Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Kako prepoznati toplinski udar? Najprije se javlja - iscrpljenost

Kako prepoznati toplinski udar? Najprije se javlja - iscrpljenost

Kad ste dulje izloženi suncu, najčešće se prva javlja iscrpljenost. Zbog toga se toplinski udar može lako 'sakriti'. Prepoznajte ga na vrijeme jer može biti opasan po život

VIDEO

Toplinski udar prepoznat ćete po visokoj temperaturi, osjećaju groznice, vrućoj, suhoj i crvenoj koži, nedostatku znojenja, ubrzanom pulsu, žeđi, mučnini i/ili povraćanju, otežanom površnom disanju, dezorijentiranosti pa čak i gubitku svijest.

Toplinski udar je iznenadni kolaps organizma, a nastaje zbog, često naglog, prekomjernog povišenja tjelesne temperature i nemogućnosti organizma da se hladi znojenjem i temperaturu održi u normalnim granicama radi ekstremno visoke vanjske temperature odnosno vremenske pojave toplinskog vala, ističe HZJZ.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Toplinski val 01:02

Ponekad ga nije lako prepoznati jer simptomi mogu sličiti nekoj drugoj bolesti, recimo mogu se lako zamijeniti za groznicu. No kad ste dulje izloženi suncu, najčešće se prva javlja iscrpljenost. Zbog toga se toplinski udar može lako “sakriti”. Ako se ne prepoznaje na vrijeme, može biti opasan za život. Zbog toga ga treba brzo prepoznati i pozvati Hitnu pomoć.

Nakon što pozovete Hitnu, stavite oboljelog u hlad pa ga hladite polijevajući vodom ili mašući lepezom.

Strujanjem zraka će tjelesna temperatura lakše pasti. Ako je oboljeli pao u nesvijest, okrenite ga na bok da se ne uguši vlastitim jezikom, a ako je prestao disati, započnite s oživljavanjem. Nikako ne smijete onome tko je doživio toplinski udar stavljati led na kožu niti hladiti ledenom vodom.

Stižu velike vrućine, do kraja tjedna pržit ćemo se na 35 °C
Stižu velike vrućine, do kraja tjedna pržit ćemo se na 35 °C

U mozgu se nalazi centar za termoregulaciju koji putem drugih mehanizama održava temperaturu tijela, no u slučajevima dugotrajnog ili kratkotrajnog izlaganja visokim temperaturama može doći do sloma tih termoregulacijskih mehanizama. Najvažniji termoregulacijski mehanizam je znojenje koje prestaje pa zbog toga tjelesna temperatura u 10-15 minuta može porasti na 41°C.

Preporuke HZJZ-a za ponašanje na velikim vrućinama:

  • Rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine da vam boja urina bude svijetla
  • Pijte redovito negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera da njima ne izazovete jaču dehidraciju. Možete se samo  osvježiti tako da u ustima rastopite kockicu, dvije leda. Dehidraciju od vrućina izbjegnite uzimanjem razrijeđenog soka kao što je limunada i to odrasli svakih 1-2 sata, a djeca svakih 15-20 minuta po 1 do 2 žlice ili gutljaj vode. Nemojte čekati osjećaj žeđi da biste povećali unos tekućine, pogotovo kod starijih osoba koje imaju slabiji osjećaj žeđi.
  • Izbjegavajte boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima (mentalne bolesti, dijabetes i dr.)
  • Osobe koje rade na otvorenom (npr. građevinski radnici) se trebaju češće odmoriti, skloniti u hlad i popiti 1 i 1/2 čašu vode svakih 30 minuta.
  • Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je zamotati se u hladne mokre ručnike ili se rashladiti mokrom spužvom, kupkom za noge i sl. Djeci možete mokre ručnike stavljati na noge i ruke.
Ako je vani 40 °C, u autu će brzo biti 68 stupnjeva! Za dijete može biti kobno unutar 60 min.
Ako je vani 40 °C, u autu će brzo biti 68 stupnjeva! Za dijete može biti kobno unutar 60 min.
  • Nosite laganu široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete izvan doma stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani i lepeza za rashlađivanje zraka.
  • Koristite laganu posteljinu, po mogućnosti bez jastuka kako bi izbjegli akumulaciju topline od tijela.
  • Jedite češće male i što tekućije obroke. Izbjegavajte hranu prebogatu bjelančevinama. Ako ste u mogućnosti, pripremite miješano svježe voće, tzv. 'smoothie' ili spravite laganu juhu, da organizmu vratite izgubljene minerale, vitamine i elektrolite.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith