Lifestyle

Komentari 7

Iz pećnice na stol: Složenaci - sto slojeva čistog užitka okusa

Iz pećnice na stol: Složenaci - sto slojeva čistog užitka okusa

Sezonsko povrće, malo mljevenog mesa, riža ili krumpir, sve su to namirnice koje će u složencu pokazati svoje ukusnije lice. Pronađite najbolje inspiracije

Red krumpira, red mesa, red luka, možda red tikvica ili blanširana kelja... Tako bi mogao glasiti recept za složenac koji će postati specijalitet vaše kuće, a upotrijebit ćete namirnice koje su vam zaostale u hladnjaku te ih pretvoriti u gastronomski doživljaj. Tako je nekako i počela povijest uživanja u jelu koje se priprema u pećnici i potom poslužuje u istoj posudi. U antička su se vremena složenci krčkali u vlastitom soku u glinenim posudama, a i današnji ljubitelji fine hrane imat će takvu posudu pri ruci jer se jelo u njoj kuha polako, satima, i očuva sve bogatstvo okusa i mirisa namirnica koje pripremamo u njima. 

Glasoviti francuski juneći gulaš, pa i pijetao u vinu, pripremaju se u glinenim posudama. Kako su glinene posude malo osjetljivije na užurbanost današnjice i zahtjevnije za održavanje, zamijenile su ih posude od vatrostalna stakla, ali i obična metalna posuda za pečenje bit će dobra za pripremanje vašeg specijaliteta. Najvažnije je da se u vašem mesnom ili povrtnom složencu pri rezanju lijepo razaznaju slojevi namirnica koje ste upotrijebili, i, dakako, da jelo bude ukusno. Danas su najomiljeniji složenci lazanje i musake. 

Mnogima će prva asocijacija na jelo u slojevima biti tzv. francuski krumpir koji ima malo ili nimalo veze s Francuskom, a ima mnogo sa željom da se stvori jednostavno i zasitno jelo od lakodostupnih namirnica - krumpira i jaja. No svi znaju da složenac može biti pravi gastronomski užitak, ako si date malo truda. Popecite ploške tikvica i patlidžana, te ih slažite u slojevima u posudu za pečenje. Dodajte između njih  i red mozzarelle te natrgane listiće bosiljka i prelijte vrhnjem ili bešamelom i zapecite u pećnici. Dok ćete povrtne složence poput rattatouillea više spremati ljeti kad je bogatija ponuda svježeg povrća (paprike, tikvice, patlidžani, rajčice...) zimsko je razdoblje pogodnije za složence s krupmirom i rižom ili pastirske pite (sheperd’s pie) s mesom i krumpirom.   

Najčitaniji članci