Lifestyle

Komentari 67

Kako zaliječiti slomljeno srce? Struka se udružila da ga spasi

Kako zaliječiti slomljeno srce? Struka se udružila da ga spasi

Treba znati kad je kraj: Dva tjedna prije Božića u svijetu pukne najviše veza, a za početak prebolijevanja valja zauzeti stav "da je valjalo, onda bi još uvijek trajalo"

Istražujući prekide, pisac i dizajner David McCandless pregledao je 10.000 statusa na Facebooku. Zaključio je kako se najviše veza prekine dva tjedna prije Božića te prije proljetnih praznika. 

Većina veza pukne ponedjeljkom, a mnogi vole početi ljeto bez partnera. Najmanje je prekida na Božić. No prekid treba preboljeti. Ni ako je veza neko vrijeme bila u krizi te se kraj i mogao očekivati, nije lako krenuti dalje i osloboditi se teških osjećaja, kamoli ako prekid dođe iznenada. Lakše je ako znamo razlog, no mnogo puta partner ode bez posebna objašnjenja. Životna trenerica i savjetnica za veze dr. Pam Spurr smatra kako je najvažnije da se prestanemo pitati zašto je partner tako postupio te počnemo shvaćati kako je to njegov problem. 

- Kad vidim ljude u takvoj situaciji, pokušavam im podignuti samopouzdanje kako bi si iskreno mogli reći: ‘Možda nikad neću doznati zašto smo prekinuli. Ali znam kako se to odbacivanje ne odražava na mene nego na bivšeg partnera. Njemu je bilo teško razgovarati pa je to njegov problem, a ne moj’ – kaže dr. Spurr i dodaje: - Zauzmite stav ‘da je valjalo, onda bi i trajalo’.

Bez stalnih analiza

Iznenadan prekid najviše utječe na samopouzdanje. Onaj tko se osjeća odbačenim vjeruje kako ne može krenuti dalje ako ne zna pravi razlog prekida te analizira prekid i mjesecima poslije, a to je posve beskorisno. 

- Moramo prihvatiti kako ne možemo uvijek znati zašto nas je netko ostavio – ističe dr. Spurr.

Razgovor s bivšim, pomoć ili korak unatrag

Katkad ljudi upravo od bivših traže potporu. Ako je prekid bio sporazuman, ako je ljubav nestala, ali je tu još poštovanje, onda je zdravo ostati u doticaju. No ako je prekid potaknulo samo jedno, moramo se zapitati zašto želimo održati prijateljstvo. Želimo li ga samo zato što se osjećamo nesigurnim, mnogo je bolje okrenuti se prijateljima, napominje prof. Cooper.

Malo je lakše uz stav "ne briga me"

Počnite se baviti nečim novim, nečim što nema nikakve veze s bivšim. Mnogi su si produljivali patnju nastavljajući raditi sami ono što su radili u paru. Ako to zaista volite, prekinite barem dok bol ne nestane. Izlazite kako biste se zabavili. Nije vrijeme za velike veze. Uživajte s prijateljima, izlazite sa zanimljivim ljudima te što manje mislite na propalu vezu. Uz to, izgradite stav ‘ne briga me’. Ako to i nije istina, pomaže da prebolite. Usredotočite se na sve što vas je živciralo. Začudit ćete se kako vas ubrzo zaista neće biti briga, tvrdi savjetnica za veze dr. Spurr.

Seks stavi na čekanje

Nekoć je bilo lakše podvući crtu ispod propale veze, ali danas su socijalne mreže kušnja kojoj je teško odoljeti. Na Facebooku ili Twitteru možete pratiti sve što bivši radi. 

Zbog toga trebate razviti samosvijest kako biste shvatili što činite i koliko je to loše za vas.

 - Morate si ograničiti uporabu interneta. Ne pomaže ako nekoga tako pratite te je najbolje da ga uklonite iz prijatelja na Facebooku, makar privremeno. Tako nećete trošiti vrijeme i energiju zamišljajući što radi i s kim. Ako vam se teško boriti protiv toga, zapitajte se je li vaše ponašanje iskreno i prihvatljivo, je li logično i pomaže li vam - savjetuje dr. Emma Short, profesorica psihologije na Sveučilištu u Bedfordshireu. Pogreška koju povrijeđeni često ponavljaju je seks s bilo kim odmah nakon prekida kako bi se bolje osjećali. 

- To je vrlo loša ideja jer zaustavlja promišljanje koje je nužno nakon duge veze pa se ništa ne nauči iz iskustva - napominje bračni terapeut Andrew G. Marshall.

Neka vrijeme odradi svoje

Morate si uzeti vremena kako biste preboljeli gubitak, ističe Marshall. - Spremni ste krenuti dalje kad se želite viđati s nekim zato što vam se zaista sviđa, a ne samo zato što se bolje osjećate kad ste s nekim. Morate biti iskreni prema sebi. Možete misliti kako se spremni za novu vezu jer ste prekinuli prije pet mjeseci, a pritom ćete zaboraviti kako ste u međuvremenu bili na nekoliko kava ili spavali zajedno. A upravo to produljuje zacjeljivanje rana - dodaje bračni terapeut.

Vitamin B i antioksidanti za pozitivan pomak

Nakon prekida ste potišteni i ništa vas ne može natjerati na izlazak, ali vitamin B povećat će vam energiju, tvrdi Strugar. 

- Moji pacijenti često izgube interes za vlastiti izgled. Kako bi kosa i koža ponovno lijepo izgledale, prvi je korak prehrana bogata antioksidantima. Brigom o sebi povećava se samopouzdanje, a zaista nije problem napraviti salatu od rikole, potočnice, radiča, rajčica, paprike, mrkve, celera i brokule – ističe nutricionistica.

Upravljajte svojim mislima

Psihoterapeutkinja Philippa Perry kaže kako uglavnom pokušavamo dati smisao svemu što se događa u životu tako da gradimo priču oko događaja pokušavajući si olakšati. 

- Najčešće nakon prekida čujemo kako je taj koji priča bio savršeno dobar, a onaj drugi potpuno loš. I ta navika može pomoći da ponovno stane na svoje noge, ali može biti i korisna da ispita vlastite obrasce ponašanja u ulaženju u veze te prekidima - napominje Perry te dodaje kako je meditacija izvrsna za samoprocjenu. Pomaže da osvijestimo misli i promotrimo osjećaje.  

Preboljeli ste kad se sjećate i lijepoga

Može potrajati godinama dok prebolite vezu, a neke stvari nikad nećete posve potisnuti. Ali kad počnete razgovarati i o lijepim trenucima koje ste dijelili s partnerom, znat ćete kako je žaljenje završilo. Važno je da možete sagledati cijelu vezu. Tako ćete znati što tražite od idućeg partnera, ističe prof. Cooper.

Sezona prekida

Najčitaniji članci