milijuna kvadratnih kilometara, a samo šuma prekriva 5,5 milijuna km2. Na ovom prostoru živi devet naroda. Amazona čini više od polovice ukupnih svjetskih šuma te je ujedno najveća i najraznovrsnija tropska prašuma u svijetu. Rijeka Amazona najveća je u svijetu prema volumenu vode, a na njoj nema ni jednog mosta. 

Zaljev Halong

Smješten je u vijetnamskoj provinciji Guang Ninh. Sastoji se od 1969 vapnenačkih otočića različitih vrsta i oblika. Obala zaljeva duga je 120 kilometara, a prostire se na oko 1553 km2. Nekoliko otoka je šuplje zbog čega se odlikuju prekrasnim špiljama, a neki su postali plutajuća sela ribarim. Specifičnost ovog zaljeva je i to što se u vapnenačkim otočićima kriju slatkovodna jezera, a otok Dau Be ima ih čak šest. 

Iguazu slapovi

Nalaze se na rijeci Iguazu i jedni su od najvećih svjetskih vodopada. Prostiru se na 2700 metara u polukružnom obliku. Od 275 slapova koji čine Iguazu slapove, najviše je "Vražje grlo", visoko 80 metara. Ovi slapovi na granici su između Parane i argentinske provincije Misiones, a okruženi su s dva nacionalna parka. 

Jeju otok

Ovo je vulkanski otok, udaljen 130 km od južne obale Koreje. Najveći je otok i najmanja provincija u Koreji jer je velik 1846 km2. U središtu Jeju otoka je Hallasan, najviša planina Južne Koreje i neaktivni vulkan, koji se uzdiže 1950 m iznad morske površine. Oko ovog vulkana nalazi se još 360 satelitskih vulkana. 

Nacionalni park Komodo

Poseban je jer obuhvaća tri velika otoka u Indoneziji: Komodo, Rincu i Padar, kao i nekoliko manjih, a ukupno se prostire na 1817 km2. Ovaj park osnovan je 1980. kako bi se zaštitio komodski varan ili zmaj, koji je ime dobio po svom zastrašujućem izgledu. Riječ je o najvećem i najtežem gušteru na svijetu, koji može narasti preko tri metra i težiti do 91 kilograma. 

Puerto Princesa podzemna rijeka

Nalazi se 50 kilometara sjeverno od grada Puerto Princesa na Filipinima. Prolazi kroz vapnenačko planinsko područje i duga je 8,2 kilometara. Njena specifičnost je u podzemnom toku kojim plovi kroz špilje prije nego se ulije u Južno kinesko more. Smatra se najdužom svjetskom podzemnom rijekom. 

Planina Table 

Južnoafrička ikona i jedino prirodno obilježje na svijetu po kojemu je nazvana konstelacija zvijezda "Mensa", što u prijevodu znači "table" ili "stol". Planina ravnog vrha u zadnjih šest milijuna godina bori se s erozijom, ali ona je ujedno i vlasnica najmanjeg i najbogatijeg cvjetnog carstva na Zemlji, koje se sastoji od 1470 vrsta cvijeća. Također je dom brojnih ugroženih i rijetkih vrsta. Najprepoznatljiviji je pogled Cape Towna, a visoka je 1086 metara. 

Najčitaniji članci