Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Jedno od troje djece u svijetu izloženo je otrovnom olovu

Jedno od troje djece u svijetu izloženo je otrovnom olovu
1

Otrovnim olovom bi moglo biti pogođeno oko 800 milijuna djece, a najviše u zemljama s niskim i srednjim dohotkom. Južna Azija je najviše pogođena i čini gotovo polovinu globalne vrijednosti

VIDEO

Jedno od troje djece je izloženo otrovnom olovu, što može potencijalno nanijeti nepovratnu štetu, otkrilo je istraživanje globalnog rizika izloženosti. Procjene UNICEF-a i Pure Eartha su da bi otrovnim olovom moglo biti pogođeno oko 800 milijuna djece, a najviše u zemljama sa niskim i srednjim dohotkom. Južna Azija čini gotovo polovinu globalne ukupne vrijednosti, a loše reciklirane olovne baterije, e-otpad, rudarstvo i boje glavni su izvori trovanja, navodi se u izvješću.

POGLEDAJTE VIDEO: Zbog pandemije smanjeno zagađenje zraka

Pokretanje videa...

01:05

Glavni krivac su baterije za punjenje vozila

Autori izvještaja kažu kako su se njihova otkrića uglavnom temeljila na podacima Instituta za zdravstvenu metriku i evaluaciju (IHME) sa Sveučilišta u Washingtonu, koji su dobili rezultate krvnih pretraga na desetke tisuća djece diljem svijeta.

- Vozila u zemljama s niskim i srednjim dohotkom utrostručila su se od 2000. godine, što je dovelo do grafičkog porasta recikliranja olovnih kiselina, često na nesiguran način - izjavio je dr. Nicholas Rees, jedan od autora izvještaja. Otprilike 85 posto svih olova koji se koriste u svijetu otpada na proizvodnju olovnih baterija, a velika većina potječe od recikliranih automobilskih baterija.

- Kao rezultat toga, čak polovica iskorištenih olovnih baterija završi u neformalnoj ekonomiji - piše u izvještaju. Neregulirane i često nelegalne operacije recikliranja razbijaju kućišta akumulatora, prosipajući kiselinu i olovnu prašinu po zemlji. Također, događa se i taljenje olova u peći na otvorenom koje ispuštaju otrovne pare i prašinu koja onečišćuje okolne četvrti.

Zašto su djeca ranjiva?

Stručnjaci kažu da je dječji unos hrane, tekućine i zraka čak pet puta veći nego kod odraslih, ako se usporedi omjer tjelesne težine.

- To znači da djeca mogu apsorbirati više neurotoksina ako je iscurilo u tlo i vodu ili se proširilo po zraku gdje se nalazi dijete - stoji u izvješću. Nadalje, bebe i djeca mlađa od pet godina izložena su visokom riziku, jer im mozak može biti oštećen i prije nego što se potpuno razvije, što dovodi do cjeloživotnog neurološkog, kognitivnog i fizičkog oštećenja.

Olovo je snažan neurotoksin koji je čak i kod niske razine izloženosti povezan sa smanjenim IQ rezultatima, skraćenim rasponom pažnje i potencijalno nasilnim - pa čak i 'kriminalnim' ponašanjem kasnije u životu. Indija ima najveći broj (više od 275 milijuna djece) s razinom olova u krvi većom od pet mikrograma po decilitru. Ta razina, prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), zahtijeva poduzimanje određenih mjera.

- Otkriveno je da djeca koja žive u ili u blizini radionica za reciklažu baterijskih olovnih kiselina u Indiji imaju razinu olova i do 190 mikrograma po decilitru - izjavio je dr. Abbas Mahdi, šef odjela za biokemiju Medicinskog sveučilišta King George u indijskoj Uttaru Pradesh državi. Djeca su također izložena drugim onečišćenjima, primjerice začinima i biljnim lijekovima koji sadrže olovo kao konzervans ili pojačivač boja. piše BBC.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku