Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
15 komentara

Izvadila je umetke iz grudi: Pet godina su mi zagorčavali život

Kada su implantati nestali iz njezinog tijela, osjetila je ogromno olakšanje. Sada ponovno nosi grudnjak B veličine košarica, umjesto E koji je nosila dok je imala umetke u grudima

Foto: Privatni album
15 komentara

"Da ima grob, došla bih mu, zapalila svijeću. I rekla bih mu: Sine, čekaj me. Živa ne mogu k tebi na nebo." 

Pročitaj priče nestalih u Domovinskom ratu. 

Rođenje sina Lea inspiriralo je 31-godišnju Kate Waters iz Brisbanea u Australiji da izvadi umetke iz grudi, koji su joj ionako bili više smetnja nego zadovoljstvo.

Platila ih je 5000 dolara (oko 24.000 kuna) prije pet godina i od tada je zbog njih imala puno problema - često su je mučile migrene, bolovi u vratu, ramenima i leđima, bolovi u prsnom košu, ukočenost u rukama, bolni zglobovi, lupanje srca... Kaže da se osjećala kao da ima 90 godina, staro i umorno.

Objavljuje Kate WatersSrijeda, 28. veljače 2018.

Kada je rodila sina prije 14 mjeseci zabrinulo ju je dojenje, počela je razmišljati o tome da ukloni implantate, ali nije željela ugroziti dojenje, 'taj odnos koji ima sa sinom'. 

- Odgodila sam vađenje implantata za deset mjeseci, a u to vrijeme nije prošao niti jedan dan da nisam pomislila na to - ispričala je, a prenosi Daily Mail.

Objavljuje Kate WatersPonedjeljak, 12. veljače 2018.

Dodala je kako se pridružila grupi od oko 51.000 žena na Facebooku koje su imale slične simptome zbog umetanja implantata u grudi. Shvatila je da je taj problem puno širi nego je mislila.

Pod nož je otišla u listopadu ove godine, a zahvat ju je stajao 12.000 dolara (oko 57.000 kuna). Kada su implantati nestali iz njezinog tijela, osjetila je ogromno olakšanje. Sada ponovno nosi grudnjak B veličine košarica, umjesto E koji je nosila dok je imala umetke. Inače, najmanja košarica grudnjaka je  A, slijede B, C, D i E, a najveća je F.

Foto: Kate Waters

- Ovo je bila najveća, najhrabrija i najbolja odluka koju sam ikada donijela i napravila, ne samo za sebe, već i za svoju obitelj. Osjećam se kao nova osoba. Mogu duboko udahnuti po prvi put nakon pet godina. Sina sam mogla dojiti 24 sata nakon zahvata i količina mlijeka se povećala - rekla je.

- Da sam znala što ću sve proživjeti zbog njih, nikada ih ne bih stavila. No ne žalim, služili su svojoj svrsi u mojem putovanju kroz život - dodala je.

NIJE UVIJEK LAKO Problemi koje dobro razumiju samo žene s velikim grudima

Komplikacije stavljanja umetka u grudi

Kata je odlučila o svojem iskustvu progovoriti javno kako bi skrenula pažnju žena koje razmišljaju povećati grudi na negativne strane svega toga. S njom se slaže dr. Peter Widdowson sa Lotus Instituta. 

On kaže kako postoji 50 simptoma povezanih sa umetanjem implantata u dojke, iako, neće ih sve žene osjetiti. Napominje da mu tjedno dođe po nekoliko žena koje ih zbog neugodnih simptoma žele izvaditi.

Objavljuje Kate WatersSrijeda, 24. listopada 2018.

- Sve je to povezano sa samim umetkom ili ožiljkom oko implantata, jer tijelo podiže imunološku obranu protiv toga - rekao je.

Naime, oko umetka se stvara vezivni omotač tzv. kapsula, ono je prirodna obrana tijela od prodora stranog tijela u organizam, Ta opna ponekad je tanka, katkad debela, a događa se i da počne stezati sam umetak - to rezultira bolovima pa čak i otvrdnjavanjem dojke.

Foto: Kate Waters

Još neke od mogućih komplikacija su ispadanje implantata uslijed pucanja kože na mjestu reza, jer je stalno zategnuta i s vremenom postane sve tanja - dok ne pukne. Ponekad se oko umetka stvara tekućina što rezultira bolovima i naticanjem dojki. Najčešći uzrok je fizičko preopterećenje.

Oko implantata se mogu stvoriti i krvni ugrušci, najčešće zbog nedovoljnog mirovanja nakon zahvata, piše estheticon.com.hr.

Sam umetak ima vijek trajanja oko 10 do 15 godina. Kroz godine se polako troši i opna mu postaje sve tanja pa može doći do pucanja i razlijevanja gela kojim je implantat ispunjen.

POMAŽE LI TO ZAISTA? Grudi trljaju zubnom pastom: Tvrde da postaju veće i čvršće

Katkad se umetci u grudima naboraju, a to se može osjetiti pod prstima, ispod kože na grudima. Ova komplikacija praćena je bolovima, nadraženom kožom i oštećenjem okolnog tkiva.

Ono što žene često spominju nakon zahvata je  - promjena u osjetljivosti bradavica - ponekad je ta osjetljivost smanjena, a  ponekad povećana. Ta promjena je često privremena, no zna biti i trajna.

Događa se i da su nakon zahvata grudi asimetrične, da se sitne čestice kalcija oko umetka pogrešno tumače kao početni stadij raka dojke i da se pojave sitne vene začepljene krvnim ugrušcima u potpazušju ili ispod kože trbušne stijenke, no to nestaje nakon nekoliko mjeseci. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message