Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
19 komentara

Infekcija: Mačka ga je ogrebala pa počeo misliti da je sin vraga

Nakon što je mladi Amerikanac od svoje mačke dobio opasnu infekciju koja mijenja stanje uma, patio je od halucinacija, anksioznosti te mračnih misli koje su ga na kraju dovele do želje za samoubojstvom

Foto: Pixabay
19 komentara

Tinejdžer, čije ime nije otkriveno, bio je hospitaliziran četiri puta tijekom 18 mjeseci, jer je vjerovao da je 'zli, prokleti vražji sin'. Doktori su, inače zdravom, 14-godišnjaku koji je imao samoubilačke misli i bojao se da će ga njegova mačka ubiti, dijagnosticirali shizofreniju.

Kako mu je bolest napredovala, tako je sve više halucinirao, imao sve više iracionalnih strahova te izljeve bijesa. Na kraju je njegova majka morala dati otkaz kako bi se mogla o njemu brinuti. 

Tijekom 11-tjednog boravka u bolnici provedeno je opsežno testiranje dječaka koji nije reagirao na uobičajene tretmane.

'ZAHVAT JE BOLAN ZA ŽIVOTINJU' Poslala svoju mačku estetskom kirurgu - jer joj je bila ružna

Doktor je na njegovoj koži prepoznao tragove koji su povezani s 'bolestima mačjeg ogreba', uzrokovanima bakterijom Bartonella henselae koja se nalazi u ustima i kandžama mačaka.

Pacijent je pozitivno testiran na infekciju, a nakon niza antibiotika potpuno se oporavio, otkrili su liječnici na Državnom sveučilištu Sjeverne Karoline.

Bartonella infekcija je poznata po 'skrivanju' u oblogama krvnih žila, a ako se ne liječi može imati grozne posljedice.

Infekcija uzrokuje niz bolesti, od visoke temperature pa do nemoći i umora, a u ekstremnim slučajevima može dovesti i do smrtonosnog oticanja mozga te infekcija srca.

Istraživači, pišući u časopisu Journal of Central Nervous Disease, izjavili su kako je ovaj rijedak slučaj zanimljiv iz više razloga.

NE MOŽE NORMALNO ŽIVJETI 'Mojoj djevojčici ruke nateknu kao baloni, a lijek ne postoji'

- Osim što sugerira da sama infekcija može doprinijeti shizofreniji, postavlja se pitanje koliko često infekcija može biti povezana s psihijatrijskim poremećajima općenito - napisao je dr. Ed Breitschwerdt, glavni autor izvješća o ovom slučaju.

Talentirani dječak, koji je posjedovao brojne kućne ljubimce, iznenada je u listopadu 2015. razvio simptome poput osjećaja preplavljenosti, zbunjenosti, depresije i uznemirenosti. Dječak je također rekao da si želi oduzeti život kako ne bi naudio svojoj obitelj, to jest pokleknuo mračnim mislima o ubojstvu njegovih najbližih. 

Primljen je na hitnu psihijatrijsku hospitalizaciju i otpušten tjedan dana kasnije. No ubrzo se stanje pogoršalo da uopće nije mogao normalno funkcionirati te je prestao ići u školu.

Foto: themoviedb.org

- Osim halucinacija da ga progone vlastiti ljubimci. Razvio je slušne, vizualne i taktilne halucinacije te u jednom trenu počeo odbijati napustiti kuću - piše u izvješću.

Kod kuće je razvio prekomjerni umor, svakodnevno je imao strašne glavobolje, bolove u prsima, nije mogao doći do daha, sve simptome koji se inače povezuju s tjeskobom, te je imao stalni poriv na mokrenje. 

Nakon niza neuspješnih tretmana, medicinski tim je ostao zbunjen dječakovim stanjem. Uz to, nakon što su mu ukinuti razni tretmani simptomi povlačenja droga su bili tako teški da je dobio anoreksiju, imao strašne migrene te je povraćao, što je na kraju rezultiralo ponovnom hospitalizacijom, a u bolnicu je došao sa samo 20,5 kilograma.

U ljeto 2016. bio je hospitaliziran na 11 tjedana u psihijatrijskoj bolnici u kojoj je provedeno opsežni pregled.

6 KRIVIH DIJAGNOZA 'Moju kćer je ubio rijetki rak, a liječnici su rekli da ima astmu'

Iako mu se stanje nije popravilo, vratio se kući i tada su mu roditelji zapazili tragove oko pazuha i na bedru, oko deset mjeseci nakon što su počeli inicijalni simptomi. 

Početkom 2017. doktor je napokon povezao sve simptome, a krvni testovi su otkrili da dječak zapravo ima infekciju koju prenose mačke. Do kraja godine, nakon što je propustio dvije godine školovanja, dječak se oporavio

Bartonella se do nedavno smatrala kratkotrajnom infekcijom. No stručnjaci upozoravaju da ugrizi i ogrebotine mačaka koji se na vrijeme ne liječe mogu imati dugoročno negativne posljedice na zdravlje te čak uzrokovati i invaliditet. 

Postoji barem 30 različitih poznatih vrsta Bartonella, a dosad je potvrđeno da čak 13 vrsta može inficirati i čovjeka. Službeni podaci pokazuju kako oko 12.000 Amerikanaca svake godine dobije bolest mačjeg ogreba. 

S NJIMA MNOGI VARAJU U VEZI: Ovo su 3 najseksi horoskopska znaka kojima nitko ne može odoljeti

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message