Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Kad je ispod nule, važno je biti u kontaktu i čuvati srce i pluća

Kad je ispod nule, važno je biti u kontaktu i čuvati srce i pluća
1

Tijekom velike hladnoće bolje ne izlazite, ali budite u kontaktu s obitelji i prijateljima, tugu otjerajte dobrom knjigom ili serijom, noću se odjenite slojevito, a provjerite i cijevi

VIDEO

Temperature koje se spuštaju i ispod -10 stupnjeva Celzijevih pozivaju na oprez. Bez obzira na to patite li od kroničnih ili neke sezonske bolesti, pokušajte ovih dana što više provesti u kući. Naime, jaka hladnoća potiče stres organizma koji u starijoj dobi teže reagira na nagle promjene temperature, te posljedično velike probleme s tlakom, srcem i plućima. Upravo upala pluća tijekom zime često izaziva komplikacije, ali, nažalost, i kobne posljedice.

Problematičan može biti i izlazak na poledicu, stoga je važno pratiti liječničke savjete - odjenite se slojevito, prekrijte glavu, ruke i usta, posebice ako imate problema s dišnim putevima, obucite cipele koje vam drže gležnjeve i imaju kvalitetne potplate koji se ne skližu.

Još važnije, ako se grijete na plin ili drva, dobro zračite prostorije te reagirajte i na najmanji problem s grijaćim tijelima. Zamolite i nekog bližnjeg da vam provjeri vodovodne cijevi te ih zaštiti od smrzavanja.

Ako vozite, vjerojatno ste već pripremili auto za zimu, no dobro je dodatno provjeriti ulje, antifriz i tekućinu za stakla.
Budite pažljivi i tijekom noći. Za spavanje se odjenite slojevito, pidžama neka vam bude od prirodnih materijala, osigurajte si dodatnu deku za pokrivanje, a ako ustajete tijekom noći, pripremite si ogrtač i papuče da se ne rashlađujete previše. Neka vam pri ruci bude i baterija, ako nestane struje.

I svakako se ne osamljujte, čak i ako ostanete u kući. Nazovite nekog ili posjetite susjede, jer komunikacija i kontakti održavaju zdravlje kao i dobra hrana.

Više o zimskoj zaštiti pročitajte na portalu trećadob.com. 

I mladi mogu lopatati

Možda je najvažniji savjet za zimske mjesece - ne sramite se tražiti pomoć. Trebate li očistiti snijeg, pozovite djecu, unučad ili profesionalca.

Pothlađivanje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pri vrlo niskim temperaturama pokrijte svu kožu. Šalom pokrijte usta. Vaša tjelesna temperatura ne bi smjela biti ispod 35°C.

Ako nestane struje

Budite sigurni da su vam svjetiljka i radio na baterije pri ruci. Pripremite i tople deke, posebno ako se grijete na struju. Osigurajte trajnu hranu.

Tuna i žitarice

Ljudi zimi jedu jednoličnu hranu, pa problem mogu biti nutritivni nedostaci, posebice vitamina D. Njega je najviše u žitaricama, tuni, lososu, mlijeku...

Osigurajte se

Koristite li kamin, plin ili fenjere, budite oprezni da ne dođe do trovanja ugljičnim monoksidom. Osigurati se možete detektorom.

Oprez i u zatvorenom

Po povratku kući izujte se što prije jer snijeg i led često ostanu na potplatima, pa mogu izazvati padove i ozljede i u zatvorenom prostoru.

Ne zaboravite uživati 

Kad popusti najljuća zima i izađe sunce, zabundajte se i - polako - izađite. Najbolje s boljom polovicom ili psom, ali i sami uživajte u ljepoti zime i svježem zraku.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru