Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Injekcija ozona u kralježnicu sprječava i smanjuje bol u njoj

Ozon steže tkivo i smanjuje bol, a najviše pomaže kod iščašenja ili hernije diska. Injekcije smanjuju razinu prostaglandina u tijelu - spojeva koji aktiviraju upalu i bol

Fotolia
Foto: Fotolia
0 komentara

Kisik iz ozona koji je povezan s globalnim zatopljenjem mogao bi biti najnoviji tretman za upalu leđa, pokazalo je istraživanje u španjolskoj klinici Doctor Negrin University Hospital. Taj plin, kako su otkrili, steže tkivo i smanjuje bol, piše Daily Mail. Najviše pomaže kod iščašenja ili hernije diska. Za svrhe liječenja, ozon je proizveden u laboratoriju u tekućem obliku i zatim je kombiniran s kisikom te se daje ljudima s iščašenim diskovima.

Diskovi su zaštitni kružni jastučići od hrskavice koji se nalaze između kralježaka u kralježnici, gdje djeluju kao amortizeri. Tijekom godina, diskovi postupno gube sadržaj vode, što ih čini manje fleksibilnima i sklonijima oštećenju. Uzroke toga treba tražiti u dizanju s trzajima, savijanju, kretanju ili jednostavno dobnom trošenju i oštećenju.

Kao rezultat toga, tvrdi vanjski disk se može rascijepiti, a mekana unutarnja jezgra početi oticati. To tkivo tada pritišće živčana vlakna koja prolaze između kralježaka, a to pak bol. Problem se obično javlja u donjem dijelu leđa. Tretmani uključuju fizioterapiju i lijekove protiv bolova, a ako se bol nastavi duže od šest tjedana, potrebna je i operacija.

S novim načinom liječenja liječnici planiraju koristiti sićušne kamere koje vode iglu do oštećenog diska, gdje se plin ubrizgava. Injekcije ozona i kisika sigurno i učinkovito ublažavaju bol, ističu stručnjaci. Oni zapravo smanjuju razinu prostaglandina u tijelu - spojeva koji aktiviraju upalu i bol. To smanjuje pritisak diska na živce koji ih okružuju.

Za bol u leđima krivi roditelji

Nakon proučavanja 1264 ljudi s problemima u donjem dijelu leđa, stručnjaci su otkrili da su oni koji su imali roditelja, brata ili sestru s problemima u leđima, imali četiri puta veću vjerojatnost da će je sami razviti. Razlog vjerojatno leži u naslijeđenim slabostima u strukturi diska.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message