Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Japanska kraljica tikvi hokaido pristaje i uz slatko i uz slano

Japanska kraljica tikvi hokaido pristaje i uz slatko i uz slano
4

Tikva hokaido povrtna je kultura koja je došla iz sjevernog Japana. Vrlo je popularna zbog fantastičnog okusa, bogate arome kestena i visokih hranidbenih vrijednosti

VIDEO

Tikva, tikvan, turkinja, tikvenčica, buča ili bundeva, a u novije doba i butternut ili hokaido,  naziva je mnogo, ali je još više vrsta koje njima označavamo. Riječ je o plodovima koji ispod često vrlo tvrde kore skrivaju slasno debelo meso u kojem su cijelu jesen i zimu uživali ljudi u doba kad nisu imali mnogo namirnica na raspolaganju. Zato su bili maštoviti i smislili mnogo, podjednako slatkih i slanih, recepata u kojima slatko narančasto meso buča najbolje dolazi do izražaja  i obogati okus nekih već pomalo dosadnih jela. 

Pripremaju  se kao varivo u kombinaciji s drugim povrćem i mahunarkama, služe za umake i musake, mogu se kuhati, puniti njima palačinke i savijače, a mogu biti baza i za posebno ukusne njoke ili knedle u kojima zamijene krumpir. Buča je nešto veća od popularnije tikvice, duguljasta i svijetlozelene do bijele boje i dok nije posve zrela upravo se ona riba na duge rezance i priprema kao varivo ili za popularnu bučnicu. Starije se koriste za stočnu hranu. Bundeva ili pečenica je tikva teška oko 10 kg i više. Kora bundeve je tanka i narančastoružičaste boje. Meso je žuto, debelo, brašnasto i slatko. Mnogima je omiljena bundeva šećerka, ili tikvan, glatke kore i plavkastozelene boje te narančasta slatka mesa, koja je jako ukusna i kad se samo ispeče u pećnici. 

Patišon ili kremasta vrtna tikvica manjih je  plodova i bijela do žućkaste. No jedna tikva u posljednje vrijeme privlači na sebe pozornost  intenzivno narančastom do crvenom bojom. Riječ je o  hokaido i još je relativno rijetka, ali sve traženija vrsta narančasta mesa čija je domovina sjeverni Japan. Omiljena je u današnjoj kuhinji ne samo zbog bogate arome kestena nego i zbog visoke hranidbene vrijednosti. Ako se pravilno spremi na suhom i hladnom mjestu, može se čuvati do travnja. Za razliku od drugog povrća, što se dulje čuva, sadržaj vitamina i šećera raste.  Riječ je o najhranjivijoj vrsti povrća koje nam je dostupno, bogatoj A, C i E vitaminima. 

Meso je posebno ugodna slatka okusa, što je osobito izraženo pri pečenju. Stoga je možda najbolje okuse tog ploda upoznati u pečenoj varijanti, možda punjene nekim finim nadjevom, a odlično se slaže s kus-kusom i bulgurom prethodno kuhanima u temeljcu.  Također će se odlično uklopiti u jela poput slanih pita, muffina, palačinki i kao zamjena za mrkvu u kolaču od mrkve. Ali jako ćete uživati ako je pripremite kao jednostavnu kremastu juhu s malo zobenog vrhnja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Više slasti, manje vode

Većina je narančastih tikvi slatkastog mesa, ali onu bitnu razliku čini to koliko su slasne i koliko vode ispuste pri pripremanju. Kremasta struktura tikve hokaido zato mnoge ponuka da odaberu baš tu vrstu, jer nije puna vode.

Kolač s hokaido tikvom 

Sastojci: 600 g očišćene tikve, 300 g amaretta keksića, 150 g bijelog vina, 100 g šećera,  4 jaja, 40 g gorkog kakaa, 40 ml ruma, 1 vrećica praška za pecivo • malo smeđeg šećera 

Priprema: 

1. Stavite ploške tikve kuhati zajedno s vinom na laganoj vatri, dok se potpuno ne raskuha i pretvori u pire. Ako je potrebno, dodajte i malo vode nakon što vino ispari. Izvadite i pustite da se ohladi sa strane.

2. U ohlađeni pire od bundeve dodajte izmrvljene keksiće amarette i dobro izmiješajte.

Umutite jaja sa šećerom. Ako je tikva slađa, stavite manje šećera.

Kad su jaja dobro umućena, dodajte najprije pire od bundeve s amarettima i izmiješajte polako pjenjačom ili drvenom žlicom. 

3. Dodajte zatim rum i na kraju kakao prosijan s praškom za pecivo. Uspite smjesu u namašćen i pobrašnjen okrugli kalup s obručem, promjera 26 cm. 

Stavite peći tortu u pećnicu zagrijanu na 160°C oko 35 minuta. Ostavite tortu da se ohladi u kalupu.

Njoki s tikvom i špinatom

Sastojci: 1 tikva srednje veličine, 500 g špinata, 100 g parmezana, češanj češnjaka, 1 jaje, maslinovo ulje, sol, papar, muškatni oraščić, žlica pinjola  

Priprema: 

1. Tikvu očistite od sjemenki te je stavite peći na plitak lim za pečenje oko pola sata na 180 Celzijevih stupnjeva. Kad omekša, izvadite je i ohladite. Žlicom sastružite mekano pečeno meso s kore i stavite ga u zdjelu. Pečenoj tikvi dodajte jaje, malo naribana muškatnog oraščića, sol, papar i brašna koliko treba da se  umijesi tijesto koje se neće lijepiti za prste.

2. Tijesto dobro umijesite da se svi sastojci prožmu. Izvaljajte ga u “kobasice” i rubom nabrašnjena tanjura režite njoke. Stavite ih kuhati u posoljenu kipuću vodu. Gotove začinite s malo rastopljena maslaca da se ne slijepe.  

3. Špinat operite i stavite pirjati na malo maslinova ulja. Dodajte mu češanj usitnjena češnjaka, sol i papar, te pirjate dok listovi ne povenu. Kad je gotov, pomiješajte ga s njokima i posipajte poprženim pinjolama i naribanim parmezanom. 

Tikva punjena kus-kusom

Sastojci: 2 tikve, 200 g kus-kusa, 3 crvene paprike, 2 zelene paprike, 3 češnja češnjaka, glavica crvenog luka, 5 dcl povrtnog temeljca, 2 žlice nasjeckana peršinova lišća, sol, papar, ekstra djevičansko maslinovo ulje

Priprema: 

1. Tikvama odrežite vrh tako da izgleda kao poklopac. Očistite ih od sjemenki, premažite maslinovim uljem i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 20 do 30 minuta pa ih izvadite.  

 2.  Paprike operite i također ih stavite peći u zagrijanu pećnicu. Pečene paprike očistite od koštica, ogulite im kožicu te ih narežite na kockice. Kus-kus prelijte vrelim povrtnim temeljcem i pustite da odstoji desetak minuta. 

Kus-kusu primiješajte pečene paprike, usitnjeni češnjak, sitno kosani luk, nasjeckani peršin, posolite, popaprite i prelijte s još malo maslinova ulja, te dobro promiješajte. 

3. Nadjevom punite tikve i vratite ih u zagrijanu pećnicu na oko 180 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta.  

Od mirisne bundeve se prave fini umaci, bučnice i kolači

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...