Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Iskoristite ostatke od ručka i napravite slasnu večeru

Iskoristite ostatke od ručka i napravite slasnu večeru
3

Nadjevi od graška, gljiva, svježeg sira ili pasiranih rajčica sjajno se kombiniraju s mesom i tijestom. Pire krumpir može postati ukusan 'poklopac' za mesne pite

VIDEO

Izdašne mesne pite odlično su zimsko jelo, no kako ipak ne bi bile suviše teške i kalorične, dobro je kombinirati meso sa svježim povrćem. S lukom, rajčicama, paprikama, graškom i gljivama ne možete pogriješiti, a od začina će se odlično uklopiti malo majčine dušice. Za mesne pite možete iskoristiti ostatke od ručka - pire može postati odličan “poklopac” za jela u stilu tradicionalne engleske pastirske pite. 

Ostatke pečenog mesa (osobito piletine i puretine) možete nasjeckati, pomiješati s povrtnim nadjevom i upotrijebiti za pripremu ukusnih pita. Želite li dijetnu pitu, lisnato tijesto zamijenite domaćim prhkim tijestom, u kojem možete smanjiti preporučenu količinu maslaca. Klasično tijesto za pizzu također može poslužiti kao podloga za različite mesne pite, primjerice, onu od piletine i rajčice. 

Pastirska pita

SASTOJCI: 750 g mljevene janjetine, 125 g gljiva, 2 mrkve, velika glavica luka, režanj češnjaka, 30 g brašna, 300 ml temeljca, žlica kečapa, sol, papar, 750 g krumpira, 4 žlice mlijeka, 30 g maslaca

Pržite meso dok ne posmeđi. Izvadite iz tave i oberite masnoću. Dodajte gljive, mrkvu, luk i češnjak pa pržite na laganoj vatri nekoliko minuta dok ne omekšaju. Vratite meso u tavu. Dodajte brašno i pržite, stalno miješajući, oko minute. Dodajte temeljac, kečap, sol i papar, poklopite pa pirjajte na laganoj vatri pola sata. Od krumpira i mlijeka napravite pire. Stavite mesnu smjesu u vatrostalnu posudu i prekrijte pireom. Pecite na 200°C oko 20 minuta.

Francuska pita od šunke i svježeg sira

SASTOJCI: 750 g svježeg sira, 150 g brašna, 150 g margarina, jogurt, jaje, 250 g naribanog ementalera, 250 g šunke, svježa crvena paprika, sol

Od sira, brašna, margarina i soli zamijesite tijesto za pitu. Stavite ga u hladnjak da odstoji barem sat vremena. Namastite oblik za pečenje i pokrijte ga tijestom. Na njega posložite šunku izrezanu na trake i sitno izrezanu crvenu papriku. Umutite jaje te ga pomiješajte s jogurtom i naribanim sirom pa dobivenu smjesu prelijte preko šunke. Pecite u pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva oko 20-30 minuta. Poslužite toplo ili hladno uz zelenu salatu.

Pita od piletine

SASTOJCI: 300 g pečene piletine, glavica luka, 100 g gljiva, 2 dl kokošje juhe, 100 ml crnog vina, 1-2 žličice škrobnog brašna, 500 g graška, paprika, jaje, paketić lisnatog tijesta, maslac, sol, papar

Ispržite luk na maslacu, dodajte gljive, nasjeckanu papriku, luk, piletinu i kuhani grašak. Podlijevajte s malo juhe. U preostaloj juhi otopite škrobno brašno, dodajte u jelo i miješajte da se zgusne. Popaprite i posolite. Razvaljajte tijesto, izrežite krug i utisnite ga u okrugli lim. Ulijte nadjev. Od preostalog tijesta izrežite trake i poslažite preko nadjeva u rešetku. Premažite jajetom. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 20-ak minuta na 200°C.

Bierock - mesne pite na njemački način

SASTOJCI: kg tijesta za kruh, kg mljevene govedine, luk, režanj češnjaka, žličica i pol soli, žličica i pol papra, mala glavica kupusa, 2 žličice kima, 50 g maslaca

Pirjajte govedinu s nasjeckanim lukom, češnjakom i paprom dok govedina ne posmeđi. Dodajte nasjeckani kupus i kim. Pirjajte dok kupus ne omekša. Ocijedite suvišnu tekućinu. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva . Podijelite tijesto na dva dijela i svaki razvaljajte u krug, a krug razrežite na šest kriški. Na svaku stavite malo nadjeva i zatvorite. Stavite pite na namašćen lim i pecite na 180 Celzijevih stupnjeva oko 30 minuta ili dok lagano ne posmeđi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Detaljan vodič: Evo koje stvari o ženskoj napaljenosti treba znati
KADA JE 'SPREMNA' ZA AKCIJU?

Detaljan vodič: Evo koje stvari o ženskoj napaljenosti treba znati

Neki ljudi doživljavaju višestruke orgazme, ali to nije neophodno kako bi ljudi imali ugodno seksualno iskustvo. Najvažnije je da se sluša svoje tijelo i da partneri uživaju

Danas je pravoslavni Uskrs: Evo zašto 'kasni' 35 dana i kako to da ga 2025. slavimo na isti dan
RAZLIČITO RAČUNANJE

Danas je pravoslavni Uskrs: Evo zašto 'kasni' 35 dana i kako to da ga 2025. slavimo na isti dan

Zbog razlike u računanju, pravoslavni Uskrs najčešće pada tjedan dana nakon katoličkog i protestantskog, no ove godine je nakon čak pet nedjelja. Iduće godine će se računanja poklopiti
Dnevni horoskop za ponedjeljak 6. svibnja: Lavovi će čeznuti za odmorom, a Ribe dobiti povišicu
ŠTO VAM ZVIJEZDE SPREMAJU?

Dnevni horoskop za ponedjeljak 6. svibnja: Lavovi će čeznuti za odmorom, a Ribe dobiti povišicu

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 6. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje