Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Joga za trudnice u stilu Hilarie Baldwin: 'Ovo olakšava porod'

Joga za trudnice u stilu Hilarie Baldwin: 'Ovo olakšava porod'
4

Vježbe joge u trudnoći pomoći će ojačati imunitet, potaknuti proizvodnju hormona sreće, prag tolerancije na bol, a zbog jačih mišića olakšat će i sam porod

VIDEO

Joga u trudnoći ublažava bolove u leđima, poboljšava san i olakšava porod, potvrdili su stručnjaci s klinike Mayo, a s ovim se slaže i supruga Aleca Baldwina, instruktorica joge Hilaria koje je samo osam dana nakon poroda vratila svoju zavidnu liniju. Ona je tijekom cijele trudnoće vježbala jogu i vodila satove za trudnice te na kraju i izdala DVD. Vježbe je znala izvoditi i po noći, odnosno kad bi osjetila tegobe, priznaje.

Joga povećava toleranciju na bol

Tijekom trudnoće beba lagano raste što s vremenom sve više opterećuje kralježnicu i kukove. Upravo zbog toga se preporučuju vježbe za kukove, ruke i ramena jer ublažavaju bolove. Duboko disanje u kombinaciji s vježbama povećavaju razinu hormona sreće, endorfina i serotonina, a oni pak prag tolerancije na bol. Osim toga, joga djeluje i na parasimpatički živčani sustav zadužen za opuštanje što smiruje i nerođenu bebu. 

Istezanje jača imunitet trudnice i smanjuje mučnine

Vježbe istezanja jačaju mišiće i potiču cirkulaciju što jača imunitet, ali pomaže i u smanjivanju otečenosti. Tijelo time postaje otpornije na bolesti i lakše podnosi trudnoću pa su samim time i mučnine rjeđe. 

Jača zdjelica znači i lakši porod

Tijekom trudnoće organizam otpušta hormone koji omekšavaju zglobove i pripremaju tijelo za porod, no prije samog čina preporučuje se ojačati mišiće zdjelice. Što su mišići jači, to će porod biti lakši. 

Za početnice u jogi vježbe koje ne zahtijevaju previše naprezanja

Trudnice koje prije nisu vježbale jogu, trebale bi početi s laganijim vježbama koje ne opterećuju tijelo, ali samo uz dopuštenje liječnika. Osobito trebaju pripaziti trudnice u prvom tromjesečju zato što je to razdoblje najosjetljivije. Preporučuje se držati se poza koje su ugodne, dok s pozama za ravnotežu treba biti posebno oprezan. Također, treba paziti na zglobove koji tijekom trudnoće omekšaju pa ih je lako uganuti. Stoga, vježbe istezanja treba raditi samo u skladu s mogućnostima bez forsiranja. 

Alternativa jogi - plivanje, ples, lagano istezanje 

U trudnoći je važna aktivnost kako za majku tako i za dijete, pa osim joge mogu isprobati plivanje, plesanje, lagano istezanje i šetnju. Vježbanje omogućuje brži povratak staroj figuri, međutim, prije vježbanja treba se posavjetovati s liječnikom kako bi se izbjegle komplikacije. 

Znate li koliko kilograma smijete dobiti u trudnoći? Pročitajte na Klokanici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA ZA SUBOTU

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 27. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora
JEDITE KAO KRALJ

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora

Ne okrećite meso svakih nekoliko minuta. Svaki puta kada odrezak okrenete na roštilju, s njega kapaju sokovi koji ga čine sočnim, a odlučite li se za pripremu ribe, napunite je ružmarinom, origanom i kaduljom