Obavijesti

Lifestyle

Kako razlikovati koncept, idejno rješenje i idejni projekt?

Kako razlikovati koncept, idejno rješenje i idejni projekt?

U izradu idejnog projekta uključit će se i stručni suradnici sa svojim doprinosom. Saznat ćete gdje su koje prostorije, gdje je bojler, kauč, perilica suđa, koliki je prozor u spavaćoj sobi. Zapravo gotovo sve!

VIDEO

Vaš omiljeni arhitekt dobio je ugovor, uplatili ste i neki predujam, dostavili geodetski snimak i sad čekate. I čekate. I čekate... Što kojeg vraga više radi? Pa to su samo dvije sobe, kuhinja, prostor za blagovanje, to bi se trebalo napraviti za nekoliko dana, četiri-pet najviše!?
Za to vrijeme u ne baš tako dalekoj galaksiji:
-    'Ma ne možemo staviti vrata na taj zid, glupo je!?'
-    'Kuhinja je prevelika...'
-    'Nije! Premala je... vole kuhati, a Kata je rekla da radi pekmez od marelica.'

Konačno, pred sobom imate uvezanu gomilicu A3 papira, dijagrama, skica, nacrta, rendera i... Arhitekt sa sjajem u očima objašnjava kako je orijentacija vrhunska, spavaonice hvataju istočno sunce, trešnja u cvatu ulazi u dnevni boravak, kako na kauču skutreni ispod dekice u grču gledate neki strašni horor ili kako je soba za punicu... ma najbolje mjesto za život! 
Za vas, bračnog druga, gomilu dječice, psa, mačku... 
Ako ste barem malo uzletjeli i vidjeli na tren trešnju u cvatu, onda ste do sada sve dobro odradili i definitivno ste na dobrom putu. 
Dobili ste koncept svoje buduće kuće i on vas čini sretnim i ispunjenim. Odlično! 

Koncept kuće 

Ipak, uzmite sebi nekoliko dana, prespavajte, razmislite. Razgovarajte s ukućanima. Postavite što više pitanja. Sad ste u fazi u kojoj je najlakše mijenjati i u kojoj je poželjno što više rješenja propitati jer poslije je sve to mnogo zahtjevnije, konzumira vrijeme, a vrijeme je, znate već – novac! I da, vrlo je važno da vjerujete ljudima koje ste izabrali da s vama prolaze put do vašeg budućeg doma. I njima je to važno. Na tom ste putu zajedno.

Architectural,Drawings,3d,Illustration


Kad nakon nekoliko dana malo smirenije i racionalnije zaključite da je to ono što želite, potvrdite koncept i time dajte zeleno svjetlo da se krene dalje, sad u službenu proceduru dobivanja uvjeta, suglasnosti, dozvola.
Prvi postupak u nizu je podnošenje zahtjeva za izdavanje posebnih uvjeta i uvjeta priključenja. Srazmjerno jednostavan elaborat koji sadrži idejno rješenje, tehnički opis i nekoliko izračuna stručnih suradnika predaje se nadležnom uredu putem sustava e-dozvole i onda kreće rock'n'roll! 

Posebni uvjeti 

Zakonski rok za dobivanje potrebnih uvjeta je 15 dana (od službenog poziva koji referent šalje javnopravnim tijelima), ali on se, nažalost, gotovo nikad ne ispoštuje. Uvjete priključenja izdaju HEP, Vodovod i odvodnja, MUP, ured za promet i sl. Uvijek vas netko iznenadi svojom promptnom reakcijom, pa se pitate zašto to ne mogu svi. OK, neki su uredi doista preopterećeni, ali neki ili većina nisu. No dobro, živimo gdje živimo i na neke stvari smo se naviknuli, ne nužno prihvatili, ali naviknuli. Polako će ipak početi pristizati uvjeti. Vjerojatno će biti nekih manjih ispravaka, dopuna ili razjašnjenja, ali uz malo sreće neće biti potrebno podnošenje novog zahtjeva.

Idejni projekt 

Nakon pribavljanja svih uvjeta, počinje izrada idejnog projekta, koji će biti priložen zahtjevu za izdavanje lokacijske dozvole. Lokacijska dozvola nije obavezna, ali na temelju iskustva smatramo da bi bilo poželjno u najmanju ruku dobro razmisliti o tome treba li preskočiti ovaj korak ili ipak ne. U razgovoru s arhitektom treba odrediti strategiju te krenuti u skladu s njom.

Concept,Of,Modern,Cottage,Located,On,Blueprints,,3d,Illustration

Najveći nedostatak je vrijeme utrošeno na čekanje dobivanja lokacijske dozvole. Prednost je u lakšem rješavanju problema koji bi vas i tako dočekali u postupku ishođenja građevinske dozvole, budući da kroz glavni projekt morate odraditi aktivnosti koje sad odrađujete u idejnom projektu. U izradu idejnog projekta uključit će se i stručni suradnici sa svojim doprinosom. Saznat ćete gdje su koje prostorije, gdje je bojler, kauč, perilica suđa, koliki je prozor u spavaćoj sobi... Zapravo gotovo sve! 

Lokacijska dozvola 

Kroz lokacijsku dozvolu potvrditi će se lokacijski uvjeti, smještaj kuće na parceli, njena površina, izgled, visina, kao i pristup te još podosta stvari kojima vjerojatno ne vidite smisla, ali mogu ozbiljno poremetiti terminski plan i financijski okvir ako nisu pravodobno riješene.
Ako vaš arhitekt koristi neki od naprednih BIM paketa softvera, imate priliku svoju kuću vidjeti kao 3D model. Geodet kojeg ste ranije angažirali dostavio je geodetski snimak s 3D točkama, svakako je snimio pristupnu prometnicu i dijelove susjednih parcela radi uklopa. To će omogućiti da svoju kuću vidite u stvarnom okruženju sa šljivama, marelicama i tulipanima, ali i sa spojem na javnu prometnicu. U ovoj fazi model je već razrađen te omogućava prostorni pregled, a time i bitno veću kontrolu projekta. 

3d,Rendering,Of,A,Modern,Cubic,House,With,A,Hand


Dobili ste lokacijsku dozvolu! Čekali ste je mjesec ili dva, bilo je ispravaka, dopuna, natezanja, ali još 15 dana i bit će pravomoćna. Znači da ste još dobri sa susjedima, a i odvalili ste već vrlo ozbiljan dio puta prema svojem budućem domu. 
Malo vam je, doduše, putem splasnuo entuzijazam, jer vrijeme curi i brige se roje, ali nema veze: ipak se kreće... 
Osim toga, iskoristili ste vrijeme da se zbližite s punicom, jer ipak ćete uskoro živjeti pod istim krovom... Ili ste je uspješno odgovorili?

Branka Grgić i Damir Ljutić zajednički se bave arhitekturom i njoj bliskim temama kroz studio BADD.arch. Dobitnici su mnogih arhitektonskih nagrada. 

Stručni partner projekta je Društvo građevinskih inženjera Zagreb. Uz glavnog partnera PEVEX, partner na projektu je i ROCKWOOL. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran

Kvalitetna stakla ključ su vrlo dobro izolirane kuće - kako ih odabrati i ne pogriješiti
Birajte najbolje

Kvalitetna stakla ključ su vrlo dobro izolirane kuće - kako ih odabrati i ne pogriješiti

Važno je odabrati kvalitetna stakla s dobrim sposobnostima zadržavanja topline i zvučne izolacije, odnosno osigurati adekvatno održavanje topline unutar prostorija. Izolacija ovisi o materijalu od kojeg je prozor napravljen
Ulazna vrata pravo su ogledalo svakog doma. Kako ih odabrati?
BIRAJTE KVALITETU

Ulazna vrata pravo su ogledalo svakog doma. Kako ih odabrati?

Drveno-aluminijska vrata najbolje su rješenje za zadovoljenje sigurnosnih, estetskih i toplinskih potreba. U izolacijskom smislu, drvo je dobar izolator, a aluminij je vodič topline...