Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Jubilej starog teatra: Njegovo je prokletstvo proganjalo glumice

Jubilej starog teatra: Njegovo je prokletstvo proganjalo glumice

Donosimo vijesti i priče kakve su prije sto godina uzbuđivale Zagrepčane u onodobnim novinama i magazinima. Prenosimo ovdje i tekstove rekonstruirane iz tadašnjeg tiska uz autentične fotografije!

VIDEO

Dne 16. lipnja o. g. navršilo se četrdeset godina kako je odigrana posljednja predstava u Starom kazalištu u Zagrebu (na Markovu trgu). I tako je taj naš patrijarhalni teatar punih šezdeset godina služio kazališnoj umjetnosti.

Iste godine, kad su se zatvorile zauvijek dveri starog kazališta na Markovu trgu, bilo je u mjesecu listopadu svečano otvorenje nove kazališne zgrade na današnjem Trgu kralja Aleksandra. Stari naš kulturni zavod na Gornjem gradu proživio je nebrojenih izvedaba, ali je svjedočio kasnije i tužnim sudbama naših najvećih zvijezda i ljepotica koje su tamo glumile.

Ljerku pl. Šram novinar i liječnik dr. Milivoj Dežman nikad neće prežaliti. Nadao se da će je ženiti kad se vrati sa studija medicine, ali ona mu je poslala pozivnicu za svoj nastup na svečanom otvorenju novoga kazališta, a na plakatu je stajalo da je ona gospođa, da se udala za Aleksandra Isakovića, predsjednika Prve hrvatske štedionice.

Dr. Dežman je ipak sjeo na vlak i zaputio se u Zagreb na predstavu. I dok su se svi divili ljepoti novoga HNK-a, Milivoj je gledao u samo jednu osobu, boreći se s vlastitim duhovima. Ni Bukovčev zastor, “Hrvatski preporod”, nije ga fascinirao. U razdraganoj masi sjedio je mladi čovjek, razočaran i slomljen, a vidio je samo gospođu Ljerku Isaković.

Kad je njen muž Aleksandar optužen za pronevjeru, gubi mu se svaki trag, a Ljerka ostaje sama s njihovim sinčićem. Milivoj je prihvatio njenog sina, pružajući mu sve baš poput oca. U zajednički život s Ljerkom, Milivoj ulaže svoje srce i svu energiju.

No nad ljepotu Ljerke Šram nadvila se okrutna bolest koja potiče Milivoja da iskoristi svoj ugled i pokrene gradnju Bolnice za plućne bolesti Brestovac. Nesretna Ljerka svoj kraj je dočekala u ovoj bolnici. Zadnji uzdah ispustila je u Dežmanovim rukama.

Tužna je bila i sudbina glumice Ivane Sajević. Ona je umrla nekoliko mjeseci poslije Ljerke Šram, a iz Zagreba je potjeraše jer se muž bio razbolio pa ne mogaše glumiti mlade ljubavnike...

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Evo kako danas rade dućani: Planirali ste lasagne, ali ste odustali? Znamo kako vam je...
RADNA VREMENA

Evo kako danas rade dućani: Planirali ste lasagne, ali ste odustali? Znamo kako vam je...

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Djevice će uživati pozornost javnosti, a Vage biti izuzetno šarmantne
od 12. do 18. svibnja

Veliki tjedni horoskop: Djevice će uživati pozornost javnosti, a Vage biti izuzetno šarmantne

U narednom tjednu Blizanci će se povlačiti u sebe zbog zasićenosti vanjskim zbivanjima i nekim ljudima koji vam crpe energiju. Ribe će uživati potporu okoline
Dnevni horoskop za nedjelju 12. svibnja: Ribe će ići na kave, a Lav imati problem s roditeljima
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za nedjelju 12. svibnja: Ribe će ići na kave, a Lav imati problem s roditeljima

Pročitajte dnevni horoskop za nedjelju 12. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje