Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Jamie Oliver: Za 15 minuta riblji brodet, salata i povrtni chilli

Jamie Oliver: Za 15 minuta riblji brodet, salata i povrtni chilli
3

Naučite kako pripremiti riblji brodet s umakom, kruh s češnjakom, povrtni chilli i laganu salatu. Recepti su preuzeti iz kuharice Jamie Olivera "Sve za 15 minuta"

VIDEO

Bogati riblji brodet/umak sa šafranom & kruh s češnjakom

za 4 osobe/516 kalorija

Kruh s češnjakom:

  • 1 ciabatta
  • 3-4 režnja češnjaka
  • nekoliko grančica limunskog timijana
  • 1 žlica ekstradjevičanskog maslinovog ulja

Riblji brodet

  • 1 glavica komorača
  • 4 fileta inćuna
  • 4 mlada luka
  • ½-1 svježi crveni čili
  • maslinovo ulje
  • 2 režnja češnjaka
  • 125 ml bijelog vina
  • 700 g pasate od rajčica
  • 1 manji svežanj svježeg bosiljka
  • 400 g različitih ribljih fileta, ukloniti krljušti kosti. Ja volim grdobinu, trlju, kovača, brancina i pišmolje 
  • 400 g dagnji i čančica, izribati i ukloniti brkove 
  • 4 velika sirova škampa s ljušturom

Umak:

  • 1 režanj češnjaka
  • 1 prstohvat šafrana
  • 3 pune žlice nemasnog jogurta
  • ½ limuna

Prirediti sastojke • Zakuhati vodu • Pećnica na 220 °C / plin na 7 • Multipraktik (standardna oštrica) • Veliki lonac s poklopcem, srednje jak plamen 

Počnite kuhati

Ciabattu iskrižajte nožem. Na kruh protisnite neoljušteni režanj češnjaka, dodajte grančice limunskog timijana, malo soli i papra, pokapajte ga ekstradjevičanskim maslinovim uljem. Sastojke pošteno utrljajte u zareze na kruhu, stavite ga u pećnicu i pecite dok ne požuti. 

Glavicu komorača prerežite na pola (sačuvajte lisnate zelene vrške), stavite je u multipraktik, dodajte inćune, očišćeni mladi luk i čili, pa sve sitno nasjeckajte. Smjesu izlijte u lonac s 2 žlice maslinovog ulja, pojačajte plamen i redovito miješajte. U lonac protisnite neoljušteni češnjak, ulijte vino i pričekajte da ono malo ishlapi. Ulijte pasatu i pola staklenke u kojoj se nalazila pasata kipuće vode (350 ml), natrgajte većinu listova bosiljka, dodajte soli i papra.

Ribe narežite tako da dobijete po četiri podjednaka komada svake vrste, stavite ih u lonac, dodajte školjke (bacite sve koje su otvorene i ne zatvaraju se kad ih kucnete), poklopite i pustite da se sve kuha. Oljuštite češnjak, u mužaru ga istucite s malo soli i šafranom, umiješajte i jogurt i malo limunovog soka. Kad se školjke otvore (bacite sve koju su ostale zatvorene) i riba će biti kuhana (nakon otprilike 4 minute). 

Po ukusu dodajte soli ili papra, pa poslužite s preostalim listićima bosiljka i vršcima komorača, umakom sa šafranom i kruhom s češnjakom.

Kuharicu "Sve za 15 minuta" možete pronaći na Mondo.hr.

Katalonska salata s tržnice/carbonara s pikantnom kobasicom

za 4 osobe/603 kalorije

Salata:

  • 25 g pinjola
  • 1 crveni radič
  • 1 belgijska endivija
  • 2 klementine
  • 100 g mladog špinata
  • 4 grančice svježe metvice
  • 45 g ovčjeg sira manchego
  • 2 žlice octa od sherryja
  • 2 žlice ekstradjevičanskog maslinovog ulja
  • 1 žličica tekućeg meda

Tjestenina:

  • 320 g sušenih penna
  • 70 g pikantne kobasice (npr. šp. chorizo)
  • ½-1 svježeg crvenog čilija
  • 2 grančice svježeg ružmarina
  • maslinovo ulje
  • 4 režnja češnjaka
  • 1 veliko jaje
  • ½ limuna
  • 2 pune žlice nemasnog jogurta

Prirediti sastojke • Zakuhati vodu • Velika tava, srednje jak plamen • Veliki lonac s poklopcem, jak plamen

Počnite kuhati

U tavi nekoliko minuta uz često miješanje pržite pinjole. Tjesteninu uspite u veliki lonac, prelijte je kipućom vodom i skuhajte prema uputstvu na paketiću. Vrlo tanko nasjeckajte stabljike radiča i belgijske endivije, listove razdvojite i stavite u zdjelu. Ogulite i tanko narežite klementine, dodajte ih salati u zdjeli, kao i mladi špinat i listove metvice.  Na salatu nastružite nekoliko strugotina sira manchego, pospite je vrućim pinjolama, a tavu vratite na srednje jak plamen.

U šalici izmiješajte ocat, ekstradjevičansko maslinovo ulje i med, po ukusu dodajte soli i papra, pa šalicu s preljevom ostavite po strani. Tanko narežite kobasicu, čili i ružmarin, stavite ih u tavu s 1 žličicom maslinovog ulja i prstohvatom papra, protisnite i neoljušteni češnjak, pa sve miješajte dok se lijepo ne zažuti. U zdjeli umutite jaje, limunov sok, jogurt i preostali naribani sir. Ocijedite tjesteninu, sačuvajte šalicu vode od kuhanja. 

Tjesteninu ubacite u tavu s kobasicama, tavu maknite s plamena, pa tjestenini primiješajte kremasti umak, po potrebi ga razrijedite s malo sačuvane vode od kuhanja i na koncu sve po ukusu posolite i popaprite. Salatu prelijte preljevom i promiješajte, pa je poslužite uz tjesteninu.

Kuharicu "Sve za 15 minuta" možete pronaći na Mondo.hr.

Povrtni chilli/salata s hrskavim tortillama&avokadom

za 4 osobe/749 kalorija

Chilli i riža:

  • 1 sušeni dimljeni čili (chipotle ili ancho) 
  • ½ svježeg crvenog čilija
  • 1 crveni luk
  • 1 žličica slatke dimljene mljevene paprike
  • ½ žličice sjemenki kumina
  • 1-2 režnja češnjaka
  • 1 veliki svežanj svježeg korijandra
  • maslinovo ulje 
  • 2 paprike različitih boja
  • limenka od 400 g slanutka 
  • limenka od 400 g crnoga graha 
  • 700 g pasate od rajčica
  • paketić od 250 g kuhane riže (dugog zrna i divlje)

Salata:

  • 4 male kukuruzne tortille
  • 2 zrela avokada
  • 3 pune žlice nemasnog jogurta, dodatni za poslužiti 
  • 2 limete
  • 1 zelena salata (rimska)
  • ½ krastavca
  • 1 svježi crveni čili
  • 1 šaka zrelih mini-rajčica

Prirediti sastojke • Pećnica na 200 °C / plin na 6 • Multipraktik (standardna oštrica) • Lonac s poklopcem, jak plamen • Štapni mikser 

Počnite kuhati

U multipraktik stavite čili, oljušteni i prepolovljeni luk, papriku i sjemenke kumina, dodajte protisnuti neoljušteni češnjak, stabljike korijandra (listove sačuvajte) i 2 žlice ulja i sve lijepo izmiksajte. Smjesu prebacite u lonac, dodajte očišćene i krupno narezane paprike, ocijeđeni slanutak i crni grah, po prstohvat soli i papra i pasatu, dobro sve promiješajte i poklopite.

Tortille presavinite, narežite ih na trakice debljine 0,5 cm, raširite ih po limu za pečenje i ubacite u pećnicu da požute i postanu hrskave. 

U vrč stavite većinu listova korijandra, malo soli i papra, pola oguljenog avokada, jogurt i sok 2 limeta, pa sve izmiksajte štapnim mikserom. Kušajte chilli, po potrebi dodajte soli ili papra, lonac ostavite otklopljen. Tortille izvadite iz pećnice i istresite u zdjelu, salatu narežite na krupne kriške, dodajte ih tortillama. Žlicom povadite komade avokada iz ljuske i dodajte ih salati.

Krastavac narežite na trakice, dodajte ga salati, sitno nasjeckajte pola čilija, pa njime pospite salatu. U sredini chillija napravite udubinu pa u nju uspite kuhanu rižu, lonac pred kraj kuhanja poklopite da se riža još malo zagrije. Salatu prelijte preljevom, pospite preostalim listićima korijandra, preostalim nasjeckanim čilijem i prepolovljenim mini-rajčicama, na koncu sve još jednom promiješajte. 

Poslužite preliveno jogurtom.

Kuharicu "Sve za 15 minuta" možete pronaći na Mondo.hr.

Photography (C) 2013, Jamie Oliver Enterprises Limited, Photography: David Loftus


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...
ISPRIČAO NAJBIZARNIJA ISKUSTVA

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...

Rad u trgovini seksualnih igračaka natjerao ga je da se susretne s vrlo 'ludim' situacijama i mušterijama, pa se tako susreo i s jednom vrlo riskantnom ponudom za brak

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA ZA SUBOTU

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 27. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Jeste li ikad vidjeli nešto slično? Pokazala svoju novu manikuru i 'zgrozila' cijeli internet
ŠTO VI MISLITE?

Jeste li ikad vidjeli nešto slično? Pokazala svoju novu manikuru i 'zgrozila' cijeli internet

Umjesto lijepih uređenih varijanti sa sjajnim česticama ili nekom od proljetnih, pastelnih boja, ova se dama odlučila za mnogo 'opasniji' izgled noktiju