Lifestyle

Komentari 1

Kako pravilno očistiti sudoper

Kako pravilno očistiti sudoper

Napravili ste večeru i nagomilalo se dosta suđa, no prekasno je da biste ga sada išli prati samo kako biste očistili sudoper. No takav je pristup pogrešan

Naime, stručnjaci ističu kako je u kuhinji jedino na kuhinjskoj spužvici za posuđe više bakterija nego na sudoperu kojeg stoga valja što češće čistiti i dezinficirati.

POGLEDAJTE VIDEO: Domaći dezinficijensi

Mikrobiologinja Lisa Yakas za Healthyguide istaknula je da dezinfekcija cijelog sudopera treba postati tjedni zadatak u svakom kućanstvu.

No ako sirovo meso stavljate u sudoper, onda ga treba očistiti odmah. Za najbolje rezultate sudoper valja najprije dobro oprati i očistiti, a potom i dezinficirati. Ovo su kratke upute uz pomoć kojih ćete spriječiti razvoj štetnih bakterija u kuhinjskom sudoperu u samo dva koraka.

1. Operite sudoper sapunom i vodom

Kako biste odstranili ostatke hrane i druge prljavštine, najprije dobro izribajte površinu sudopera koristeći sapun i vruću vodu. Svakako nosite rukavice, a radi zaštite ekosustava izvan vašeg doma najbolji odabir je ekološki sapun koji ne sadrži otrovne kemikalije.

Provjerite jeste li dobro očistili sve dijelove sudopera, uključujući i odvod. Tek ako je odgovor potvrdan, možete pristupiti drugom koraku.

2. Dezinficirajte površine

Kod korištenja dezinfekcijskog sredstva također obratite pažnju na to da je riječ o ekološkim proizvodima koji ne sadrže štetne kemikalije.

Takve proizvode možete bezbrižno koristiti i u blizini djece ili kućnih ljubimaca. Vlažne maramice za dezinfekciju su vrlo učinkovite, no možete koristiti i obični ocat razrijeđen vodom. Dezinficirajte cijeli sudoper, ne samo dno bazena nego i odvod.

 

Najčitaniji članci