Obavijesti

Lifestyle

Kamena vuna najpoželjniji je toplinski izolator - znamo zašto

Kamena vuna najpoželjniji je toplinski izolator - znamo zašto

Praksa pokazuje da je u primorju prikladno na fasadu postaviti izolaciju debelu 10-12 cm, a za kontinent 14 cm i više. Kolika je to investicija za vašu kuću, možete izračunati putem besplatnog alata na rockwool.hr

VIDEO

Toplinska izolacija ne samo da smanjuje gubitke u zimskom periodu nego omogućava smanjeno zagrijavanje kuće u ljetnom periodu. Dobro poznavanje toplinskih svojstava građevinskih materijala jedan je od preduvjeta za projektiranje energetski učinkovitih kuća. Najčešće pitanje pri izradi fasade na kućama ili zgradama je koju vrstu izolacije koristiti: stiropor ili kamenu vunu.
Sve više investitora kaže da je njihov izbor kamena vuna. 

Prirodan materijal 

- Odabirom kamene vune dobivate mnogo više od isključivo toplinske izolacije. Kamena vuna prirodan je materijal, vlaknaste strukture, izrazito paropropustan i ne sprečava difuziju vodene pare. Proizvodi su dugotrajni, dimenzijski stabilni, odnosno promjene temperature i vlage u zraku ne utječu na dimenzije proizvoda. Bez obzira na uvjete izvana, odnosno vrućine ili hladnoće, toplinske karakteristike kamene vune omogućavaju udobne uvjete unutar prostora. A zbog isprepletene strukture vlakana ova izolacija može se koristiti u sustavima za apsorpciju zvuka kako bi se poboljšala akustika prostora ili za poboljšanje zvučne izolacije okomitih ili vodoravnih pregrada, odnosno pregradnih zidova, podova ili stropova. Osim toga, proizvodi od kamene vune odolijevaju vatri i svi naši proizvodi svrstavaju se u A1 razred negorivosti. Mogu se višestruko i potpuno reciklirati, a ništa manje važno je to da su lokalni proizvod. Kad investirate u kamenu vunu, to je investicija za cijeli život - kaže nam Božo Matijević iz ROCKWOOL Adriatica, vodeće tvrtke u svijetu za rješenja na bazi kamene vune. 

Debljina vune 


Investitori koji upravo razmišljaju o kamenoj vuni kao izolatoru moraju voditi računa o optimalnoj debljini vune, koja, osim o podneblju, ovisi o vrsti zida, odnosno o konstrukciji na koju se postavlja (cigla, siporex, cigla s ispunom...). Praksa pokazuje, kažu u ROCKWOOLU, da je u primorju prikladno na fasadu postaviti izolaciju debljine od 10 do 12 cm, a za kontinent je preporučljivo da ona bude 14 cm i deblja. S druge strane, krov ima vrlo mnogo specifičnosti, o kojima ovisi koju ćete debljinu postaviti da biste dobili željene učinke. I zato je najbolje obratiti se projektantu, koji će napraviti točan proračun. Vrlo je važna i paropropusnost izolacijskog materijala. 
- Kamena vuna ne sprečava proces difuzije vodene pare i tako smanjuje rizik od građevinske štete nastale od vlage. Korištenjem kamene vune omogućavamo da kuća diše. Kako je kamena vuna vlaknaste strukture, to znači da je otvoren materijal, za razliku od materijala sa zatvorenom staničnom strukturom. Kao da uspoređujemo nošenje prozračne i vodootporne jakne umjesto obične plastične kabanice. Jedna dopušta da para prođe kroz nju i osuši se, a u drugoj ćete ostati znojni ako je ne skinete - objašnjava nam tehnički savjetnik.

Sva novogradnja ima obavezu postizanja standarda nZEB, dakle zgrade nulte energije. I opet su tu projektanti, koji će definirati potrebnu debljinu toplinske izolacije, naravno, pritom uzimajući u obzir sustav za grijanje i hlađenje, kao i korištenje obnovljivih izvora energije.
Za informativan izračun cijene izolacijskog materijala možete isprobati besplatan ROCKWOOL alat za ponude.

Stručni partner projekta je Društvo građevinskih inženjera Zagreb. Uz glavnog partnera PEVEX, partneri na projektu su ROCKWOOL, ARISTON, WINDOR i PPS GALEKOVIĆ.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran

Kvalitetna stakla ključ su vrlo dobro izolirane kuće - kako ih odabrati i ne pogriješiti
Birajte najbolje

Kvalitetna stakla ključ su vrlo dobro izolirane kuće - kako ih odabrati i ne pogriješiti

Važno je odabrati kvalitetna stakla s dobrim sposobnostima zadržavanja topline i zvučne izolacije, odnosno osigurati adekvatno održavanje topline unutar prostorija. Izolacija ovisi o materijalu od kojeg je prozor napravljen
Ulazna vrata pravo su ogledalo svakog doma. Kako ih odabrati?
BIRAJTE KVALITETU

Ulazna vrata pravo su ogledalo svakog doma. Kako ih odabrati?

Drveno-aluminijska vrata najbolje su rješenje za zadovoljenje sigurnosnih, estetskih i toplinskih potreba. U izolacijskom smislu, drvo je dobar izolator, a aluminij je vodič topline...