Lifestyle

Komentari 0

Kad saznate što su one male smeđe nakupine na glavi tuša, svaki put ćete prvo njega očistiti

Kad saznate što su one male smeđe nakupine na glavi tuša, svaki put ćete prvo njega očistiti

Te nakupine su biofilm, izlučevine mikroorganizama koji žive u vodi, a koriste ih kako bi imali čvrsta staništa od složenih ugljikohidrata. Kad je mlaz vode jači, onda nastaje problem za ljude

Dr. Rob Dunn, biolog sa Državnog sveučilišta Sjeverne Karoline u SAD-u i autor knjige 'Never Home Alone', gotovo opsjednuto proučava sićušne organizme koje ne možemo vidjeti bez mikroskopa. Oni se nalaze svugdje oko nas, a posebno draga su im topla i vlažna mjesta koje nitko previše ne dira. Jedno od takvih je i glava tuša te cijev kroz koju voda dolazi do nje.

POGLEDAJTE VIDEO: Bolje i od kupanja

On i njegov tim napravili su velika istraživanja o tuševima u kojima su pregledali mnoštvo kupaonica diljem svijeta. Tražili su najčišću i najprljaviju vodu kojom se kupamo. Posebno su ih zanimale bakterije koje žive u vodenim sustavima i česti su gosti naših tuševa.

Dr. Dunn kaže da ispada da ćemo biti zdraviji, ako se manje tuširamo. Savjetuje ljudima da vizualiziraju svoje tuširanje pa zamisle kako stoje ispod tuša i puštaju vruću vodi na svoje lice, a u vodi se nalaze milijuni sitnih živih bića koja se razmile po tijelu.

- Nad tim životom u vašem tušu imate malo kontrole. Sićušni školjkaši, skupina mikroorganizama zvanih nontuberculous miobacteria (NTB), su neizbježni u vodi. Iako im cilj nije živjeti na našim tijelima, često se tamo nađu i mogu biti opasni za ljude slabijeg imuniteta, no komplikacije za zdravlje su vrlo rijetke - pojasnio je dr. Dunn.

- Miobakterije su zanimljive jer vrlo malo znamo zašto one postaju sve češće i zašto se razlikuju od mjesta do mjesta. I, imamo sve više dokaza da su tuševi krivi za to, na ovaj ili onaj način. Odvrnete li glavu tuša i zavirite u nju, uvidjet ćete nakupine na crijevu - dodaje.

Te nakupine su zapravo biofilm, izlučevine mikroorganizama koji žive u vodi, a koriste ih kako bi imali čvrsta staništa, neku vrstu građevine napravljene od čvrstih složenih ugljikohidrata. Kad je mlaz vode jači, komadići se otkidaju i rasprše po našem tijelu, po očima, ustima, nosu...

Istraživanje tisuća tuševa i virenje u njihovu unutrašnjost pokazalo je da su njihove kolonije češće u SAD-u nego u Europi. Također, raznolikost mikroorganizama u vodi je manja u velikim vodnim sustavima u kojima se koristi klor, ali prisutno je više miobakterija moje nas mogu učiniti bolesnijima i koje su otpornije pa mogu izdržati klor koje druge ne mogu i tako postati najmoćnije i najotpornije bakterije te pobijediti druge oblike života koji bi se moglo natjecati s njima.

Najčitaniji članci