Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Kako produljiti svježinu luku? Ne čuvajte ga kraj krumpira, a evo i u što ga treba pohraniti

Kako produljiti svježinu luku? Ne čuvajte ga kraj krumpira, a evo i u što ga treba pohraniti

Luk preferira hladna, tamna i suha mjesta. Suprotno okruženje, prostor koji je topao, vlažan ili osvijetljen, potaknut će klijanje. Luk koji klija i dalje je siguran za jelo sve dok je meso čvrsto i nema znakova truljenja

VIDEO

Od umaka do temeljca, gotovo da nema jela u koje se ne stavlja luk. Nije čudno što se stoga može pronaći u gotovo svakom kućanstvu, no zbog pogrešnog skladištenja brzo propada i ljudi ga često bacaju. Stručnjaci su za Epicurious otkrili male tajne kako mu produljiti svježinu.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako se rijepšiti zadaha luka

Pokretanje videa...

luk 01:13

Gdje je najbolje pohraniti luk?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Konvencionalni luk za skladištenje treba držati na hladnom, suhom mjestu daleko od izravne sunčeve svjetlosti, vlage i topline - kaže Natalie Alibrandi, prehrambena stručnjakinja i izvršna direktorica Nali Consultinga.

To može značiti da je idealno mjesto ispod ormarića daleko od štednjaka ili, ako kupujete na veliko, u smočnici ili garaži. Što se tiče toga u što ih pohraniti, ključna je dobra ventilacija.

- Luk se najbolje čuva u mrežastim vrećicama, papirnatim vrećicama, kutijama za mlijeko, košarama i sličnim stvarima za pohranu - kaže Linda Ly, osnivačica bloga o vrtlarstvu Garden Betty.

- Organski luk, međutim, bolje prolazi na nižim temperaturama - kaže Justin Rich, suvlasnik Burnt Rock Farma, certificirane organske farme u sjeverozapadnom Vermontu. On preporučuje da ga pohranite u ladicu hladnjaka.

- Posebno kasnije zimi, organski luk će imati tendenciju niknuti ako se tjednima ostavi na sobnoj temperaturi, dok neorganski luk može dugo mirovati. Budući da organski luk nije prskan kemijskim sredstvom za sprječavanje klijanja, često će niknuti ranije - kaže Rich i naglašava da ga je potrebno držati u hladnjaku, osobito kako stari.

Maska od meda i soka od luka pospješuje rast i obnovu kose
Maska od meda i soka od luka pospješuje rast i obnovu kose

Ipak, ako je koji proklijao, to ne znači da luk treba baciti.

- Klica je samo mladica zelenog luka, stoga je se nemojte bojati koristiti - kaže Rich.

Koliko dugo čuvati luk

- Luk za skladištenje se suši, što znači da se nakon berbe ostavi na toplom, suhom mjestu dok se vrhovi potpuno ne osuše i dok lukovice ne formiraju papirnatu kožicu. Proces stvrdnjavanja uvelike produljuje vijek trajanja. Zapravo, skladištenje luka u gore navedenim uvjetima trajat će oko tri mjeseca, kaže Stacey Cooper, direktorica poljoprivrede u Cedar Circle Farm and Education Center u Vermontu.

Nakon što se izrežu, taj se rok trajanja znatno smanjuje, a luk treba držati u hladnjaku.

- Prepolovljeni luk izdržat će u hladnjaku oko pet dana. Sitno nasjeckan ili narezan luk ima tendenciju osušiti se i brže izgubi okus, a može trajati samo dan ili dva - kaže Cooper.

Što ne čuvati kraj luka

- Možda ste čuli da ne valja skladištiti luk u blizini krumpira, a iza tog savjeta stoji znanost. Luk proizvodi visoku razinu etilena, što će uzrokovati bržu razgradnju krumpira. Osim toga, visok sadržaj vlage u krumpiru može utjecati na stanje luka kada se skladišti u neposrednoj blizini - kaže Randy Davidson, inspektor za poljoprivredu.

Napravite brzu paštetu od luka, sjemenki, začina i šampinjona
Napravite brzu paštetu od luka, sjemenki,  začina i šampinjona

- Ne morate brinuti samo o krumpirima. Drugi proizvodi koji oslobađaju plin etilen, poput jabuka, citrusa i banana, ubrzat će razgradnju luka, kao i voće bogato vlagom poput dinja i krastavaca. Upijajuća priroda luka također znači da lako upija mirise. Najbolje ih je čuvati dalje od aromatične i mirisne hrane, poput đumbira - kaže Alibrandi.

S druge strane, sastojci poput maslaca i sira mogu apsorbirati okuse luka, zbog čega je ključno čuvati narezani luk u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku.

Što uzrokuje klijanje luka?

Luk preferira hladna, tamna i suha mjesta. Suprotno okruženje, prostor koji je topao, vlažan ili osvijetljen, potaknut će klijanje. Luk koji klija i dalje je siguran za jelo (uključujući klice!) sve dok je meso čvrsto i nema znakova truljenja.

- Rok trajanja luka brzo prolazi nakon što počne klijati, budući da biljka crpi energiju iz lukovice, a lukovica se smežura tijekom tog procesa - kaže Cooper.

Kada baciti luk

- Ako osjetite mekani vrh na glavici luka kada gurnete prst, definitivno se pokvario - kaže Cooper.

Ostali znakovi uključuju površinsku plijesan, iako se prema USDA-i crna plijesan Aspergillusa može jednostavno isprati, ili neprijatan miris.

Zaustavite ispadanje i potaknite bolji rast kose serumom od luka
Zaustavite ispadanje i potaknite bolji rast kose serumom od luka

- Prilično je teško ne osjetiti miris luka koji se pokvario - nastavlja Cooper ističući da ponekad znakovi truleži nisu tako jasni.

- Određene uobičajene bakterijske bolesti pogađaju samo jedan unutarnji sloj luka i može biti izazovno otkriti ga prije rezanja lukovice - kaže Rich.

Jedan od načina da se to spriječi je da se oštećeni luk skladište odvojeno i da ga brže iskoriste.

- Natučeni luk s posjekotinama ili općim oštećenjima osjetljiviji je na propadanje i rast mikroba - kaže Alibrandi.

Takav luk valja prije potrošiti, a mogućnosti su neograničene: stavite ga na tacose, u sendviče ili dodajte u salatu. Možete ga i ukiseliti ili skuhati.

Od viška povrća u frižideru napravite fine namaze: Pekmez od luka, pesto od špinata...
Od viška povrća u frižideru napravite fine namaze: Pekmez od luka, pesto od špinata...
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Na listi 10 najboljih krumpira na svijetu našao se i jedan hrvatski
DOMAĆI PONOS

Na listi 10 najboljih krumpira na svijetu našao se i jedan hrvatski

Na listi top 10 vrsta krumpira u svijetu, naš je zauzeo 8. mjesto. Pogledajte o kojem je krumpiru riječ i koje su još zemlje na listi. Jeste li imali prilike uživati u ovom krumpiru?
Ovo su znakovi horoskopa koji imaju najviše smisla za humor
NAJBOLJE ĆE VAS NASMIJATI

Ovo su znakovi horoskopa koji imaju najviše smisla za humor

Kako biste saznali gdje ste rangirani i u kojoj se vrsti humora ističete, provjerite na listi - poredani su od najsmješnijeg do najmanje smiješnog horoskopskog znaka