Obavijesti

Lifestyle

Komentari 21

Jedenje jaja stvara naslage na arterijama isto kao i pušenje?

Jedenje jaja stvara naslage na arterijama isto kao i pušenje?
1

Poznato je da su žumanjci opasni zbog kolesterola u sebi, no sada su kanadski znanstvenici otkrili da je upravo on zaslužan za taloženje naslaga na arterijama

VIDEO

Omlet za doručak tri puta na tjedan šteti zdravlju, tvrde znanstvenici kanadskog Sveučilišta Western. Prema njihovim najnovijim rezultatima istraživanja, ljudi koji redovito jedu jaja imaju više naslaga na stijenkama arterija, što je indikator rizika za bolesti srca. Gotovo jednake posljedice nastaju uslijed dugogodišnjeg pušenja cigareta, pokazala je studija na više od 1200 ljudi.

Nakupljanje naslaga na žilama rizičan je faktor za srčani i moždani udar jer usporava krvotok i tjera srce da radi brže. Ako se naslage odlijepe, mogu prouzročiti stvaranje ugrušaka te tako riskirirati daljnje komplikacije. Istraživači vjeruju da naslage stvara kolesterol iz jaja, piše Time Healthland.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje maksimalan unos do 300 mg kolesterola na dan, dok jedno cijelo jaje sadrži 180 mg kolesterola što čini dvije trećine preporučenog unosa.

- Parola svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje zbunjuje ljude, jer im se istovremeno govori kako su jaja opasna zbog kolesterola. Već dulje vrijeme znamo da jaja sadrže previše kolesterola i da žumanjke treba jesti u umjerenim količinama - objasnio je voditelj studije, dr. David Spence.

Primjerice, jaje na dan kod dijabetičara udvostručuje rizik od bolesti srca, ističe Spence. Ipak, ova je studija potakla rasprave u znanstvenim krugovima.

- Smatram da ovo istraživanje nije dovoljno kvalitetno da bi ga se uzelo kao mjerilo te ne bi trebalo utjecati na odabir prehrane ljudi. Važno je znati razliku između slučajne povezanosti jaja sa srčanim bolestima i toga jesu li ona njihovi uzroci - kaže dr. Steven Nissen iz Klinike za kardiovaskularnu medicinu u Clevelandu.

Svi se slažu da se bjelanjci sasvim sigurno mogu jesti na dnevnoj bazi, a učinak žumanjaka na zdravlje treba još dodatno istražiti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje