Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Je li vaša obitelj toksična ili je u vama problem - lako je otkriti

Je li vaša obitelj toksična ili je u vama problem - lako je otkriti
1

Svaki član obitelji sve druge članove poznaje dovoljno dobro da zna koje su im 'jače', a koje "slabije strane", u čemu su bolji a u čemu slabiji i što će koga povrijediti

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Oslobodite se tereta krivnje: Ponekad treba smoći reći 'ne'

Premda većina ljudi prema članovima svoje obitelji gaji pozitivne emocije, neki su možda odrasli u obiteljima u kojima je jedan ili više članova bilo nasilno, uvijek kritični prema drugima i/ili manipulativni. Ima li u vašoj obitelji 'toksičnog' ponašanja? Provjerite kroz ove pokazatelje:

Tračaju o vama

Obitelj može o vama razgovarati i kad vi niste u prostoriji, ali to bi trebalo biti isključivo u situacijama kad raspravljaju kako vam u nečemu pomoći. 'Toksična' obitelj pak vrijeme provodi tračajući vas (a vjerojatno i vašu braću i sestre) a ti su tračevi često i zlobni.

POGLEDAJTE VIDEO o okrutnom vršnjačkom nasilju i njegovim posljedicama:

Pokretanje videa...

Nasilje 01:17

Koncentriraju se na vaše slabosti

Svaki član obitelji sve druge članove poznaje dovoljno dobro da zna koje su im 'jače', a koje "slabije strane" i u čemu je netko dobar a u čemu loš. Isto tako, svi međusobno barem otprilike znaju kako nešto na druge utjecati i što će koga povrijediti. Toksični članovi obitelji će ono što znaju o vašim nedostacima, manama i strahovima iskoristiti da to upotrebe protiv vas i potencijalno vas osramote pred drugima.

Neće vam dopustiti da se mijenjate

Često u toksičnim obiteljima vladaju brojne zabrane a ako se članovima obitelji neko ponašanje ne sviđa, ne moraju vam nužno ni zabraniti da od toga odustanete - često će biti dovoljno samo da vaše želje i nastojanja glasno ismiju. Toksične obitelji ne znaju za ljubaznost i prihvaćanje razlika pa ako želite biti drugačiji od onog što su oni zamislili, pripremite se na ismijavanje i odbacivanje.

Svađe su česta pojava

Manje više svatko tko usvoji toksično ponašanje napravi to s (opravdanim) razlogom, najčešće jer su se drugi tako ponašali prema njemu.  Ako roditelj svu djecu tretira jednako i svima im u jednakoj mjeri pokazuje ljubavi i naklonost, manje je vjerojatno da će se među braćom i sestrama roditi ljubomora i zavist. No kad se djeca moraju 'natjecati' za roditeljsku pažnju i ljubav a jedno se dijete osjeća više ili manje voljeno od drugih, izvjesno je da će se svađati i da će u odrasloj dobi slično tretirati vlastitu djecu.

Nasilno se ponašanje prikriva ili maskira

U toksičnim se obiteljima nasilno ponašanje ne karakterizira kao takvo, a zlostavljač žrtvi često nametne osjećaj da je zlostavljanje zaslužila. Takvi su pojedinci često prilično uvjerljivi pa ih često i drugi članovi obitelji iz nekih svojih razloga štite, što naravno povećava šanse da nikad ne bude ni prozvan, a kamoli kažnjen.

'Vaša istina' ne može biti daleko od njihove priče

obitelji stvaraju niz opravdanja za neka ponašanja i ako vaša priča nije u skladu s njima, neće vas se ni čuti. Recimo da ste kao dijete bili fizički i vaša su braća i sestre toga bili svjesni. Kao odrasle osobe oni iz niza praktičnih (i emotivnih) razloga mogu bez obzira na to biti bliski s roditeljima, a pokušate raspraviti nešto o tim događajima iz djetinjstva, reći će vam da vam da "nije bilo tako loše" ili čak da izmišljate. Toksični članovi obitelji stvaraju priče koje podržavaju njihovo ponašanje - čak i ako to znači maskiranje neprihvatljivog nasilja. 

Okruženje je nepredvidivo i nestabilno

Takve se obitelji često 'drže' na slabim nitima a članovi jedan s drugim manipuliraju. Možete biti nečiji 'ljubimac' a da već drugi dan otkrijete da vam iza leđa govore strašne stvari. Ti loši temelji toksične obitelji čine nestabilnim okruženjem u kojem nikad ne možete biti sigurni da vas netko iz obitelji neće povrijediti, piše Psychology Today.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Kako pronaći sreću: Zašto neke žene kao da nikada nisu sretne

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku