Lifestyle

Komentari 2

Ispiranje posuđa: U perilicu ne idu jaki ocat i limunska kiselina

Ispiranje posuđa: U perilicu ne idu jaki ocat i limunska kiselina

PROTIV KAMENCA Kupovna sredstva za sjaj i ispiranje posuđa preporučuju se tamo gdje je voda ‘tvrda’. Osim što se sprečava taloženje kamenca, posuđe i stakleni predmeti ostaju sjajni

Za učinkovitije ispiranje i brže sušenje površine posuđa važno je smanjiti svojstvo vode koje se zove površinska napetost.

To se postiže površinski aktivnim tvarima koje se nazivaju tenzidi ili surfaktanti. Na deklaracijama su navedeni kao anionske ili neionske površinski aktivne tvari, a smanjuju površinsku napetost vode. Molekule vode su jako dobro povezane pa se formiraju u kapljice. Tenzidi ometaju držanje molekula vode na okupu i voda lakše klizne s posuđa, koje se zbog toga brže osuši.

POGLEDAJTE VIDEO:

Prihvatljiviji su neionski tenzidi, zato što su učinkovitiji u tvrdoj vodi punoj kamenca, kakva je najčešća kod nas.

Osim bržeg sušenja, na posuđu će se zadržavati manje vode koja u sebi ima otopljenog kamenca. Sušenjem zaostale vode na površini posuđa bit će na njemu i manje istaloženog kamenca koji je posebno vidljiv u krajevima s jako tvrdom vodom. Osim što se sprečava taloženje kamenca, posuđe i stakleni predmeti ostaju sjajni.

U slučaju izravnog kontakta sa sredstvom za ispiranje posuđa, treba postupiti prema preporuci na deklaraciji. Posebno se preporučuje oprez pri korištenju ljudima s vrlo osjetljivom i oštećenom kožom.

Sredstva za ispiranje posuđa, poput ostalih sličnih proizvoda, trebaju se koristiti u periodu valjanosti navedenom na deklaraciji. Tamo su i ostale bitne informacije. Među važnijima vidljive su i one o načinu čuvanja te skladištenja proizvoda. Sve proizvode čije smo deklaracije proučavali treba držati dalje od dohvata djece. Također, neovisno o deklaracijama, svakako se preporučuje držati ove proizvode što dalje od prehrambenih proizvoda.

Sredstva za ispiranje u pravilu nije potrebno stavljati ako se koriste kombinirana sredstva za pranje posuđa i u krajevima gdje je normalna tvrdoća vode. Važno je koristiti samo uobičajena namjenska sredstva za pranje i ispiranje koja su načinjena upravo za primjenu u kućanstvu. To u praksi znači da se ne smiju koristiti sredstva namijenjena za ručno pranje posuđa.

Postoje i drukčiji stavovi. Neki tvrde da se ocat ili limunska kiselina mogu u perilicama koristiti umjesto kupovnih sredstava za ispiranje posuđa. I ocat i limunska kiselina zaista mogu otopiti kamenac, no pri korištenju perilice za posuđe važno se voditi uputstvima proizvođača kako se ne bi oštetila. Također, učinkovitost sušenja i izostajanje mrlja bit će znatno smanjeni nego uz korištenje komercijalnih proizvoda.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci