Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
17 komentara

Kako spasiti sebe i druge kada se guše? Naučite ovu tehniku

Ovaj je zahvat 1974. godine prvi put opisao doktor Henry Heimlich, i to nakon što je zaključio da se tako može podići tlak u prsnom košu i stvoriti pritisak kojim se izbacuje strano tijelo iz dušnika

Foto: Dreamstime
17 komentara

Pjevačica Cher je 1982. tijekom probe na Broadwayu progutala vitaminsku pilulu. Uletjela joj je u dušnik. Počela se gušiti.
Pokušala ju je “pogurati” komadićem kruha, no to je samo pogoršalo stvar. Nasreću, u blizini se našao producent Robert Altman. Shvatio je o čemu je riječ i izveo je Heimlichov zahvat. Kruh je izletio iz usta, a Cher je pilulu iskašljala na putu do bolnice. Tad je izjavila da joj je Heimlichov zahvat spasio život.

- Heimlichov zahvat se izvodi na ljudima kojima je hrana umjesto u probavni trakt skrenula u dišni put. Kad dođe do potpunog začepljenja dišnog puta, čovjek ostaje bez zraka, kašlje i pritom obično pokazuje rukama da se guši te šakom obuhvaća vrat pokazujući da se guši. Ako ne izvedemo ovaj zahvat, osoba sigurno umire - kaže dr. Tanja Pekez Pavliško, liječnica opće medicine iz Kutine, autorica i koautorica nekoliko priručnika za pružanje prve pomoći.

Dodaje kako Heimlichov zahvat nije prvi korak u pružanju prve pomoći u slučaju gušenja. Naime, prema smjernicama Europskog saveza za reanimaciju, čovjeku koji je pri svijesti, a koji stoji ili sjedi, prvo možemo pokušati istjerati komadić hrane, lijek ili nešto treće što je već zapelo u dušniku tako da ga nekoliko puta udarimo otvorenim dlanom po leđima, između lopatica. To može pomoći da predmet koji čovjeka guši jednostavno izleti.

- Ako to ne uspije, tada treba osobi koja se guši, a koja je pri svijesti, prići odostraga te je obujmiti rukama. Zatim treba stisnutu šaku jedne ruke uhvatiti drugom rukom, tako da je palac okrenut prema trbuhu u središnjoj liniji ispod rebara, a iznad pupka - pojašnjava naša sugovornica.

Tada naglim i snažnim stezanjem ruku šake pritisnemo u trbuh i snažno ih povučemo prema gore, dodaje liječnica.
- Hvat se ponavlja pet puta. Ako predmet koji ga guši ne izleti, ponovite postupak. Nekoliko puta čovjeka udarite dlanom između lopatica pa opet pet puta napravite Heimlichov zahvat - napominje Pekez Pavliško.

Foto: Dreamstime

Kad čovjek izbaci ono što ga je gušilo, ako je pri svijesti, neka sjedi u miru i pričeka Hitnu pomoć jer je vrlo važno da liječnici utvrde da ne postoje ostaci hrane u dišnom putu i da nije došlo do oštećenja dišnog puta, dodaje naša sugovornica.
- S druge strane, ako čovjek koji se guši ostane bez svijesti, više ne radimo pritisak na trbuh, nego se odmah započinje s oživljavanjem i zove Hitna pomoć - upozorava naša sugovornica i dodaje kako pritom glavu osobe treba zabaciti unazad kako bi se dišni putevi otvorili.

Što učiniti ako se beba guši?

Foto: Dreamstime

Ako se dijete do godine dana guši, uzmite ga potrbuške u jednu ruku, s licem prema dolje. Pridržavajte glavicu rukom i lupkajte dijete po leđima između lopatica dlanom druge druge. Ako to ne uspije, okrenite ga na leđa tako da mu je glava postavljena niže od ostalog dijela tijela, pa stavite dva prsta na prsnu kost iznad bradavica i pritišćite. Ako ne uspije iz prvog pokušaja, ponavljajte postupak. Ako dijete izgubi svijest, pristupite umjetnom disanju.

Spasite sami sebe

Ako se počnete gušiti, a oko vas nema ljudi koji vam mogu pomoći, Heimlichov zahvat možete izvesti sami na sebi. Bitno je reagirati što prije. Pritisnite vlastitu šaku na trbuh iznad pupka, a ispod rebara i potisnite je tako što ćete prebaciti gornji dio tijela preko stola, fotelje ili nekog čvrstog predmeta. Ponekad je dovoljno i sjesti, postaviti šaku kako je opisano i naglo na nju ‘nasjesti’ gornjim dijelom tijela.

 


 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message