Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
24 komentara

Jedna 'drži' 3 ruke i nogu, vide istim očima, a skroz različite

Glave Kriste i Tatiane Hogan (12), sijamskih blizankinja iz Kanade, povezane su talamičkim mostom i ne mogu ih razdvojiti, ali idu u školu, vole plivati i juriti niz tobogan i vesele su djevojčice

Foto: YouTube/Screenshot
24 komentara

Sijamske blizankinje Krista i Tatiana Hogan iz Vancouvera, u kanadskoj provinciji Britanska kolumbija, o kojima je na televiziji CBC prikazan dokumentarac pod nazivom 'Nerazdvojne', posebne su po tome što su spojene u glavi, što se događa jednom na 2,5 milijuna rođene djece, s tim da većina ne preživi dulje od 24 sata, piše portal TruthTheory.. 

Mozgovi blizankinja jedan s drugim povezani su talamičkim mostom. Talamus inače djeluje kao 'centrala' koja prenosi senzorne i motorne signale i regulira svijest. Liječnici su zaključili da bi im razdvajanje bilo previše opasno zbog rizika od mogućih oštećenja mozga, pa i smrti.

NEVJEROJATNI SU Oni su čuda prirode: 10 stvari koje niste znali o blizancima

Zahvaljujući povezanosti talamusa, Krista i Tatiana dijele osjetila dodira i okusa, pa čak i kontroliraju udove jedne druge. Tatiana, tako, kontrolira tri ruke i nogu, dok Krista kontrolira tri noge i ruku, priča njihova majka. No mogu funkcionirati i tako da kontroliraju samo vlastite udove. Tatiana može vidjeti ono što Kristina vidi svojim očima, dok Krista može vidjeti ono što vidi samo jedno Tatianino oko. Dijabetičarke su, ovisne o inzulinu, i pate od epilepsije.

DIJELE SVE RADOSTI I TEŠKOĆE Blizanci Ivan i Viktor: Jedan se posvađa sa ženom, a drugi miri

Djevojčice inače žive kao i svi njihovi vršnjaci - od 2012. idu u školu, ali malo zaostaju u programu pa još uče čitati i pisati te računati. Imaju psića, kućnog ljubimca, i jako su se radovale kad su ga mogle dovesti na predstavljanje u školu. U obitelji je još troje braće i sestara i svi ih obožavaju. 

Foto: YouTube/Screenshot

Djevojčice su, inače, vrlo aktivne. Voze za njih posebno prilagođen bicikl, obožavaju se spuštati s tobogana i uče plivati.

Kažu da znaju sve jedna o drugoj bez da progovore, jer komuniciraju u glavama. Unatoč tome, imaju različitu osobnost - Tatiana je otvorena, razgovorljiva i glasna, dok je Krista tiša, zatvorenija, ali voli pričati viceve.

OVE FOTKE DOKAZUJU DA JE SEVERINA I DALJE SEKS BOMBA: 'Možda je popustio botoks, ali žena je nevjerojatna'

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message