Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Iskoristite bazgu: Napravite si fine sirupe, likere, ocat, čaj...

Iskoristite bazgu: Napravite si fine sirupe, likere, ocat, čaj...
1

Bazga (Sambucus nigra) u biljnoj se medicini cijeni zbog plodova i cvjetova. Šalica čaja od bazginih cvjetova mogla bi vam pomoći da lakše smršavite i brže prebrodite viroze...

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Ne bacajte ju! Narančinu koru iskoristite za smeće, piling, sjaj

Čaj od cvijeta bazge potiče znojenje i izlučivanje bronhijalnih žlijezda, pa se u narodnoj medicini od davnina koristi kao sredstvo protiv prehlade, gripe i viroze. Budući da smanjuje stvaranje sluzi, korisna je i protiv peludne groznice, sinusitisa i upale srednjeg uha.

Novija istraživanja pokazuju ljekovito djelovanje bazge. Prema bugarskom istraživanju iz 1990., cvjetovi bazge imaju antivirusni učinak protiv gripe tipova A i B te virusa Herpes simplexa tipa 1.

POGLEDAJTE VIDEO (kako iskoristiti pepeo u vrtu):

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

01:05

Čaj od cvjetova bazge također je vrlo dobra protuupalna vodica za ispiranje usta te sredstvo za grgljanje kod bolno natečenoga zubnog mesa i upale grla.

Holunderbl??ten, Hugo, Mixgetr?¤nk

Plodovi bazge još su učinkovitiji u liječenju gripe. Nedavni klinički pokusi iz Izraela pokazali su da ekstrakt bobica bazge upola smanjuje jačinu simptoma i trajanje bolesti ako se uzme tijekom prvih 48 sati bolesti. Dobro osušeni plodovi bazge, koji se mogu čuvati i više godina, rabe se za liječenje proljeva, poput suhih borovnica. Potrebno je više puta na dan uzeti od 10 do 15 osušenih bobica, a može ih se dodavati i domaćim čajevima.

Osim kao sirup, vino, marmelada i žele, bobe bazge mogu se sačuvati zamrzavanjem. Najbolje je bobe vilicom skinuti s peteljke, kratko prokuhati i zamrznuti u plastičnim posudama. U sezoni gripe i prehlade zamrznute bobice možete dodavati čajevima i sokovima od svježeg voća.

Elderflower (sambucus nigra) clusters, ready for picking

Osušena kora rijetko se koristi u čajnim mješavinama, a korijenje još rjeđe. No korijenje bazge moglo bi imati insekticidno djelovanje jer je primijećeno da jazavci snažno trljaju tijelo o korijenje bazge kako bi ubili uši u krznu, pa se pretpostavlja da bi preparati od bazge mogli djelovati protiv ušiju u kosi. Tako se otopina od listova bazge u vrtu rabi za odbijanje lisnih ušiju, crva i gusjenica.

Bazga ima svoje mjesto i u kuhinji. Cvjetovi bazge prže se na maslacu ili ulju uvaljani u tijesto za palačinke. Nijemci iz cvatova priređuju osvježavajuće pjenušavo piće, a postoje i likeri te vino od bazgova cvijeta.

Zrele bobe sadrže vitamin C, karoten i vitamin E, a osobito su bogate vitaminom B1. Od njih se u Slavoniji priprema pekmez, u Engleskoj pite i umaci, a Nijemci iz bazgova boba prave kompot, voćni sok, vino, kašu i druga jela. U zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza iskorištavaju se za pripremanje octa i likera te kao začin, a u Švicarskoj se bazga uzgaja i prerađuje u velikim količinama.

Cvjetovi bazge beru se u kasno proljeće (od svibnja do srpnja), kad su u punom cvatu. Svake se godine ubiru svježi te suše brzo i oprezno da ne bi posmeđili. Čuvaju se u zatvorenim staklenkama. Bobice se beru kada dozre, a to je obično u kolovozu ili početkom jeseni. No iako je bazga ljekovita biljka, s njom treba biti oprezan. Ne jedite zelene plodove, kao ni peteljke, jer oni sadrže neke blago otrovne tvari te izazivaju slabost, povraćanje, proljev i groznicu. 

Čaj od cvjetova

Vrhom puna žličica cvjetova bazge prelije se s 2 dl vrele vode i ostavi poklopljeno deset minuta. Ovim čajem možete se riješiti prehlade i gripe već pri prvim simptomima. Protiv kašlja čaj se pije zaslađen medom.

Diuretički čaj

Za jače izlučivanje mokraće uzima se po 30 grama cvijeta bazge, ploda peršina i kleke (juniperus) te 10 grama komorača. Tri žlice ove mješavine prelije se s pola litre kipuće vode, poklopi i ostavi tijekom noći. Pije se tri puta dnevno po jedna čaša prije jela.

Inhalacije

Prelijte 50 g suhih cvjetova bazge litrom hladne vode, ostavite da odstoji desetak minuta i postupno zagrijavajte. Kad prokuha, skinite s vatre, otklopite, pokrijte glavu ručnikom i udišite paru.

Ulje za njegu kože

Lagano zagrijte 250 ml bademova ulja pazeći da ne zavrije, dodajte cvjetove bazge i ostavite na sasvim laganoj vatri tijekom pola sata. Procijedite i ulijte u staklenku. Koristi se za tijelo ili dodatak kupkama, a kožu će učiniti glatkom. Osobito se preporučuje za njegu zrele kože.

Protiv reume

Kilogram usitnjenoga korijena bazge kuha se u 5 litara vode na laganoj vatri 2 sata. Potom se procijedi. U toj se tekućini namaču oboljele noge, a može poslužiti i za masaže.

Mješavina protiv kašlja

Za lakše iskašljavanje sluzi uzima se po 30 grama cvijeta bazge i podbjela te po 20 grama cvijeta bijelog sljeza i komorača. Tri žlice ove mješavine politi s 400 grama kipuće vode, poklopiti i nakon dva sata piti toplo svakih dva sata po jednu veliku žlicu.

Holunderbl??tentee, Eldertea

Domaći medeni sirup od cvjetova bazge

Prelijte 30 velikih cvjetova bazge s tri litre vode i pustite da se namaču oko 24 sata. Dobro procijedite i u tekućinu umiješajte dvije litre meda. Kuhajte na laganijoj vatri oko četiri ili pet minuta, uz često miješanje, dok ne zakipi. Maknite s vatre, dodajte sok od četiri limuna i spremite u pripremljene boce. Čuvajte na tamnom i hladnome mjestu.

Domaći liker od cvjetova bazge

Potrebni su vam: 0,75 l vode, 10 cvjetova bazge, 0,75 kg šećera, 1 limun i 1 l rakije ili votke. Cvjetove bazge potopite u vodi i pustite ih da odstoje najmanje 24 sata. Procijedite tekućinu kroz gazu, umiješajte šećer i limunov sok te prokuhajte 15-20 minuta skidajući pjenu. Nakon što se tekućina ohladi, pomiješajte s alkoholom i ulijte u boce. 

Za čišćenje jetre

Potrebni su vam 2 grama lišća bazge i decilitar vode. Kipućom vodom prelije se lišće i poklopi, odstajalo nakon pola sata i procijeđeno. Pije se šalica čaja ujutro i pola sata prije večere. 

Holunderbl??tentee

Aromatični ocat

Oko 15 grama svježih cvjetova bazge stavite u 1/2 litre jabučnog octa i ostavite na toplome mjestu tijekom dva tjedna. Potom sve procijedite i ulijte u čiste boce. Pijte po dvije žličice na dan, razblaženo vodom. Ovako pripremljeni ocat možete dodavati salatama ili ljekovitim kupkama.

Protiv upale grla i usta

Stavite 50 g cvjetova u litru kipuće vode. Kuhajte pet minuta pa ostavite da se ohladi. Grgljajte ili ispirite usta četiri-šest puta na dan, osobito nakon obroka. Pomaže kod upale grla i usne šupljine.

Bolovi u želucu

U litru hladno prešanog ulja stavite kilogram jagoda i ostavite da stoji na suncu dva mjeseca. Kod bolova u želucu uzimajte po jušnu žlicu pripravka tri put na dan. 

Holunderbl??tensaft

Kod bolesti s vrućicom iskušajte kuru znojenja

Pomiješajte 35 g cvjetova bazge, 35 g cvjetova lipe i 30 g cvjetova kamilice. Prilikom pripreme čaja uzmite dvije žličice mješavine, prelijte šalicom vruće vode i ostavite da odstoji 5-10 minuta. Popijte dvije šalice što toplijeg čaja, lezite u krevet i dobro se pokrijte. Ponovite od dva do tri puta na dan.

Čaj za ispiranje usne šupljine

Za ispiranje usne šupljine kod tegoba sa zubima i zubnim mesom preporučuje se mješavina listova kupine, maline i jagode. Veliku žlicu mješavine istih omjera tih biljaka s 2 dl kipuće vode pustite da stoji 20 minuta i procijedite.

Pjenušac od bazge

Potrebno je 20 velikih cvjetova bazge, 1,4 kg. Meda, 1 litre kvalitetnog vinskog octa i 3 na ploške narezana limuna, sve staviti u 15 litara vode. Sve to ostavite na suncu nekoliko dana. Nakon četvrtog dana trebalo bi provreti. Tad se procijedi, a tekućina ne smije doći u dodir s metalom.

Puni se u sterilizirane boce. Boce se poslože uspravno u tamnim i hladnim prostorijama, ponekad se nakratko otvore da se smanji pritisak. Nakon otprilike 6 tjedana može se piti. Ako je prekiselo, može se koristiti kao ocat. 

Schwarze Holunderbeeren im Körbchen

Pekmez od bobica bazge

Bobice bazge (2,5 kg) operite i stavite u posudu s vodom tako da ih voda samo pokrije. Kuhajte uz miješanje i gnječenje da se iz bobica istisne sav sok. Procijedite kroz gazu. Dodajte šećer, kuhajte 15 minuta i dodajte limunov sok. Svakodnevno jedenje manjih količina ovog pekmeza tijekom sezone gripe i prehlade pomoći će vam u prevenciji bolesti.

Oblog protiv konjuktivitisa

Za liječenje konjuktivitisa koristi se pet dekagrama suhog bazgina cvijeta, koji se potopi u litru hladne vode, ostavi tako desetak minuta, zatim se postupno zagrijava i, kad provrije, makne se s vatre, ostavi poklopljeno petnaestak minuta te zatim procijedi. Na oči treba stavljati oblog od mlakog čaja.

Holunder - Sambucus

Sirup od bobica protiv prehlade i gripe

Potrebni su vam šalica svježih ili pola šalice suhih plodića, tri šalice vode i šalica meda. Za sirup se voda i plodovi bazge kuhaju na laganoj vatri u poklopljenoj posudi 30 minuta. Nakon toga se tekućina procijedi, ohladi i pomiješa s medom, a pripravak može stajati na sobnoj temperaturi nekoliko mjeseci. Pije se 1-2 velike žlice sirupa 3-5 puta na dan kod bolesti dišnih putova.

Bazgom do bolje probave

Prelijte žličicu bazginih bobica šalicom vode, kratko prokuhajte i poklopite. Ostavite da tako odstoji pola sata pa potom procijedite. Za bolju probavu treba popiti 1-2 šalice ovakvo pripremljenog čaja na dan.

Pohani cvjetovi

Potrebno vam je 1/3 šalice vode, 1/3 šalice mlijeka, 1/3 šalice desertnog vina,  1 jaje, 1 žlica šećera 1 žličica vanilin šećera ili ekstrakta vanilije, 1/3 žličice soli, 5 žlica brašna i desetak cvjetova bazge. Zamijesite smjesu od navedenih sastojaka (kao za palačinke) te uronite cvijet. Zatim cvijet stavite u ulje i držeći ga za stapku, lagano okrećite kako bi se cvjetići što više raširili. Pržite kratko (20-ak sekundi) dok ne poprime zlaćanu boju.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Ovim cvijećem privucite pčele u vrt i povrće će bolje 'roditi'

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Talijanku Ines optužili da nije stvarna: 'Toliko sam lijepa da ljudi misle da me stvorio AI'
FRUSTRIRANA JE

Talijanku Ines optužili da nije stvarna: 'Toliko sam lijepa da ljudi misle da me stvorio AI'

Umjetna inteligencija sve je prisutnija u svijetu ljepote, a nemoguće lijepe ikone gledaju nas s Instagrama te se uistinu čine stvarnima. Čak se s time 'bore' i one koje uistinu postoje

Danas je Velika srijeda, evo zašto je vjernicima to važan dan
ZAVIRITE U SEBE

Danas je Velika srijeda, evo zašto je vjernicima to važan dan

Na Veliku srijedu u mnogim se crkvama održavaju mise, a naglasak se stavlja na analiziranje vlastitih postupaka, na odnose s drugim ljudima i učenje iz vlastitih pogrešaka
Evo kako ukloniti kamenac sa slavina, iz kuhala za vodu...
SASTOJKE IMATE DOMA

Evo kako ukloniti kamenac sa slavina, iz kuhala za vodu...

Aparat za kavu najlakše se od kamenca čisti mješavinom sode bikarbone i vode. Nakon što mješavinu stavite u aparat, ostavite da odradi jedan ciklus, kao da kuhate kavu, i na kraju dobro isperite vodom