Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Izbjegnite ovih 8 čestih grešaka kod hidratacije kože lica i tijela

Izbjegnite ovih 8 čestih grešaka kod hidratacije kože lica i tijela

'Svima govorim da novim proizvodima treba dati četiri do šest tjedana vremena da se počne vidjeti njihov utjecaj na kožu prije nego što stvorite zaključke o njemu' - objašnjava dermatolog

VIDEO

Iako je vaša koža lijepa, čarobna stvar koja može upiti proizvode za hidrataciju koji ju održavaju lijepom i sjajnom, nepravilna hidratacija može dovesti do gomile drugih problema, uključujući suhoću kože, svrbež, iritaciju i izbijanje prištića. 

POGLEDAJTE VIDEO: Hiperpigmentacijske mrlje

Pokretanje videa...

Vesna Lamer 01:20

Budući da je hidratacija vjerojatno najvažniji korak u dnevnoj rutini njege kože, dermatolog Charlesom Puza je objasnio najčešće greške u hidrataciji koje sabotiraju vašu kožu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

1. Nanosite kremu na prljavu kožu

- Jedan od najvećih grijeha koji možete napraviti prilikom nanošenja hidratantne kreme je nanoseći ju na prljavu kožu. Dopustite mi da objasnim: Dobra hidratantna krema pomaže u zatvaranju vaše kožne barijere. Barijera zadržava vlagu u koži istovremeno onemogućujući bakterijama, alergenima i nadražujućim tvarima da dopru do unutarnjih slojeva. Stoga, ako nanosite hidratantnu kremu na prljavu kožu, sve njih 'zaključavate' u kožu, pa ste podložni iritaciji. Osim toga, koža ima veliku sposobnost upijanja kad je vlažna, pa zar ne biste željeli maksimalno iskoristiti kremu da upije potrebne sastojke?- savjetuje dr. Puza.

Najbolje je mazati kožu odmah nakon kupanja dok je koža vlažna jer ćete tako maksimalno iskoristiti sve hranjive sastojke koje koža u tom periodu najbolje upija, objašnjava.. 

2. Suzdržavate se od nanošenja hidratantne kreme na kožu sklonu aknama

- Kao netko tko se bori s aknama, razumijem strah od nanošenja losiona na njih. Puno pacijenata je zabrinuto da će im hidratantne kreme dodatno začepiti pore i pogoršati akne - kaže dr. Puza. 

Međutim, ako uopće ne hidratizirate, koža će proizvoditi još više ulja nastavljajući kontradiktorni ciklus izbijanja akni.

Osjetljivoj koži pasat će kreme s mineralnim zaštitnim faktorom
Osjetljivoj koži pasat će kreme s mineralnim zaštitnim faktorom

- Nisu sve hidratantne kreme iste, a postoji sjajnih krema koje uspješno smanjuju akne i dodaju vlagu - dodaje dr. Puza i dodaje da je 'zlatno pravilo uvijek nanositi nešto laganiju hidratantnu kremu na područja sklona aknama'.

3. Za dnevnu i noćnu njegu koristite istu hidratantnu kremu 

Općenito govoreći, dnevna i noćna rutina njege kože ne bi trebale biti identične. Osim ako ne nanesete dodatne serume, ujutro je potrebna hidratantna krema s antioksidansima i zaštitnim faktorom, dok se noću treba koristiti krema koja se usredotočuje na popravak kože. 

- Osobno preporučujem korištenje kombinirane hidratantne kreme sa zaštitnim faktorom 30 ujutro i gušći, hidratantniji losion noću. Gušći losion navečer će pomoći hidratizirati kožu nakon retinoida (koje je toliko važno redovito koristiti!) - kaže dr. Puza.

4. Nemate strpljenja dočekat rezultate 

Lako je postati nestrpljiv kad se unatoč novoj hidratantnoj kremi ne vidi nikakva razlika. Ali, nemojte prebrzo odustajati, kod uvođenja novih proizvoda u njegu potrebno je malo vremena da se vide prvi rezultati. 

- Svima govorim da novim proizvodima treba dati četiri do šest tjedana vremena da se počne vidjeti njihov utjecaj na kožu prije nego što stvorite zaključke o njemu - kaže dr. Puza. Ali, upozorava da u slučaju pojavljivanja iritacije, proizvod se odmah mora prestati koristiti. 

Borci protiv bora: SPF, kreme s vitaminima i 'microneedling'
Borci protiv bora: SPF, kreme s vitaminima i 'microneedling'

5. Niste dosljedni

- Razumijem iskušenje da u kratkom roku netko isproba mnoštvo novih proizvoda. Međutim, u njezi kože dosljednost i strpljenje idu ruku pod ruku - kaže doktor. 

- Morate svojim proizvodima dati vremena za rad i razvoj rutine. Morate dati vremena novim proizvodima da pokažu svoj učinka i pravilno ih primjenjivati u svojoj dnevnoj rutini - dodaje dr. Puza. Nakon što započnete rutinu - bilo da se radi o dva koraka ili 20 - pridržavajte se je.

6. Preskačete vrat

Jedan od najčešćih znakova starenja je naborani vrat i dekolte. Vaš vrat je najviše izložen suncu, stoga je ključne tretirati vrat s istom količinom pažnje koju se poklanja licu. Da, to uključuje kremu za sunčanje, retinoide i hidratantni losion.

7. Prejako trljate kožu

Kaže da ovo svi ljudi rade te da način nanošenja proizvoda može pomoći ili upropastiti rutinu njege kože. 

- Svim svojim pacijentima kažem da ne trljaju previše kožu te da ju ne 'navlače'. Često u dermatologiji govorimo o ciklusu svrbež-ogrebotina. Ako trljate ili na bilo koji način se agresivno ponašate prema svojoj koži, ona će vam vratiti. Da biste spriječili oštećenja i nabore na koži budite nježni - kaže dr. Puza.

Najbolji pristup za održavanje mladolike kože je nježno nanošenje hidratantnih proizvoda kružnim pokretima čistim vrhovima prstiju, a zatim pomoću prstenjaka nanesite hidratantnu kremu na osjetljivija područja (poput podočnjaka).

8. Nanosite parfeme na osjetljivu kožu

Svi volimo lijepo mirisati, ali taj naizgled nevin miris manga mogao bi biti krivac za vaše probleme s kožom. Dovoljno je teško razumjeti masu sastojaka navedenih na većini kozmetičkih proizvoda, a kamoli komplicirane izraze koje marke koriste za opisivanje mirisa. 

- Po mom mišljenju (i mišljenju većine dermatologa), miris je nepotreban i samo potencira iritaciju kože - kaže dr. Puza.

Znate li razliku između dnevne i noćne kreme? Kozmetičarka otkriva kako nas doista štite
Znate li razliku između dnevne i noćne kreme? Kozmetičarka otkriva kako nas doista štite

I zapamtite: samo zato što je nešto bez mirisa ne znači da je proizvod bez ikakvog mirisa, piše Real Simple. Bez mirisa općenito znači da proizvod nema evidentan miris, ali može sadržavati tvari koje neutraliziraju ili prikrivaju mirise drugih aktivnih sastojaka (koji obično nisu ugodni mirisi). Najbolje je pročitati popis sastojaka kako biste potvrdili da nema apsolutno nikakvih mirisa.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru