Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Kamo za vikend: Od Sajma pod maskama u Zagrebu do daška romantike u Dubrovniku

Kamo za vikend: Od Sajma pod maskama u Zagrebu do daška romantike u Dubrovniku

U subotu će u Zagrebu na svoje doći ljubitelji rukotvorina, a oni koji se zamaskiraju imat će priliku osvojiti poklon paket od lokalnih obrtnika. Nedelju rezervirajte za Međunarodnu karnevalsku povorku u Rijeci

VIDEO

Kulturno umjetničko društvo Vardarac iz Baranje organizira pokladnu manifestaciju Kakasütés gdje glavnu ulogu ima lik pijetla. Ovog vikenda pod maskama se zabavlja u na Lastovu gdje je u tijeku Lastovski poklad.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Sikirevci: Manifestacija Pokladno jahanje okupila više od stotinu konjanika na gizdavim lipicancima 00:38

Romantično Valentinovo u Dubrovniku namijenjeno je svima koji se osjećaju zaljubljeno ili vole sve što je vezano za ljubav. To je spoj romantične šetnje, glazbe i gastronomskog užitka. 

Tu su i Virovitički kazališni susreti na kojima ćete imati priliku pogledati dobre predstave dok će zaljubljenici u prirodu uživati u šetnji oko Šmitovog jezera kod Ogulina koje ima oblik srca i iznova oduševljava posjetitelje.

Međunarodna karnevalska povorka, Rijeka

Ovu nedjelju se isplati otići do Rijeke i uživo vidjeti Međunarodnu karnevalsku povorku koja ulicama grada kreće točno u podne. 

- Međunarodna karnevalska povorka kruna je karnevalskih svečanosti na Kvarneru, pa i šire. Natjecanje u maštovitosti, duhovitosti i originalnosti, vatromet boja i oblika, rezultira paradom stotine alegorijskih kola, tisuća maski i nemjerljivog broja gledatelja iz zemlje i inozemstva - kažu u Turističkoj zajednici grada Rijeke.

Rijeka: Oko devet tisuća maškara sudjelovalo na tradicionalnom Riječkom karnevalu

- Otkako je u organizaciji Turističke zajednice grada Rijeke prvi put održan 1982. godine, obnovljeni Riječki karneval u najboljem je svjetlu nastavio višestoljetnu tradiciju maškaranja u primorskim krajevima Hrvatske i uzdignuo Grad na Rječini među najznačajnije europske karnevalske gradove. Kada su te godine riječkim Korzom prošetale tri maškarane grupe (karnevalska grupa 'Lako ćemo', 'Pehinarski feštari' i 'Halubajski zvončari'), nitko nije ni slutio kakav će razmjer tijekom godina poprimiti sad već tradicionalni Međunarodni riječki karneval, u sklopu kojeg je Međunarodna karnevalska povorka samo jedna od programa ove značajne manifestacije, i koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj sudionika i publike iz zemlje i inozemstva - dodali su.

Rijeka: Oko devet tisuća maškara sudjelovalo na tradicionalnom Riječkom karnevalu

Više detalja o sudionicima karnevalske povorke pronaći ćete OVDJE

ArtiZanat - Sajam pod maskama, Zagreb

Radi se o sajmu rukotvorina na terasi MOJO bara u Martićevoj ulici 5 u Zagrebu na kojemu zamaskirani posjetitelji imaju priliku osvojiti poklon paket od lokalnih obrtnika. Sajam počinje u subotu u 11 sati i traje do 18.

Zagreb: U Aquariusu počeo Slow fashion Weekend

- Maskiranje nije obavezno ali najbolja maska osvaja vrijedne nagrade, a zabavu će osigurati i predstavljanje zagrebačkog festivala rakija Zgrappa. Pripremite se za idealan spoj kreativnosti i zabave na sajmu rukotvorina koji će se održati prve karnevalske subote i samo četiri dana prije Valentinova. Karnevalski duh oživjet će maskirani izlagači, a ako se i vi odlučite na maskiranje možete osvojiti vrijedne nagrade - kaže organizator ArtiZanat - urbani kreativni kolektiv koji okuplja lokalne obrtnike, umjetnike i kreativce.

- Uživajte u bogatom izboru rukotvorina svih kategorija, od modnih dodataka do kućnog dekora i umjetnina. Iskoristite priliku za pronaći jedinstveni i savršeni poklon za dragu osobu ili pak vrijedan dodatak svojoj kolekciji. Pozivamo sve posjetitelje da se pridruže zabavi! Uživajte u šarenilu, probajte izbor rakija i istražite ponudu, pozovite drage ljude i stvorite uspomene.

Joža iz Zagorja je bio prvi influencer, prije 100 godina je pješačio po svijetu i to bilježio
Joža iz Zagorja je bio prvi influencer, prije 100 godina je pješačio po svijetu i to bilježio

Kakasütés u Vardarcu

- Kulturno umjetničko društvo Vardarac iz Baranje (općina Bilje) organizira pokladnu manifestaciju Kakasütés (Lupanje pijetla), a održat će se u subotu i nedjelju, 10. i 11. veljače, 2024. godine. Naime seoski mladići preobučeni u pijetlove imaju pravo uzeti svu perad iz dvorišta, pa domaćini sklanjaju koke i piliće i daruju im pijetlove. Uprizorenje tradicionalne svetkovine i mimohod su u subotu u centru sela, dok se u nedjelju održava natjecanje u kuhanju iš paprikaša - kažu u Turističkoj zajednici Osječko-baranjske županije.

Program za vikend:

Subota, 10. veljače

12:00 do 14:00 - Otvoreni dan u Etno kući i školskom muzeju
14:00 - Mimohod prigodno maskirane mladeži (pijetlovi, zaprežna kola, svirači)
14:30 - Okupljanje malih pijetlova i djece kod Etno kuće i povorka do centra
14:45 - Kakas-ütés
15:15 - Uprizorenje tradicionalne svetkovine 'lupanje pijetla'

Cjelodnevna ponuda krafni i iš paprikaša

Nedjelja, 11. veljače

15:00 - Natjecanje u kuhanju iš-paprikaša

Lastovski poklad

Ova zabavna manifestacija traje do 13. veljače, a ovog vikenda vas čekaju 'balo' i 'Pretila nedjelja'.

- Zadnju pokladnu subotu organizira se samo uobičajeno balo, dok je Pretila nedjelja veliki dan za najmlađe Lastovce. U popodnevnim satima u sali je maskenbal za djecu. Skupe se sva djeca iz sela, maštovito maskirana, u društvu svojih majki ili odgojiteljica iz vrtića i s pokojim ocem koji cijeli događaj snima kamerom. Prvo uz pjesmu obilaze selo, a potom se svi okupe u sali gdje pokladarsko društvo organizira glazbu, pa se uz ples, kolače i sok zabavljaju do sumraka kada svatko odlazi svojoj kući - pojasnili su u Udruzi Lastovski poklad.

- Navečer je u sali ponovo ples za odrasle, ali ovaj put bez maski. Te večeri uloga kapo salea postaje vidljiva i onima koji nisu članovi pokladarskog društva. Kad su se svi već dobro naplesali valcera, dvokoraka i polki na zadnjem nedjeljnom balu, kapo sale sa skupinom muškaraca pokladara oko 23 sata kreće na treće obavezno halekanje. Halekanje je karakteristično uzvikivanje pokladnog uzvika 'Uvo!', tri puta za redom. 'Uvo!' je tajanstven uzvik kojem nitko ne zna objasniti značenje, ali je sastavni i neizostavni dio lastovskog pokladnog zbivanja - dodali su.

- Po njihovom povratku ples i zabava se nastavljaju i kapo sale najavljuje balo pod liru. Balo pod liru je ples muško-ženskih parova po zamišljenoj kružnici, povezanih rupčićima koji se, kako mu samo ime kaže, izvodi uz pratnju lire. Budući da lira na Lastovu svira samo u vrijeme poklada, balo pod liru je sastavni dio pokladnih običaja - opisali su običaje svog kraja.

U Hrvatskoj turističkoj zajednici. kažu kako je ovogodišnji, 541. lastovski poklad, obilježen viješću kako je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske prihvatilo prijedlog da se taj jedinstveni mediteranski običaj predloži za popis dobre prakse UNESCO-a. 

Više o Lastovskom pokladu, detaljnijem programu i običajima pronaći ćete OVDJE

Romantično Valentinovo u Dubrovniku

Turistička zajednica grada Dubrovnika organizira simpatičan program povodom Valentinova, od 10. do 14. veljače. 

- Dubrovnik se priprema za nezaboravno Valentinovo, pružajući zaljubljenim parovima jedinstveno iskustvo, od besplatnih tematskih tura 'Tragovima ljubavi od davnina', koje vraćaju u romantičnu prošlost Dubrovnika; koncerta hrvatske dive, Zorice Kondže u posebnom ambijentu Kazališta Marina Držića, do Valentinovo Gourmet Dana, kako bi zaljubljeni Dubrovčani i njihovi gosti mogli uživati u gastronomskim delicijama i prigodnim menijima u dubrovačkim restoranima tijekom Valentinova - opisali su u Turističkoj zajednici grada Dubrovnika su što vas tamo očekuje.

- Svi zaljubljeni parovi i ljubitelji povijesti imat će priliku proživjeti romantičnu prošlost grada kroz tematske ture "Tragovima ljubavi od davnina", koje će se održati 10., 11., 14. i 17. veljače. Autorica tematske ture, vodičica Lidija Begić, otkrit će zanimljive priče i legende o ljubavi koje su obilježile dubrovačke ulice tijekom stoljeća - dodali su.

Tura na engleskom jeziku bit će u 09:30, a na hrvatskom u 12:30. Želite li sudjelovati, trebali biste se prijaviti na email:  tic.pile@tzdubrovnik.hr ili na telefon: +38520312011. 

Ova vrsta putovanja sve je popularnija: Evo zašto biste je i vi trebali isprobati ove zime
Ova vrsta putovanja sve je popularnija: Evo zašto biste je i vi trebali isprobati ove zime

- Dubrovnik je prepun ljubavnih priča, bez obzira je li riječ o legendama ili stvarnim ljudima koji su hodali ovim kamenom prije nas. Ova tura kreće se ulicama Grada baš njihovim stopama i govori o stvarnim ljudima, utemeljenim povijesnim činjenicama i oslanja se na malo povijesnih ljubavnih šaputanja. Pridružite nam se u šetnji i otkrijte razloge nesretnih ljubavi zabilježenih u dubrovačkim legendama, renesansna očaravanja Cvijetom Zuzorić, ljubavne peripetije u Držićevim djelima, zabranjene ljubavi dubrovačkog patricijskog staleža i prisjetite se vagiđanja na Stradunu i čarolije prvih poljubaca pod crvenim feralom Porporele - pojasnili su.

Već tradicionalno povodom Valentinova organiziraju i Gourmet Dane, od 10. do 14. veljače, u četrnaest dubrovačkih restorana koji će pripremili posebne menije s daškom ljubavi. OVDJE ćete pronaći popis svih restorana, njihove jelovnike prilagođene Danu zaljubljenih i cijene menija.

VIRKAS - Virovitički kazališni susreti

- Kazališni susreti Virkas izrasli su na stoljetnoj tradiciji održavanja kazališnih predstava i na dugogodišnjem kontinuiranom uspješnom djelovanju Kazališta Virovitica. Program obuhvaća niz kazališnih predstava, započinje premijernom predstavom domaćega kazališta, a nastavlja se hit predstavama kazališnih kuća i družina iz Hrvatske i inozemstva. Na 20. Virkasu, koji se održava od 9. veljače do 9. ožujka, bit će izvedeno dvanaest različitih predstava - kažu u Hrvatskoj turističkoj zajednici.

Cijena pojedinačne ulaznice iznosi 10 eura. Umirovljenici i studenti plaćaju manje, 6 eura. Također, kupite li komplet ulaznica za svih 12 predstava, to će vas stajati 60 eura, odnosno 40 eura ako ste u mirovini ili studirate.

- Ove godine, pripremili smo program prepun zvjezdanih glumačkih izvedbi i gostovanja prestižnih kazališnih ansambala. Naša pažljivo odabrana selekcija predstava oduševit će i odrasle i najmlađe posjetitelje. Ulaznice možete kupiti već sad na blagajni kazališta radnim danom od 10 do 16 sati, kao i putem sustava Entrio - napominju u Kazalištu Virovitica.

Detaljan raspored predstava pronaći ćete OVDJE

Šmitovo jezero, kod Ogulina

Ukoliko ste ovog vikenda više raspoloženi za šetnju po prirodi, tad biste mogli krenuti put Ogulina i prošetati se oko Šmitovog jezera uz koje se veže zanimljiva narodna legenda.

- Oko izvora Zagorske Mrežnice smjestilo se slikovito naselje Zagorje, spominjano još u Urbaru Modruškom iz 1486. godine. Iz izvora Zagorske Mrežnice najveći dio Ogulina danas se opskrbljuje vodom. Mnogobrojni potoci nastanjeni riječnim rakovima i raznim vrstama ribe, jezera i jezerca, neobične stijene, pogled na 'ogulinsko more' pruža nezaboravan doživljaj - kažu u Turističkoj zajednici grada Ogulina.

- Najveće jezero je Šmitovo jezero, za koje je vezana narodna predaja prema kojoj je djevojku od zmaja spasio sv. Juraj, a otisak konjskog kopita sačuvan je na kamenu pokraj jezera. Kao i u ostalim dijelovima Ogulina i ovdje ima nekoliko špilja. Najpoznatija je Rupećica u kojoj je nađena čovječja ribica - dodali su.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
PRIPAZITE NA OVE ZNAKOVE

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Svi simptomi srčanog udara Linde Johns, američke književnice, su oni koji bi mogli biti - i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja
Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša
IDEALNA NIJANSA

Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša

Od Ovna do Ribe, svih 12 znakova Zodijaka povezano je s različitim stvarima, kao što su određene kvalitete, karakteri, afiniteti, planeti, pa čak i boje