Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Kako se riješiti 'antena' u kosi?

Kako se riješiti 'antena' u kosi?

Imate problema sa statičkim elektricitetom u kosi? Vlasi vam bježe i nikako ne možete sve dovesti na mjesto? Provjerite ove trikove poznatih frizera kako učinkovito riješiti problem

VIDEO

Naelektrizirana kosa je sama po sebi frustrirajući problem. Ali statičnost kose dolazi s dodatnom zbrkom, jer je riječ o malom znanstvenom konceptu: što pokreće to odvajanje vlasi kose zbog kojeg izgledate kao Einstein?

POGLEDAJTE VIDEO: Redovno čistite četku za kosu?

Pokretanje videa...

00:31

Vrhunski frizeri objašnjavaju zašto vam kosa postaje statična i kako zagladiti 'pobjegle' vlasi kose. 

Što uzrokuje statični elektricitet kose?

Vratimo se na sat fizike. Statički elektricitet nastaje kada površina primi dodatne elektrone, koji su negativno nabijeni. Dakle, kada se određeni materijali trljaju jedan o drugi (poput pletenog šešira o kosu), ti negativni naboji skaču na kosu i počinju se nakupljati. Predmeti s istim nabojem međusobno se odbijaju (sjetite se pokusa s magnetima), što je razlog zašto vam se diže kosa na glavi - svaki pramen je negativno nabijen, pa se žele što više udaljiti jedan od drugog.

To se obično događa tijekom hladnijih mjeseci jer suhi, zimski uvjeti mogu pogoršati statiku. 

- Električni naboji ne prolaze kroz vodu, tako da će atmosfera bez ikakve vlage rezultirati puno s više statičkog elektriciteta - kaže frizer Miko Branch, suosnivač brenda za njegu kose Miss Jessie's. 

'Wet look' hair: Frizura kojoj visoka vlaga u zraku ne smeta
'Wet look' hair: Frizura kojoj visoka vlaga u zraku ne smeta

- Suha, oštećena kosa je sklonija statici, jer joj nedostaje vlage da odbije električne naboje - dodaje.

Dodajte malo trenja u ionako suho okruženje, poput šešira i šalova, snažnog četkanja, sušenja ručnikom i slično i lako ćete se naći u situaciji kojoj vam se diže kosa na glavi, doslovno.

Kako to spriječiti?

1. Koristite hidratantne šampone i regeneratore

- Budući da je suha kosa sklonija statičnom elektricitetu, hidratantni šamponi i regeneratori bitne su preventivne mjere - kaže slavni frizer Andrew Fitzsimons. To je puno više od preskakanja sulfata koji u velikoj mjeri uklanjaju prirodna ulja s vlasišta i mogu učiniti pramenove lomljivim. Nabavite šampone koji su bogati prirodnim emolijensima, poput ulja i maslaca, te nježnim površinski aktivnim tvarima.

Jednako hidratantni regenerator tada može pomoći u zatvaranju kutikula i dodati hranjive tvari natrag u kosu. 

- Razmislite kad svojoj odjeći dodate omekšivač nakon što je operete. Baš kao što omekšivač može ukloniti statično prianjanje s odjeće, regenerator podmazuje pramenove i smanjuje vjerojatnost da će stvarati trenje dok se vlasi trljaju jedna o drugu - kaže stručnjakinja za kosu i savjetnica Sarah Roberts o kategoriji proizvoda. 

12 najboljih namirnica koje potiču proizvodnju kolagena
12 najboljih namirnica koje potiču proizvodnju kolagena

2. Redovito koristite masku za kosu

Za dodatnu vlagu, osobito tijekom suhih zimskih mjeseci, ključan je dubinski tretman. Ovo su kao obroci od tri slijeda za vašu kosu, opskrbljujući kosu hranjivim uljima, maslacima i sastojcima bogatim proteinima. Koristite jednu od ovih hidratantnih maski za kosu barem jednom tjedno (ili češće, ovisno o suhoći kose).

3. Zamijenite ručnik

Tradicionalni ručnici od frotira mogu presušiti kutikulu i uzrokovati trenje na vlasima kose, što može dovesti do povećanog statičnog elektriciteta. 

- Ručnik ima učinak poput brusnog papira - rekao je frizer i osnivač Hair Rules Anthony Dickey o sušenju ručnikom. Uložite u mekani ručnik od mikrovlakana ili koristite majicu ili plahtu za uklanjanje viška vode iz kose.

4. Riješite se plastičnih češljeva

- Metalni češljevi provode elektricitet, što pomaže u uklanjanju električnog elektriciteta iz kose, dok plastični češljevi povećavaju statičnost kose - kaže Fitzsimons. Dobri su i češljevi od drveta ili bambusa.

Koliko šampona je dovoljno?
Koliko šampona je dovoljno?

5. Spavajte na svilenim jastučnicama

Baš kao što ručnici od frotira mogu podići kutikulu i uzrokovati više statike i kovrčanje kose, takav učinak mogu imati i posteljine od pamuka ili lana. 

- Spavajte na svilenoj ili satenskoj jastučnici, s maramom na glavi ili kapom, što omogućuje kosi da klizi dok se okrećete tijekom sna. Svila i saten sprječavaju trenje što dovodi do čupanja, povlačenja, rastezanja i zapetljavanja kose, a ove glatke tkanine pomažu zadržati prirodna ulja kose - kaže Branch o tkanini. 

6. Investirajte u ovlaživač zraka

Ilustracije ovlaživača

Suhi zrak pogoršava statičnost kose, jer nema vlage potrebne za odbijanje statičnog elektriciteta. Ovlaživači zraka vraćaju vlagu u zrak što može održavati vašu kosu i kožu sretno hidratiziranima. 

Kako se riješiti statičkog elektriciteta?

1. Koristite staru plahtu za sušenje kose

- Uvijek govorim svojim klijentima da imaju pri ruci plahtu za kosu, jer će trljanje kose njome ukloniti statični elektricitet i odmah ukrotiti te vlasi kose koje bježe na sve strane - napominje Fitzsimons.

2. Zagladite kosu s regeneratorom koji se ne ispire

Regenerator koji se ostavlja nakon pranja kose može hidratizirati kosu i spriječiti statički elektricitet.

- Stavite malo regeneratora na ruke i provucite prstima kroz kosu kako biste ju rehidrirali i zagladili - savjetuje Branch.

Mogli biste čak i upotrijebiti losion za kožu u malim količinama, ali to radite samo s onima koji sadrže dodatke poput ulja jojobe i shea maslaca, piše MindBodyGreen. Mnogi losioni ionako sadrže sastojke koji se preklapaju i sa serumima za kosu, tako da ako ste u škripcu mogu djelovati slično na kosu - dodaje.

Najčešće greške kod pranja kose zbog kojih je beživotna i suha
Najčešće greške kod pranja kose zbog kojih je beživotna i suha

3. Navlažite kosu vodom

- Još jedno brzo rješenje je da stavite malo vode na dlanove i zagladite kosu kako biste obnovili ravnotežu pozitivnog i negativnog naboja - kaže Fitzsimons. Opet, električni naboji ne prolaze kroz vodu, tako da brzo prskanje može pomoći u vraćanju vlasi na njihovo mjesto. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...
ŠTO VAS ČEKA DANAS?

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...

Pročitajte dnevni horoskop za petak 10. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Znakovi Zodijaka koji će pronaći ljubav u drugoj polovici 2024.
PET SRETNIKA

Znakovi Zodijaka koji će pronaći ljubav u drugoj polovici 2024.

Ako je riječ o ljubavnoj suši, određenim će se znakovima sreća ipak nasmiješiti - riječ je o onima koji će uskoro uživati u novoj, prekrasnoj romansi
'Muž i ja spojili smo prezimena i izmislili naše, potpuno novo'
ŠTO MISLITE O IDEJI?

'Muž i ja spojili smo prezimena i izmislili naše, potpuno novo'

Amerikanci Marcy Donnelly (50) i Chris Buerger (52), spojili su svoja prezimena kada su se vjenčali 2000. godine. Kažu da je počelo kao šala, no na kraju im sve ima smisla