Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Kako je baloner iz vojnih redova ušao u modnu povijest kao jedan od ključnih elemenata

Kako je baloner iz vojnih redova ušao u modnu povijest kao jedan od ključnih elemenata

Ovaj danas kultni odjevni predmet sadašnji je izgled poprimio tijekom Prvog svjetskog rata, iako su njegovi elementi nastali mnogo prije, ponajprije razvojem vodootporne tkanine

VIDEO

Svake proljetne sezone baloner se vraća na popis najboljih elemenata u svijetu mode, on je dio modne povijesti ne samo britanske, već i svjetske. Možemo reći da je izvan mode, stoga će biti poželjan svake godine, njegova je stilska snaga izvan trendova, ne mogu ga 'izlizati'.

Priča o kaputu koji u imenu ima rov - originalno ime je 'trench coat', nije nikakva kreacija za blato, već je danas dio stilova u poslovnom, elegantnom svijetu. Novije doba donosi ga i kao chic kombinaciju i s tenisicama, pravila su se raspršila u milijun identiteta s kojima se igramo svakodnevno.

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

Zagreb, Tekstilno tehnoloski fakultet, Korzeti reciklaza i odrzivost. 01:59

Ipak, kao i mnoge stvari koje je vojnička industrija unaprijedila i izmislila, tako je i ovaj kaput postao popularan upravo kad je britanska vojska u vrijeme Prvog svjetskog rata od Thomasa Burberryja naručila kapute za vojne časnike. On je zapravo rezultat znanstvenih inovacija, promišljenog dizajna, tehnologije tog doba te, naravno, masovne proizvodnje.

Vogue Singapore na naslovnicu je stavio manekenku koju je nacrtala umjetna inteligencija
Vogue Singapore na naslovnicu je stavio manekenku koju je nacrtala umjetna inteligencija

Radnje koje su prethodile kreiranju balonera za vojsku bile su ključne za razvoj finala - oko 1823. godine Charles Macintosh donosi novi pamuk, dajući mu gornji gumirani sloj, radi čega on postaje vodootporan.

Slojevite formule: Igra raznih dužina daje nam niz mogućnosti
Slojevite formule: Igra raznih dužina daje nam niz mogućnosti

Dobili su ime 'Mack', po svom autoru, no nisu bili tako zahvalni - imali su određenu težinu i zadržavali znoj onoga tko ga nosi, čime su ubrzo postali neprihvatljivi. Naravno da su se i rastapali na jarkom suncu, odnosno visokim temperaturama, koje su razarale gornji gumeni sloj.

Ipak, u nedostatku boljeg rješenja, nosili su ih britanski časnici i vojnici tijekom čitavog 19. stoljeća. Sljedeći bitan izum bilježi 1953. godina, kad je tekstilac John Emary napravio praktičniju tkaninu kojoj je dao ime Aquascutum. Nastala od latinskih riječi aqua - voda i scutum - zaštita.

Razigrane i lepršave suknje: Divne kombinacije u 10 varijanti
Razigrane i lepršave suknje: Divne kombinacije u 10 varijanti

Njegove su kreacije postale popularnije od onih gumiranih, radilo se o lakšem materijalu koji se mogao nositi u svim prigodama, a da ih štiti od kiše.

U to je doba, 1856. godine, Thomas Burberry, 21-godišnji krojač iz Basingstokea, Hampshire, osnovao svoju istoimenu tvrtku muške odjeće. Upravo on donosi novu revoluciju - predstavlja gabarden, odnosno lagani, prozračni materijal koji ujedno štiti od kapljica. Bio je to materijal od ovčje vune, jedna strana je bila glatka, druga je imala reljefni uzorak. Bio je otporan na lomljenje, habanje te imao visok nivo čvrstoće. Londonski dendiji ubrzo su shvatili prednost kaputa od gabardena, što je privuklo pažnju generala i visokih časnika.

Kada je Sir Ernest Shackleton otišao na Antarktiku 1907. na veliku ekspediciju, on i njegova ekipa nosili su Burberryjeve kapute od gabardena te imali šatore od istog materijala. Bila je to još jedna super reklama za inovaciju.

Burberry je postao modna zvijezda, a vojska je uskoro naručila velike količine njegovih balonera. Ovaj izum s početka stoljeća promijenio je tijek mode. Dizajn kakav poznajemo danas nastao je iz potrebe da se stvori 'smart' kaput s praktičnim elementima koji će biti inovativni i višenamjenski.

Tko je prvi napravio trench - povijest se dvoumi između Burberryja i Aquascutuma. No činjenica je da je Burberry napravio gabarden te time dobio posao za britansku vojsku, čime je kreiran taj inovativan kroj koji je jedan od najkompleksnijih i danas.

Popularnost je zaradio i pojavljivanjem na velikim ekranima, nosile su ga mnoge modne ikone. Samozatajan i elegantan, klasičan i vrlo nosiv, baloner ima impresivnu karijeru te je preživio sve trendove.

Sada nosimo jednostavne verzije, imamo ih u svim oblicima, čak i kao haljinu. Daleko je otišao od gabardena, rovova, vojske i kiše. Nosimo ga kao fluidne kreacije koje su obilježile modnu povijest.

Originali od Burberryja imaju elemente koji su nekada bili vrlo nužni - primjer je dupli tekstil na ovratniku na stražnjem djelu, s gumbima, koji zapravo ima ulogu da ovratnik u podignutom položaju bude zakopčan.

Sve su to bile zaštite od kiše i vjetra. Također, tu je dupli materijal na leđima, ali i tanki remen koji se steže oko rukava, na području ručnog zgloba. Još jedna zaštita - očito je da je britansko loše vrijeme utjecalo na kreiranje kaputa koji je danas poznat u čitavom svijetu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara