Obavijesti

Lifestyle

Komentari 22

Iskoristi sve: Od žumanjaka se rade čokokuglice, umaci i likeri

Iskoristi sve: Od žumanjaka se rade čokokuglice, umaci i likeri
1

Štedljivo, a fino: Osim za slastice poput pudinga, žumanjak je nezaobilazan u pripremi domaćih majoneza, likera i raznih umaka poput slavnog umaka holandez

VIDEO

Budući da se u mnoge slastice stavljaju samo bjelanjci, žumanjci često ostanu. No nije ih teško iskoristiti jer je ključni sastojak za kuglice od čokolade, pudinge i likere od jaja. Može se dodavati i slanim jelima kao što su tjestenina Alfredo ili holandski umak, a bez njih nema ni domaće majoneze. Da bi ste je pripremili, najprije pjenjačom umiješajte žumanjak sa žličicom limunova soka, žličicom senfa, solju i paprom. Potom slijedi najosjetljiviji dio posla - ulje treba dodavati lagano, kap po kap uz neprestano miješanje. 

Ako se majoneza počne razdvajati, dodajte još malo senfa. Kada je majoneza gotova, dodajte žlicu vruće vode da se ne bi razdvojila. Prema istom receptu priprema se i aioli, majoneza s dodatkom zgnječenog češnja češnjaka. No ako mislite da jaja nisu sasvim svježa, majonezu možete napraviti i od kuhanih žumanjaka koji se zgnječe vilicom, a potom im se kap po kap dodaje obično ili maslinovo ulje. Ako tako pripremljenoj majonezi dodate vinskog octa i začina prema želji, dobit ćete odličan preljev za salate.

Za liker vam treba deset žumanjaka

Deset žumanjaka i 500 g šećera u prahu miksajte tri minute da se zapjeni. Dodajte dva vanilin šećera i 250 ml slatkog vrhnja pa promiješajte žlicom. Uz miješanje dodajte malo po malo alkohola (trebat će vam oko 500 ml ruma, vinjaka ili rakije). Procijedite tri-četiri puta kroz gazu, stavite u hladnjak preko noći, opet procijedite i ulijte u boce. Čuvajte u hladnjaku najdulje dva tjedna. 

Tjestenina Alfredo

Sastojci: 500 g tjestenine, 250 ml slatkog vrhnja, 2 žumanjka, šalica svježe naribanog parmezana, malo maslaca, sol, papar

Priprema: Skuhajte tjesteninu. U međuvremenu na zagrijanu tavicu dodajte maslac i vrhnje te zagrijavajte minutu. Maknite s vatre. Dodajte ocijeđenu tjesteninu na tavu s maslacem i vrhnjem, promiješajte, dodajte žumanjke, naribani parmezan i papar te još jedanput promiješajte. 

Puding s vanilijom

Sastojci: 4 žlice šećera, 2 vanilin šećera, 3 žlice kukuruznog škroba (Gustina), 1/2 žličice soli, 700 ml punomasnog mlijeka , 3 žumanjka, srž jedne mahune vanilije, pola žličice cimeta, žlica maslaca

Priprema: U loncu pomiješajte šećere, sol i škrob. U posebnoj zdjeli lagano umutite žumanjke. Uz miješanje pjenjačom postupno dolijevajte mlijeko. Kuhajte na srednjoj vatri da se zgusne. Smanjite vatru i kuhajte još dvije minute. Maknite s vatre i dodajte malo smjese u žumanjke uz stalno miješanje. Ulijte smjesu u lonac te nastavite miješati i kuhati na laganoj vatri oko minutu. Maknite s vatre, umiješajte vaniliju, cimet i maslac te miješajte dok se maslac ne rastopi. Ohladite 15-ak minuta, ulijte u zdjelice navlažene hladnom vodom i stavite u hladnjak da se stvrdne. 

Umak holandez

Sastojci: 250 g maslaca, 3 žumanjka, žlica vinskog octa, 1-2 žlice limunova soka, sol, bijeli papar, malo kajenskog papra

Priprema: Otopite maslac na laganoj vatri. Žumanjke, ocat i sol mutite mikserom. Stavite na paru, ne vruću nego toplu, i mutite pjenjačom da bude kremasto. Skinite s pare pa lagano dodajte limunov sok i maslac kap po kap neprestano muteći, a zatim dodajući tankim mlazom. Posolite, popaprite i poslužite uz pečeno meso, škampe sa žara ili poširana jaja. 

Čokoladne kuglice

Sastojci: 4 žumanjka, 4 žlice šećera u prahu, 100 g maslaca, cimet, kakao

Priprema: Natrgajte čokoladu i, miješajući, otapajte na pari (bez dodatka vode, na laganoj vatri). U omekšanu čokoladu pomalo primiješajte maslac. U glatku smjesu umiješajte jedan po jedan žumanjak, šećer i cimet pa dalje miješajte na pari da se sve poveže. Maknite s vatre, ohladite prvo na sobnoj temperaturi te stavite u hladnjak da se smjesa stvrdne, barem četiri sata. Tada žličicom uzimajte tvrdu smjesu i rukama oblikujte kuglice veličine oraha. Uvaljajte ih u kakao i stavite u  hladnjak. Ako želite, kuglice možete preliti glazurom od čokolade različitih boja. 

Slasni jesenski recepti

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
PRIPAZITE NA OVE ZNAKOVE

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Svi simptomi srčanog udara Linde Johns, američke književnice, su oni koji bi mogli biti - i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja
Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša
IDEALNA NIJANSA

Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša

Od Ovna do Ribe, svih 12 znakova Zodijaka povezano je s različitim stvarima, kao što su određene kvalitete, karakteri, afiniteti, planeti, pa čak i boje