Nikad kao u jesen ne prija nam pojesti tri slijeda za objed: juhe nas griju, glavna jela daju snagu, a deserti nadahnjuju i u sumorne dane. Pronađite inspiraciju
Jesen miriše na pitu od dunje, juhu od vrganja i najfiniji grah
Jesen je riznica plodova iz koje pomalo uzimamo tijekom cijele zime. I sad kad je tu, uživamo u kaloričnijim okusima koji nas polako pripremaju za hladnije dane, griju i tješe istodobno. Među prvim mirisima po kojima prepoznajemo da je ljeto definitivno iza nas onaj je šumskih gljiva, kestena te pečenih dunja i jabuka. Nikad kao u jesen ili zimu ne prija nam pojesti tri slijeda za objed: juhe nas griju, glavna nam jela daju snagu, a mirisni deserti s voćem nadahnjuju da budemo aktivni i u dane koje bismo najradije proveli ispod toplog pokrivača.
Juha ne mora biti pileća niti goveđa nego je pripremite od mladih vrganja, šampinjona, nekih drugih gljiva ili povrća te malo zagustite da bude hranjivija. Zabluda mnogih da nema glavnog obroka bez mesa prestaje u onom trenutku kad pred njima zamiriše tanjur tople guste juhe u kojem su se spojili svi dostupni povrtni plodovi. Mineštra, minestrone, gusta juha s povrćem, varivo... naziva je onoliko koliko i onih koji ih kuhaju i u njima uživaju, a sve one griju i hrane u isti mah.
Dovoljno je ubrati ili skupiti po hladnjaku ostatke povrća poput mahuna, graška, tikvica, zagustiti s malo krumpira ili graha da biste dobili zdrav i ukusan obrok. Ljeti uživajte u laganijoj varijanti, a u jesen i zimi dodajte im malo pancete ili pršuta. A jesen obiluje i slatkim bučama svih vrsta pa uživajte u njima stavljajući ih u savijače, dodajte kockice povrtnim juhama, umijesite ih u posebne njoke, napravite ukusan pire ili rižoto, ili ih samo ispecite i poslužite.
Posebno su gastropoglavlje jesenski deserti. Najjednostavniji, a mnogima najdraži su pite u svim varijantama i oblicima - kockaste ili iz okrugla kalupa te s prhkim ili lisnatim tijestom kao podlogom. Umjesto sveprisutnih jabuka napravite je s dunjama, kruškama ili šljivama.
Fina zagorska juha od vrganja
Sastojci: 2 žlice maslaca, 3 češnja češnjaka, 500 g svježih vrganja, 1 glavica luka, sol, crni papar, 1 dl crnog vina, 4 šalice pilećeg temeljca, šalica vrhnja za kuhanje, 1/2 žličice timijana, 1 žlica škroba
Priprema:
Otopite maslac u većoj posudi. Na njemu pirjajte nasjeckani luk i usitnjeni češnjak dok luk postane proziran. Vrganje očistite vlažnom krpom i narežite na listiće. Dva manja vrganja ostavite sa strane. Narezane vrganje stavite pirjati na luk.
Povremeno miješajte i pirjajte oko pet do šest minuta. Posolite, popaprite i nastavite pirjati dok ispari višak tekućine. Ulijte vino i pustite da zavri, smanjite vatru i kuhajte još pet minuta. Ulijte pileći temeljac, dodajte vrhnje i timijan. Maknite juhu s vatre, a kad se malo ohladi, usitnite gljive štapnim mikserom ili u multipraktiku. Vratite je na vatru.
U zdjelici umutite škrob s malo vode i dodajte ga juhi, te kuhajte još nekoliko minuta dok juha postane gusta. Vrganje koji su vam ostali narežite na ploške i popecite te u svaki tanjur stavite nekoliko pečenih listića vrganja.
Varivo od mladog graha s povrćem
Sastojci: 200 g mahuna, 2 mrkve, 1 korijen peršina, 2 češnja češnjaka, 1 glavica luka, 1 rajčica, 1 šaka graška ili boba, može i smrznutog, 1 tikvica, 200 g svježeg graha,2 grančice majčine dušice, 1 žlica koncentrata od rajčice, 2 -3 žlice maslinova ulja
Priprema:
Mahune operite i odrežite im krajeve, te ih narežite na kraće komade. Mrkve i korijen peršina ogulite I narežite na kolutove. U većoj posudi zagrijte žlicu maslinova ulja i na njemu pirjajte sitno nasjeckani luk i usitnjeni češnjak. Kad luk postane staklast dodajte mu mrkve i korijen peršina, te propirjajte da malo omekšaju.
Dodajte bob ili grašak, mahune, tikvicu narezanu na kockice i grah te pirjajte nekoliko minuta, pa podlijte vodom ili temeljcem do razine povrća. Posolite, popaprite, dodajte listiće majčine dušice i lovorov list te pustite da provrije.
Stišajte vatru i kuhajte dok povrće omekša. Tada primiješajte koncentrat rajčice i pustite da sve zajedno vrije još minutu do dvije. Kad je varivo kuhano, pustite da odstoji malo prije posluživanja. Poslužite u dubokim tanjurima i prelijte s malo maslinova ulja.
Pita od dunja
Sastojci: 30 dag oštrog brašna, 20 dag maslaca, 5 dag smeđeg šećera, 2 žumanjka, korica limuna, 1/2 paketića praška za pecivo, 3 žlice limunova soka, 8 dunja srednje veličine, 2 žlice meda, 5 dag maslaca, 10 dag smeđeg šećera, cimet
Priprema:
Prosijte brašno s praškom za pecivo. Maslac utrljajte u brašno te dodajte šećer, žumanjke, koricu jednog limuna i nekoliko žlica limunova soka, te umijesite tijesto. Možete ga mijesiti i u multipraktiku. Zamotajte plastičnom folijom i odložite u hladnjak na sat vremena.
Operite, ogulite i očistite dunje te ih narežite na četvrtine pa još na pola. Na maslacu pirjajte voće sa šećerom dok omekša, oko 15 minuta, pa dodajte med, cimet, i grožđice namočene u rumu te limunovu koricu. Tijesto prerežite.
Pola ga razvaljajte te obložite njime kalup za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje. Poslažite po njemu dunje. Drugi dio tijesta razvaljajte i preklopite nadjev te premažite žumanjkom. Pecite na 170 Celzijevih stupnjeva oko 30 minuta, dok poprimi zlatno-smeđu boju.
Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote besplatno ekskluzivno uz 24sata!