Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Kako izabrati i na što sve trebate pripaziti pri odabiru klima-uređaja za svoj dom?

Kako izabrati i na što sve trebate pripaziti pri odabiru klima-uređaja za svoj dom?
5

Iako postoje različite vrste klima-uređaja, split sustavi su najpopularniji zbog svoje učinkovitosti i izgleda. Također, pri kupnji klima-uređaja potrebno je pripaziti na energetski razred, pri čemu A+++ označava najučinkovitije modele

VIDEO

Ljeto je stiglo, a s njim i visoke temperature, koje često postaju nepodnošljive. U takvim trenucima klima-uređaji postaju naš spas od vrućine, pružajući nam ugodnu i osvježavajuću atmosferu u našim domovima ili radnim prostorima. Međutim, prilikom ugradnje i odabira klime postoje neki važni faktori na koje treba obratiti pažnju kako biste osigurali optimalnu učinkovitost i udobnost.

Pazite na razinu buke

Prije svega, važno je odrediti veličinu prostora u kojem će se klima-uređaj koristiti. Ovisno o kvadraturi prostorije, potrebno je odabrati klimu odgovarajuće snage kako biste osigurali učinkovito hlađenje ili grijanje jer prejaki ili premali uređaj neće pružiti optimalne rezultate.

- Osim kvadrature prostora, bitni su energetska klasa klime, koja omogućava uštedu električne energije, razina buke klima-uređaja i raširena servisna mreža - pojašnjava nam stručnjak za klima-uređaje iz Pevexa. 

Latin,Attractive,Couple,Relaxing,And,Resting,On,The,Couch,With

U današnje vrijeme, s naglaskom na očuvanje okoliša i smanjenje potrošnje energije, važno je odabrati klima-uređaj s visokom energetskom učinkovitošću. Pripazite na energetski razred uređaja, pri čemu A+++ označava najučinkovitije modele. Neki klima-uređaji imaju i ugrađene filtre ili sustave za pročišćavanje zraka. Ovi uređaji mogu uklanjati alergene i druge nečistoće iz zraka, pružajući vam čišći i zdraviji zrak u prostoriji. Također, razmislite o dodatnim značajkama koje želite da vaš uređaj ima. Naime, danas postoje klima-uređaji koji imaju daljinsko upravljanje, timer, mogućnost podešavanja temperature, ventilacijski način rada ili mogućnost povezivanja s pametnim kućnim sustavima. 

- Pri kupnji se preporučuje opcija ugrađenog Wi-FI-ja kako biste klima-uređajem mogli upravljati s bilo koje lokacije, kao i filtri koji omogućavaju bolju kvalitetu zraka u zatvorenim prostorima - dodaje naš sugovornik. 

Happy,Woman,Holding,Air,Conditioner,Remote,Control

Učinkovite u hlađenju i grijanju

No za stambene prostore najčešće klime koje se kupuju su uređaji sa split sustavima, a manji udio čine prijenosni klima uređaji.

- Split klima je uređaj koji ima odvojenu vanjsku i unutarnju jedinicu te pruža bolju učinkovitost grijanja i hlađenja te bolju energetsku učinkovitost. Isto tako, kod split sustava manja je buka unutar prostora. Na tržištu postoje mono split klima-uređaji, s jednom unutarnjom i jednom vanjskom jedinicom, te multi split klima-uređaji, s više unutarnjih i jednom vanjskom jedinicom - pojasnio nam je stručnjak iz Pevexa.

Modern,Bright,Living,Room,With,Air,Conditioning,,White,Wall.,3d

Split klime imaju i nekoliko prednosti koje ih čine popularnim izborom za kuće. Unutarnja jedinica split klime obično radi vrlo tiho, što je važno za udobnost u prostoriji, posebno u spavaćim sobama ili radnim prostorima. Split klime su općenito vrlo učinkovite u hlađenju i grijanju prostora, odnosno mogu pružiti brzo hlađenje u vrućim ljetnim mjesecima i učinkovito zagrijavanje tijekom hladnijih razdoblja. 

Ova vrsta klima-uređaja omogućuje individualno upravljanje temperaturom u svakoj prostoriji. To znači da možete prilagoditi temperaturu prema svojim preferencijama i potrebama u svakom dijelu kuće, a još jedna od prednosti je svakako ta da split klime imaju moderan i atraktivni dizajn. Unutarnja jedinica često ima tanak profil i diskretan izgled koji se lako uklapa u različite stilove interijera.

Koja su pravila u postavljanju klima-uređaja?

Prilikom postavljanja klima-uređaja važno je pridržavati se određenih pravila kako bi uređaj bio siguran i pravilno funkcionirao. 

- Najvažnije je odabrati ovlaštenog servisera za postavljanje klima-uređaja i buduće servisiranje klima-uređaja. Preporučljivo je da unutarnja jedinica bude što bliže vanjskoj jedinici kako bi se smanjio trošak montaže - savjetuje stručnjak. 

Happy,Male,Technician,Repairing,Air,Conditioner,With,Screwdriver

Redovito čišćenjem klima uređaja ključno je za održavanje kvalitete zraka i učinkovitost uređaja. Filtar treba čistiti ili mijenjati prema uputama proizvođača. Prilikom korištenja klima-uređaja preporučljivo je postaviti temperaturu na optimalnu razinu koja osigurava udobnost, ali istodobno štedi energiju. Temperatura za hlađenje trebala bi biti obično između 24 i 26°C, a za grijanje je prihvatljiva temperatura od 20 do 22°C

Ako živite u području s visokom vlagom, korisno je odabrati klima-uređaj s funkcijom odvlaživanja. Ova funkcija uklanja višak vlage iz zraka, poboljšava udobnost i sprečava nastanak plijesni ili neugodnih mirisa. I na kraju, prije donošenja odluke o kupnji klima-uređaja, uvijek je preporučljivo konzultirati se sa stručnjakom ili provjeriti preporuke proizvođača kako biste se uvjerili da odabrani uređaj odgovara vašim potrebama i zahtjevima.

Stručni partner projekta je Društvo građevinskih inženjera Zagreb. Uz glavnog partnera PEVEX, partneri na projektu su ROCKWOOL, ARISTON, WINDOR i PPS GALEKOVIĆ. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran

Kvalitetna stakla ključ su vrlo dobro izolirane kuće - kako ih odabrati i ne pogriješiti
Birajte najbolje

Kvalitetna stakla ključ su vrlo dobro izolirane kuće - kako ih odabrati i ne pogriješiti

Važno je odabrati kvalitetna stakla s dobrim sposobnostima zadržavanja topline i zvučne izolacije, odnosno osigurati adekvatno održavanje topline unutar prostorija. Izolacija ovisi o materijalu od kojeg je prozor napravljen
Ulazna vrata pravo su ogledalo svakog doma. Kako ih odabrati?
BIRAJTE KVALITETU

Ulazna vrata pravo su ogledalo svakog doma. Kako ih odabrati?

Drveno-aluminijska vrata najbolje su rješenje za zadovoljenje sigurnosnih, estetskih i toplinskih potreba. U izolacijskom smislu, drvo je dobar izolator, a aluminij je vodič topline...