Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Kad ste zadnji put očistili svoje računalo? Jednostavno je i brzo

Kad ste zadnji put očistili svoje računalo? Jednostavno je i brzo

Komponente koje čine vaše računalo su vjerojatno u svakodnevnom 'pogonu', a čišćenje istih, ako se radi pravilno i na vrijeme, omogućit će dulji i brži rad računala. Evo kako ćete to pravilno napraviti

Prije nego što bilo što učinite, računalo morate isključiti. Ako ga ostavite upaljenim tijekom čišćenja, mogli biste ozbiljno oštetiti hardver.

POGLEDAJTE VIDEO: Budućnost računala

Pokretanje videa ...

Uzmite meku krpu (preporučuje se krpa od mikrovlakana), malo je navlažite vodom i počnite brisati. Budite oprezni kada zaobilazite USB  ulaze, ne želite da se u njima zadrži tekućina. 

Monitor

Započnite s čišćenjem monitora brisanjem suhom krpom. Idite od kuta do kuta.

Zatim uzmite krpu i navlažite je vodom. Ako ne mislite da će obična stara voda obaviti posao, možete napraviti otopinu za čišćenje s 50 posto alkoholnog octa i 50 posto vode. Ali nemojte koristiti jače tekućine za čišćenje, pogotovo alkoholne. Nemojte namakati krpu. Dok god ju možete iscijediti, krpa je premokra. 

Kad ste je iscijedili u potpunosti, prijeđite njome preko zaslona, od ruba do ruba, ako treba i više puta, ali nemojte žustro ribati. Oštetit ćete ekran. 

Miš

Optički miševi koji koriste svjetlost za otkrivanje površine ne zahtijevaju unutarnje čišćenje - no izvana s vremenom mogu postati ljepljivi. Mehanički miševi osjetljiviji su na čestice prašine koje se zadržavaju u unutrašnjosti. Ljepljivost i prašina mogu dovesti do usporednog rada ili nedostatka reakcije na vaše poteze mišem.

Počnite tako što ćete isključiti miš iz računala i ukloniti (ako ima) baterije i utege. Upotrijebite čistu krpu s malo alkohola da očistite vanjsku stranu miša (pazite da tekućina ne uđe u njega). Ako imate mehanički miš, možete ga brzo očistiti tako da ga stavite na papirnati ubrus i samo ga pomičite u sve strane dok ne vidite da ne ostavlja nikakvu prašinu iza sebe. Dio prašine trebao bi se samo odvojiti.

Za dublje čišćenje okrenite ga i zakrenite prsten poklopca kuglice u smjeru suprotnom od kazaljke na satu da izvadite lopticu. Opet upotrijebite krpu navlaženu alkoholom da očistite i kuglicu i unutrašnjost miša. Kad se potpuno osuši, ponovno sastavite dijelove i povežite miš s računalom.

Prije nego kupite novi kauč: U obzir uzmite pet ključnih stvari
Prije nego kupite novi kauč: U obzir uzmite pet ključnih stvari

Podloga za miš

Ako koristite plastičnu ili gumenu podlogu, možete je oprati čistom krpom namočenom u malo vode i malo sapuna ili tekućim sapunom za ruke. Ako je izrađena od tkanine, operite ju s deterdžentom, dobro isperite i osušite. Za najbolje rezultate pustite podlogu da se osuši na zraku.

Tipkovnica

Ako ste jedni od onih ljudi koji tijekom rada na računalu jedu, piju ili puše, to također znači da imate mrvice i pepeo između, na ili unutar tipki, piše Wired. Prvo što trebate je isključiti je iz računala, a potom okrenuti tipkovnicu i žustro ju istresti kako bi većina mrvica ispala iz tipkovnice. Potom uzmite vlažnu krpu i prebrišite sve tipke, kao i pozadinu tipkovnice.

Ako još uvijek mislite da u tipkovnici ima mrvica, nabavite limenku s komprimiranim zrakom. 

Uzmite krpu i navlažite je alkoholom. Prijeđite krpom preko tipki. Zatim uzmite štapiće za uši i s njima obrišite prostor između tipki. Možete ih umočiti u alkohol, ali ne pretjerujte kako tipkovnica ne bi bila mokra iznutra.

Tipkovnica će se osušiti za desetak minuta, a vi ste očistili komponente svojeg računala.