Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Iz krvi mogu pročitati prijeti li vam rizik od smrti u 10 godina

Iz krvi mogu pročitati prijeti li vam rizik od smrti u 10 godina

Stručnajci su izdvojili 14 biomarkera koji su povezani s razinama masnoća i šećera u krvi pomoću kojih sa 80 postotnom točnošću mogu odrediti koliki je rizik od smrti

VIDEO

Njemački znanstvenici analizirali su krvne nalaze 44.000 ljudi u dobi između 14 i 109 godina te identificirali 14 biomarkera povezanih s razinom glukoze i masnoća u krvi, imunitetom te znakovima upale u organizmu, na temelju kojih se može predvidjeti rizik od smrti u idućih deset godina. I to s 80-postotnom preciznošću. 

Pritom su uzeli u obzir i druge parametre za koje se zna da utječu na smrtnost, kao što su indeks tjelesne mase, pušenje i ovisnost o alkoholu, postojanje kardiovaskularnih bolesti ili nekih vrsta raka. 

Prateći ispitanike tijekom dvije do 16 godina nakon analiza, pokazalo se da su predviđanja o riziku od smrti točna u oko 83 posto slučajeva. 

Ipak, autori studije kažu kako se ti rezultati ne mogu koristiti za predviđanje tog rizika bez dodatnih istraživanja, no može li to donijeti revoluciju u prevenciji?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kad je riječ o prevenciji, danas imamo dobro postavljen sustav sistematskih pregleda. Djeca prije škole prolaze takav pregled, obavezan je pri zapošljavanju, a većina tvrtki radnike šalje na sistematski svake dvije godine, što je dovoljno da se prepoznaju problemi na koje treba reagirati - kaže prim. dr. sc. Irena Jukić, specijalist transfuziologije i ravnateljica Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu. Dodaje kako je važno slušati svoj organizam i otići liječniku ako osjetimo probleme. 

- No ne bih preporučila vađenje krvi tek toliko, da se utvrde određeni biomarkeri. Također, vrlo je važno da takve pretrage provodi liječnik koji zna što i zašto analizira te s čim će usporediti rezultate, kao i liječnik koji ima ukupnu sliku pacijenta, uključivo i podatke o tjelesnoj masi, pušenju, sklonosti alkoholu, lijekovima koje čovjek pije, kao i nasljednim bolestima u obitelji i životnim navikama. Mi medicinari ne liječimo nalaz, nego pacijenta, pa samo rezultati krvnog testa nisu dovoljni kako bi se procijenilo stanje i dalo prave preporuke - pojašnjava ravnateljica. 

Naravno, krvna slika je važna kako bi se utvrdilo što se u organizmu događa, no preventivne pretrage nemaju smisla. 

- Neke parametre može poremetiti obična upala, koja se brzo i uspješno može riješiti lijekovima, pa ne možemo reći da taj nalaz može upućivati na rizik od smrtnosti - pojašnjava. S druge strane, za to postoje i važniji testovi, kao testiranje gena - dodaje.   

Dakle, ako ne osjećate neke tegobe, dovoljno je “odraditi” redovite sistematske preglede svakih nekoliko godina. No kako se počnu javljati određeni problemi, osnovne pretrage, kao i one koje se odnose na specifičan problem - primjerice testove za jetru, bubrege ili šećer u krvi - obavite barem svake dvije godine.

ŠOKANTAN RAZLOG: Evo zašto Meghan Markle uvijek ima istu pozu u javnosti

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje