Obavijesti

Lifestyle

Komentari 32

Istina vs. mitovi o alergiji: Što je dom čišći, to je rizik manji?

Istina vs. mitovi o alergiji: Što je dom čišći, to je rizik manji?
1

Među najčešćim mitovima o alergijama jesu oni da su dječje alergije prolazne, kako domaći med može liječiti peludne alergije, ali i da postoji hrana koja je ne izaziva

VIDEO

U travnju započinje sezona peludnih alergija, koje svake godine pogađaju sve veći broj ljudi. Uzrok tome krije se u sterilnim životnim uvjetima, prečestoj uporabi antibiotika te povećanju autoimunih bolesti.

Mit: Što je dom čišći, manji je rizik od alergije

Prijašnje su generacije bile u većem doticaju s prljavštinom i brojnim mikroorganizmima, zbog čega je njihov imunitet bio snažniji, objašnjavaju stručnjaci. Dok se peludne alergije najčešće javljaju u pubertetu i kasnijoj dobi, one na hranu nastaju već u djetinjstvu. Svakodnevno usisavanje, čišćenje i dezinfekcija stoga neće smanjiti rizike da dijete oboli od alergije u kasnijoj dobi. Ipak, ako postoji alergija na prašinu ili grinje, svakako je dobro smanjiti izloženost tim alergenima.

Mit: Neke namirnice ne mogu uzrokovati alergiju

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Činjenica je da oko 90 posto alergija na hranu potječe od osam istih namirnica; kikirikija, orašastih plodova, mlijeka, jaja, soje, pšenice, riba i školjki. No to ne znači da postoji hrana na koju je nemoguće razviti alergiju, kažu imunolozi.

Mit: Sezonska alergija se može liječiti lokalnim medom

Iako popularan savjet, njegovom primjenom biste lako mogli završiti u bolnici zbog snažne alergijske reakcije, kažu stručnjaci. Teza da treba jesti med od lokalnih proizvođača temelji se na tome da male doze peluda na koji ste alergični smanjuju reakciju na pelud.  

Mit: Antihistaminici se trebaju uzimati pri pojavi simptoma

Nakon pojave izraženih simptoma, poput pojave alergijskog rinitisa, kihanja, kašljanja ili astme, sami antihistaminici neće pomoći. Imunolozi tvrde da je takve lijekove potrebno uzimati i prije simptoma, u uobičajeno doba pojave alergije, a ako je alergijska reakcija akutna, potrebni su vam i lijekovi za bolju prohodnost dišnih puteva.

Mit: Neki psi ne izazivaju alergije

Vjeruje se kako neke pseće vrste poput pudli, portugalskih vodenih pasa i drugih koji umjesto krzna imaju dlake, ne izazivaju alergije. Ipak, britanska studija iz 2011. je dokazala kako ne postoji vrsta psa koja kod onih alergičnih na životinjsku dlaku neće izazvati alergiju.

Mit: Dječje alergije su prolazne

Iako postoji mogućnosti da djeca koja imaju alergiju na neku vrstu namirnice u mladoj dobi istu mogu prerasti, to nije pravilo. Jedna je švedska studija pratila djecu od pet do deset godina koji su imali alergiju na pelud, a 12 godina kasnije više od 90 posto njih i dalje je imalo alergije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru