Lifestyle

Komentari 29

Izumili prezervativ s gelom koji ubija HIV i druge spolne bolesti

Izumili prezervativ s gelom koji ubija HIV i druge spolne bolesti

U slobodnoj bi prodaji trebao biti za nekoliko mjeseci, a djelotvorna tvar na njemu je VivaGel koji deakativira 99,9 posto virusa HIV-a, HPV virus te druge okidače bolesti

Australska biotehnička tvrtka Starpharma dizajnirala je VivaGel kondom koji je u testiranjima eliminirao 99,9 posto virusa HIV-a te HPV-a, piše Daily Mail. Takva je antivirusna zaštita inovacija u svijetu kontracepcije, a prođe li daljnja rigorozna testiranja svjetskih zdravstvenih organizacija, trebao bi se naći u slobodnoj prodaji za nekoliko mjeseci, izvijestili su stručnjaci.

Lateks prezervativi obloženi su aktivnom supstancom VivaGela, koji djeluje kao lubrikant, ali i ubojica virusa. Prvotno je osmišljen kao zaštita od HPV-a, najčešće spolne bolesti koju uzrokuje virus herpesa, a izaziva posljedice poput genitalnih bradavica, promjene na stanicama u obliku CIN-a te rak grlića maternice.

Pretpostavlja se da je svaki osmi čovjek nositelj aktivnog HPV virusa kojim može zaraziti svoje spolne partnera, a standardni prezervativi ne pružaju zaštitu od njega. 

- Uz pravilnu upotrebu, ovaj prezervativ će pružati gotovo 100 postotnu zaštitu od spolno prenosivih bolesti - zaključio je generalni direktor tvrtke Ansell, koja je u zajedno sa Starpharmom dizajnirala VivaGel kondom.

Najčitaniji članci