Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Iznenadit ćete se: Ovako možete mjesecima očuvati jaja svježima

Kako zamrznuti jaja? Žumanjci mogu trajati u frizeru do četiri mjeseca, a bjelanjci puno duže

Najvažnije je znati da jaja koja ste razbili radi pripreme hrane, ali ih niste potrošili, izvan ljuske ne biste smjeli čuvati dulje od dva do četiri dana te da se žumanjci i bjelanjci ne ponašaju jednako

VIDEO

Nema dileme oko toga koliko su jaja vrijedna i korisna namirnica u prehrani, ali je iznimno važno da ih konzumirate zdrava, odnosno u roku do kojega ih treba potrošiti. Rastao sam na farmi na kojoj je bilo jako puno jaja, pa smo morali učiniti sve što možemo da što dulje ostanu svježa, kaže Jesse Laflamme, izvršni direktor Pete and Gerry's Organic Eggs i uzgajivač jaja treće generacije familije koja vodi farmu. 

POGLEDAJTE VIDEO: Evo zašto su jaja korisna u prehrani

Pokretanje videa...

Blagodati jedenja jaja 01:47

Laflamme ima savjet za to da jaja koja ste kupili što dulje ostanu dobra: zamrznite ih! 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Donosimo kako ih sačuvati ukoliko vam ostane višak bjelanjaka ili žumanjaka. 

Kako zamrznuti žumanjke?

1. Dobra su svježa dva do četiri dana nakon razbijanja

Prvo, nikada ne biste trebali koristiti žumanjke ili bjelanjke koji su stajali dulje od dva do četiri dana nakon što ste ih izvadili iz ljuske. Da bi održali optimalnu svježinu, uvijek ih čuvajte u hermetičkim spremnicima, tako da žumanjke pokrijete hladnom vodom, koja će spriječiti isušivanje. Naravno, prije kuhanja ili pečenja obavezno ocijedite tu vodu.

2. Zamrznuti se mogu na četiri mjeseca

Prema Laflammeu, odgovarajućom tehnikom moguće je zamrznuti žumanjke i čuvati ih i do četiri mjeseca. Prirodno, tekstura žumanjaka postaje intenzivnija postupkom smrzavanja, pa ih je nakon odmrzavanja teže kuhati, upozorava. Takvu promjenu teksture možete izbjeći tako da istučete žumanjke i dodate osminu žličice soli ili 1,5 žličicu šećera na svaka četiri žumanjka.

Otkrila je kako dobiti savršeno kuhano meko jaje baš svaki put
Otkrila je kako dobiti savršeno kuhano meko jaje baš svaki put

No, važno je naglasiti da onda morate voditi računa i na što ih trošite, jer ako slane žumanjke ubacite u smjesu za tortu, ona jednostavno neće biti ista. Važno je i da na spremnik sa žumanjcima napišete kada ste ih zamrznuli, kako biste znali do kad ih morate potrošiti. 

3. Odmrznite u spremniku pod hladnom vodom

Prije kuhanja žumanjke odmrznite jednostavnim puštanjem spremnika pod hladnu vodu. Jedna žlica otopljenog žumanjka zamjena je za jedan svježi žumanjak.

Temperatura može utjecati na sadržaj hranjivih  sastojaka koje jaja nude (vitamini B i C, kolin, omega-3 masne kiseline i antioksidanti).

Bjelanjke je lakše zamrznuti

Bjelanjci se zapravo zamrzavaju lakše od žumanjaka i mogu trajati dulje - do 12 mjeseci. Za jednostavnu upotrebu, pokušajte pohraniti desetak bjelanjaka u veće posude za kockice leda, pa će vam biti lako dostupni. Izbacite onoliko kockica koliko vam treba i odmrznite na sobnoj temperaturi, pa koristite uobičajeno. 

Cijela jaja - ne zamrzavajte ih u ljuski

Postoji više dobrih načina za zamrzavanje cijelih jaja, no to nipošto ne znači da mogu ostati  u ljuski, upozorava  Laflamme. Jer, ljuska jaja puca pod vrlo niskim temperaturama. Dakle, kad razbijete jaje, možete zamrznuti cijelo, tako da dodate malo vode na vrh, ili podijeliti žumanjke i bjelanjke i zamrzavajte ih odvojeno, donosi portal Real Simple. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku