Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Kako se ugrijati bez dodatnog troška? Savjeti kako da bude toplo bez pojačavanja grijanja

Kako se ugrijati bez dodatnog troška? Savjeti kako da bude toplo bez pojačavanja grijanja

Jedan od savjeta je taj da iza radijatora koji se nalaze na vanjskim zidovima, ispod prozora, stavite reflektirajuću foliju. Tako će prolaz topline biti usmjeren na prostor, a ne na prozor

VIDEO

Čak 80 posto ukupne potrošnje energije kućanstva trošimo na zagrijavanje prostora te na pripremu potrošne tople vode, a 20 posto ukupne potrošnje energije kućanstva odlazi na potrošnju električne energije za rasvjetu, kućanske uređaje i različite elektroničke uređaje koje koristimo u kućanstvu', napomenuli su Energetskom institutu Hrvoje Požar u brošuri 'Savjeti za uštedu energije'.

POGLEDAJTE VIDEO:

VIDEO

- Radijatore ne prekrivajte zavjesama ili komadima namještaja s obzirom da takvi zakloni smanjuju toplinski učinak radijatora. Također, kada je vanjska temperatura niža od unutarnje i kada nema dobitaka od Sunca (tijekom noći) spustite vanjske i unutarnje rolete kako biste smanjili toplinske gubitke iz grijanog prostora prema vanjskoj okolini. Tijekom dana kada su veliki toplinski dobici od Sunca, rolete je potrebno podići i zavjese maknuti sa staklenih stijenki kako bi se apsorbiralo što više Sunčeva zračenja - savjetuju.

- Preporučuje se kratkotrajno, ali cjelovito prozračivanje prostora. Takvim načinom prozračivanja u trajanju od 3-4 minute, moguće je izmijeniti sav ustajao zrak, a da se pri tome ne ohlade zidovi, podovi, namještaj itd - dodali su.

Što su hladni valovi? DHMZ je izdao upozorenje: Stižu krajem tjedna, a evo kako se zaštititi
Što su hladni valovi? DHMZ je izdao upozorenje: Stižu krajem tjedna, a evo kako se zaštititi

Preporučene temperature u prostoru

- Osjećaj toplinske ugodnosti je individualan i stvar osobnih preferencija korisnika prostora, ali, također, ovisi i o stupnju odjevenosti. Sljedeće vrijednosti temperature u pojedinim prostorima preporučuju se i smatraju zadovoljavajućima u pogledu postizanja toplinske ugodnosti i smanjenu rasipanja energije uz normalnu razinu odjevenosti - kazali su u Energetskom institutu Hrvoje Požar pa nabrojali koliko bi stupnjeva, po njihovoj preporuci, trebalo biti u pojedinim prostorima doma:

  • Hodnik: 14 do 18
  • Spavaća soba: 18
  • Kuhinja: 18 do 21
  • Radna soba: 18 do 21
  • Dnevni boravak: 20 do 23
  • Kupaonica: 23 do 25
  • Preko dana kad nikoga nema kod kuće: 16
  • Za vrijeme zimskog godišnjeg odmora: 10

- Uz smanjenje postavne temperature grijanja za 1°C, moguće je postići godišnje uštede u iznosu od 5 posto ukupne godišnje energije za grijanje - kažu.

Radiator and thermostat

Postoje načini kako da u domu bude toplo bez diranja termostata

Ono najvažnije je provjeriti izlazi li vam toplina iz kuće. Toplina se u kućanstvima najčešće gubi kroz neadekvatne vrata ili prozore, a to možete provjeriti jednostavnim testom. Otvorite prozor ili vrata, na okvir stavite list papira pa zatvorite. Ako papir lagano možete izvući, znači da na prozoru ili vratima gubite energiju, no i to se da riješiti bez puno muke.

Još nekoliko savjeta:

  • Brtvljenje prozora i vrata je najbrža i najjeftinija opcija za rješavanje izlaska topline kroz proreze na prozorima i vratima. Gumena traka duga 6 metara stoji par eura. Ako želite malo efikasniju, tada kupite silikonsku čijih devet metara stoji oko 10 eura. 
  • Poslužit će i dekice pod vratima ili prozorom, ali tada će toplina odlaziti sa strane i na vrhu, ali barem neće dolje. 
  • Ugradnja automatskog termostata na radijatore je, također, mjera uštede jer održava temperaturu prostora na istoj razini. 
  • Iza radijatora koji se nalaze na vanjskim zidovima, ispod prozora, stavite reflektirajuću foliju. Tako će prolaz topline biti usmjeren na prostor, a ne na prozor.
  • Daska postavljena iznad radijatora je prepreka toplom zraku da izlazi kroz prozor. Radijatore nemojte zaklanjati zavjesama ili namještajem jer to onemogućuje širenje topline prostorom.
  • Dobro je i staviti dodatnu toplinsku izolaciju iza radijatora koji se nalaze na vanjskim zidovima, npr. stiropor. Na taj način će se ponovno gubiti manje topline.
  • Izbjegavajte držanje prozora i balkonskih vrata 'na kipu' jer će vam tako toplina izlaziti, a kvaliteta zraka neće postati idealna. Umjesto toga provjetrite dom nekoliko puta dnevno po pet minuta, pa prozore ili vrata skroz zatvorite.
  • Spuštanjem vanjskih i unutarnjih roleta toplina će se dulje zadržavati u prostoru.
  • Ako je vani sunčano, razmaknite zavjese da bi toplina sunca ulazila u dom i tako ga dodatno zagrijala.
  • Imate li u kući dimnjake koje ne koristite, bilo bi dobro da ih zatvorite (ostavite otvore za prozračivanje) jer je nekorišteni dimnjak kao rupa u plafonu kroz koju ulazi hladan zrak. Stručnjaci procjenjuju da se kroz otvoreni dimnjak gubi oko 25 posto energije potrebne za zagrijavanje prostora.
Kako voziti po snijegu i ledu te što pomaže da se auto ne zaledi
Kako voziti po snijegu i ledu te što pomaže da se auto ne zaledi
  • Nakon završetka pečenja ostavite vrata pećnice otvorenima jer će tako dodatno zagrijati prostor dok se hladi.
  • Puno energije se troši zagrijavanjem hladnog prostora pa pokušajte držati temperaturu podjednakom - tijekom dana na oko 20, a noću na 15 stupnjeva.
  • Na pločice ili parket stavite tepih, bit će vam toplije za noge, a i to će poslužiti kao svojevrsna izolacija koja će sprječavati gubitak topline kroz hladan pod.
  • Ako vam je kotao za centralno grijanje u hladnom prostoru kuće, bilo bi dobro da cijevi toplinski izolirate posebnim navlakama.
  • Za jakih hladnoća na prozore možete staviti plastičnu foliju s mjehurićima (koja se inače koristi kod zaštite pri transportu, prodaju je na metre i nije skupa). Ona će pomoći da više topline ostane u prostoru.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću
Dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja: Vagu čekaju povjerljivi razgovori, a Lava trzavice u vezi
KAKAV VAS DAN OČEKUJE?

Dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja: Vagu čekaju povjerljivi razgovori, a Lava trzavice u vezi

Pročitajte dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje