Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

Izvadila je umetke iz grudi: Pet godina su mi zagorčavali život

Izvadila je umetke iz grudi: Pet godina su mi zagorčavali život

Kada su implantati nestali iz njezinog tijela, osjetila je ogromno olakšanje. Sada ponovno nosi grudnjak B veličine košarica, umjesto E koji je nosila dok je imala umetke u grudima

VIDEO

"Da ima grob, došla bih mu, zapalila svijeću. I rekla bih mu: Sine, čekaj me. Živa ne mogu k tebi na nebo." 

Pročitaj priče nestalih u Domovinskom ratu. 

Rođenje sina Lea inspiriralo je 31-godišnju Kate Waters iz Brisbanea u Australiji da izvadi umetke iz grudi, koji su joj ionako bili više smetnja nego zadovoljstvo.

Platila ih je 5000 dolara (oko 24.000 kuna) prije pet godina i od tada je zbog njih imala puno problema - često su je mučile migrene, bolovi u vratu, ramenima i leđima, bolovi u prsnom košu, ukočenost u rukama, bolni zglobovi, lupanje srca... Kaže da se osjećala kao da ima 90 godina, staro i umorno.

Kada je rodila sina prije 14 mjeseci zabrinulo ju je dojenje, počela je razmišljati o tome da ukloni implantate, ali nije željela ugroziti dojenje, 'taj odnos koji ima sa sinom'. 

- Odgodila sam vađenje implantata za deset mjeseci, a u to vrijeme nije prošao niti jedan dan da nisam pomislila na to - ispričala je, a prenosi Daily Mail.

Dodala je kako se pridružila grupi od oko 51.000 žena na Facebooku koje su imale slične simptome zbog umetanja implantata u grudi. Shvatila je da je taj problem puno širi nego je mislila.

Pod nož je otišla u listopadu ove godine, a zahvat ju je stajao 12.000 dolara (oko 57.000 kuna). Kada su implantati nestali iz njezinog tijela, osjetila je ogromno olakšanje. Sada ponovno nosi grudnjak B veličine košarica, umjesto E koji je nosila dok je imala umetke. Inače, najmanja košarica grudnjaka je  A, slijede B, C, D i E, a najveća je F.

- Ovo je bila najveća, najhrabrija i najbolja odluka koju sam ikada donijela i napravila, ne samo za sebe, već i za svoju obitelj. Osjećam se kao nova osoba. Mogu duboko udahnuti po prvi put nakon pet godina. Sina sam mogla dojiti 24 sata nakon zahvata i količina mlijeka se povećala - rekla je.

- Da sam znala što ću sve proživjeti zbog njih, nikada ih ne bih stavila. No ne žalim, služili su svojoj svrsi u mojem putovanju kroz život - dodala je.

Problemi koje dobro razumiju samo žene s velikim grudima
Problemi koje dobro razumiju samo žene s velikim grudima

Komplikacije stavljanja umetka u grudi

Kata je odlučila o svojem iskustvu progovoriti javno kako bi skrenula pažnju žena koje razmišljaju povećati grudi na negativne strane svega toga. S njom se slaže dr. Peter Widdowson sa Lotus Instituta. 

On kaže kako postoji 50 simptoma povezanih sa umetanjem implantata u dojke, iako, neće ih sve žene osjetiti. Napominje da mu tjedno dođe po nekoliko žena koje ih zbog neugodnih simptoma žele izvaditi.

- Sve je to povezano sa samim umetkom ili ožiljkom oko implantata, jer tijelo podiže imunološku obranu protiv toga - rekao je.

Naime, oko umetka se stvara vezivni omotač tzv. kapsula, ono je prirodna obrana tijela od prodora stranog tijela u organizam, Ta opna ponekad je tanka, katkad debela, a događa se i da počne stezati sam umetak - to rezultira bolovima pa čak i otvrdnjavanjem dojke.

Još neke od mogućih komplikacija su ispadanje implantata uslijed pucanja kože na mjestu reza, jer je stalno zategnuta i s vremenom postane sve tanja - dok ne pukne. Ponekad se oko umetka stvara tekućina što rezultira bolovima i naticanjem dojki. Najčešći uzrok je fizičko preopterećenje.

Oko implantata se mogu stvoriti i krvni ugrušci, najčešće zbog nedovoljnog mirovanja nakon zahvata, piše estheticon.com.hr.

Sam umetak ima vijek trajanja oko 10 do 15 godina. Kroz godine se polako troši i opna mu postaje sve tanja pa može doći do pucanja i razlijevanja gela kojim je implantat ispunjen.

Grudi trljaju zubnom pastom: Tvrde da postaju veće i čvršće
Grudi trljaju zubnom pastom: Tvrde da postaju veće i čvršće

Katkad se umetci u grudima naboraju, a to se može osjetiti pod prstima, ispod kože na grudima. Ova komplikacija praćena je bolovima, nadraženom kožom i oštećenjem okolnog tkiva.

Ono što žene često spominju nakon zahvata je  - promjena u osjetljivosti bradavica - ponekad je ta osjetljivost smanjena, a  ponekad povećana. Ta promjena je često privremena, no zna biti i trajna.

Događa se i da su nakon zahvata grudi asimetrične, da se sitne čestice kalcija oko umetka pogrešno tumače kao početni stadij raka dojke i da se pojave sitne vene začepljene krvnim ugrušcima u potpazušju ili ispod kože trbušne stijenke, no to nestaje nakon nekoliko mjeseci. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično
Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja