Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Jeste li čuli za komplementarni i simetrični odnos? Niti jedan nije 'bolji' od onog normalnog

Jeste li čuli za komplementarni i simetrični odnos? Niti jedan nije 'bolji' od onog normalnog
1

Mnogi moderni parovi teže biti u simetričnim vezama, gdje obje osobe obavljaju podjednako. Međutim, zbog nedostatka razgovora, oni će često završiti u komplementarnim odnosima

VIDEO

Svaki par odlučuje za svoju vezu što su im prioriteti, što je fer što nije te odlučuju za što je tko zadužen u vezi. Parovi često teže ka 'ravnopravnom' partnerstvu, ali kako to točno izgleda ovisi o paru.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:16

Prema terapeutkinji Elizabeth Earnshaw parovi danas obično spadaju u dvije kategorije: komplementarne ili simetrične. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Što je komplementarni odnos?

Komplementarni odnos mogao bi izgledati kao ono što se u povijesti kod parova smatralo tradicionalnim. Komplementarna veza je ona u kojoj jedna osoba radi X, a druga Y. Partneri dijele odgovornosti tako da je svaka osoba odgovorna za drugačiji aspekt zajedničkog života.

Na primjer, u tradicionalnom heteroseksualnom odnosu, muškarac bi bio hranitelj zadužen za zaradu i upravljanje novcem, dok bi žena bila domaćica zadužena za kuhanje, čišćenje i brigu o djeci.

Što je simetričan odnos?

U simetričnom odnosu, naglasak i važnost se stavljaju na jednaki napor oba partnera u svim područjima, za razliku od toga da svaka osoba učini nešto kako bi nadopunila drugu.

To znači da obje osobe odlučuju stupiti u odnos u kojem svaka osoba ima slične uloge. Oba partnera rade; oba partnera pristaju pomoći u odgajanju djece i održavanju kuće i slično. No kod ovakvih odnosa česti je problem što na kraju mentalno opterećenje i većina kućanskih poslova na kraju padne na ženu.

Simetrični odnosi danas postaju sve popularniji.

Je li jedan bolji od drugog?

Prema Elizabeth, niti jedan nije zdrav.

- Nema ničeg superiornog u bilo kojem odnosu. Uspješni odnosi mogu se stvoriti iz komplementarnih i simetričnih odnosa sve dok se obje osobe u vezi iskreno slažu oko dogovora - kaže Elizabeth za Mind Body Green.

Problemi nastaju, kaže ona, kada parovi misle da doživljavaju jednu vrstu veze, kada je stvarnost drugačija ili kada se ne mogu složiti oko toga kakvi žele biti.

Mnogi moderni parovi teže biti u simetričnim vezama, gdje svaka osoba većinu posla obavlja jednako. Međutim, zbog nedostatka razgovora, oni će često završiti u komplementarnim odnosima. Kad se to dogodi, to može dovesti do ogorčenja i zbunjenosti. Isto se događa i parovima koji navode da bi željeli komplementarnu vezu, a zapravo, jedna osoba istinski želi simetričnu vezu. 

Čak i među ljudima koji tvrde da žele ravnopravniji odnos (tj. Simetričan odnos), žene i dalje završe obavljajući većinu kućanskih poslova.

Barefoot girl doing house cleaning using microfiber wet mop pad

Mentalno opterećenje odnosi se na to da je žena zadužena za nadgledanje zadataka kako bi ih partner obavio, podsjećajući ga da izvrši svoj dio zadataka i opet na kraju žena mora sve planirati. 

U simetričnim odnosima parovi često dijele kućanske poslove i brigu o djeci ravnopravno - ali zaboravljaju uzeti u obzir to mentalno opterećenje, ponajviše zato što smo kao kultura jednostavno socijalizirali žene da automatski preuzmu tu ulogu i socijalizirali muškarce da to uopće ne registriraju. 

Ni simetrični ni komplementarni odnosi nisu svojstveno 'bolji' od ostalih. Ono što je važno jest da se vi i vaš partner slažete oko vaših uloga i odgovornosti u vezi. U ovom slučaju, važno je da ljudi razgovaraju jedni s drugima o tome ispunjavaju li očekivanja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise