Obavijesti

Lifestyle

Kako odabrati dodatke prehrani za trudnice i dojilje?

Kako odabrati dodatke prehrani za trudnice i dojilje?
1

Od začeća do rođenja djeteta, rast i razvoj ploda ovisi o nutrijentima koje majka unosi hranom

Od začeća do rođenja djeteta, rast i razvoj ploda ovisi o nutrijentima koje majka unosi hranom. Potrebe za određenim nutrijentima povećane su tijekom trudnoće pa se stoga smatraju kritičnima za pravilan rast i razvoj djeteta te zdravlje buduće majke.

"Dodaci prehrani za trudnice krojeni su poštujući posebne potrebe za nutrijentima tijekom trudnoće. U te nutrijente spadaju: folna kiselina, vitamin B12, vitamin C, vitamin D i vitamin A. Od minerala, vrlo je važno paziti na adekvatan unos kalcija, cinka, magnezija i željeza. Tijekom prvog tromjesečja 'kritični' nutrijenti su folna kiselina, vitamin B12 i cink, a tijekom drugog i trećeg tromjesečja željezo, kalcij i magnezij", kaže mag.pharm. Nikolina Ratkaj.

Dnevno 250-300 mg omega-3 masnih kiselina

Omega-3 masne kiseline prepoznate su kao esencijalni nutrijentiza vrijeme trudnoće i ranog djetinjstva. Prehrana bogata tim vrijednim supstancijama djeluje povoljno na zdravlje srca, a ujedno doprinosi normalnom razvoju mozga i vida u dojenčadi i djece.

Posljedna tri mjeseca trudnoće i prvih nekoliko godina života ključne su za pravilan razvoj mozga.

"Ukoliko trudnica ne konzumira ribu ili sjemenke i orašaste plodove postoji opasnost od niskog unosa omega-3 masnih kiselina te u takvoj situaciji može unos tih važnih masnih kiselina upotpuniti dodatkom omega-3 masnih kiselina. Trudnicama se preporučuje dnevni unos 300 mg omega-3 masnih kiselina (EPA+DHA)", savjetuje Nikolina Ratkaj.

Vitaminsko mineralni dodatak prehrani s omega 3 osiguraj već danas

Uz pravilnu i raznovrsnu prehranu dodaci nisu potrebni

"Generalno nisam pobornik dodataka prehrani ukoliko se pravilno, raznovrsno i redovito hranite te ukoliko liječnik nije ustanovio manjak nekog vitamina i minerala pa ga tim putem nadoknađujete. Dakle moj prijedlog je kvalitetna prehrana i time dobivate sve potrebno na prirodan način što će se zasigurno apsorbirati", kaže nutricionistica Mirna Trumbetaš.

Treba napomenuti da je sve veća ponuda i potražnja za bezreceptnim lijekovima, biljnim pripravcima i dodacima prehrani koji se koriste za rješavanje blažih zdravstvenih tegoba bez odlaska liječniku. 

"Bezreceptni lijekovi, biljni pripravci i dodaci prehrani koji se koriste u samoliječenju pogrešno se smatraju apsolutno neškodljivima, a za trudnice neki mogu biti i opasni pa se važno savjetovati sa stručnjakom", upozorava mag. pharm. Melita Petrović.

Dodatak prehrani s vitaminima i mineralima za mame nakon poroda osiguraj već danas

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'
'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'
TO NIJE OČEKIVALA

'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'

Buduća mama je u drami nakon što je njezina afera s oženjenim šefom završila trudnoćom. Iako je bila to romansa za jednu noć, stigli su problemi