Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 15
Foto: PR
PO DOZU ZDRAVLJA U SUSJEDSTVO

Ova vrsta putovanja sve je popularnija: Evo zašto biste je i vi trebali isprobati ove zime

Putovanje je odličan oblik odmora i zabave, ali jeste li znali da ono može biti i rješenje za poboljšanje zdravlja i dobrobiti? U tom slučaju govorimo o wellness putovanjima. Doznajte zašto upravo ovaj tip putovanja privlači sve više ljudi

Sadržaj donosi: FlixBus

Posljednji podaci Svjetske turističke organizacije pokazuju da se međunarodni turizam u 2023. godini gotovo potpuno oporavio od krize izazvane pandemijom bolesti COVID-19, pri čemu su mnoga odredišta dostigla ili čak premašila broj dolazaka i prihoda od prije pandemije. Potvrđuju to i procjene broja turista - od siječnja do rujna prošle godine u inozemstvo je putovalo 975 milijuna turista, što je povećanje od 38% u odnosu na iste mjesece 2022. godine. 

Međutim, bez obzira na to što se svjetski turizam značajno oporavio, način na koji ljudi žele putovati nepovratno se promijenio, ističe National Geographic. Jedan od trendova u putovanjima koji je posljednjih nekoliko godina posebno došao do izražaja je putovanje iz wellness razloga. Drugim riječima, mnogi žele putovati kako bi se ponovno povezali s bližnjima i kako bi se usredotočili na svoju fizičku i psihičku dobrobit. Sadržaji na putovanjima poput terapije spavanja, vođene meditacije, dinamičnoga kupanja, krioterapije i infracrvenih sauna sve su traženiji, a vidljiv je i nagli porast potražnje za vanjskim destinacijama koje uključuju više od pukih plaža i planina.

Middle,Aged,Woman,Hiking,And,Going,Camping,In,Nature.,Person

Koje su prednosti ovakvog putovanja?

Global Wellness Institute (GWI) definira wellness turizam kao putovanje povezano s težnjom za održavanjem ili poboljšanjem osobne dobrobiti i cjelovitog zdravlja. Kao glavne prednosti ovog tipa putovanja najviše se ističe poboljšanje općeg zdravlja i imuniteta te, s jedne strane povećanje sreće, a s druge smanjenje stresa. Izuzev toga, dolazi do jačanja fokusa, samosvijesti i kreativnosti, a mogu se primijetiti i benefiti poput boljeg pamćenja, kvalitetnijeg sna i uspostave ravnoteže između poslovnog i privatnog života. U konačnici, glavni cilj wellness putovanja je da se putnici uistinu odmore, a ne da se vrate kući osjećajući se kao da im treba još jedan odmor.

Zbog svoje velike popularnosti, wellness turizam kontinuirano se razvija, pa tako danas postoje mnogi trendovi u wellness putovanjima, a to podrazumijeva:

  1. mindfulness (meditacija, iscjeljivanje zvukom, solo putovanje, digitalni detox, workcation)
  2. fizičku aktivnost (joga, planinarenje, hodanje, parenje, kupanje)
  3. odmarališta (terapija životinjama, emocionalno iscjeljivanje, plutanje u slanoj vodi)
  4. prirodu (šumsko kupanje, promatranje ptica)
  5. svjesno jedenje (od farme do stola, kulinarska iskustva)
  6. održivo putovanje (putovanje bez leta i izvan sezone).
Beautiful,Couple,Relaxing,In,Spa,Center

Wellness destinacije

Svako odredište ima neke svoje posebne wellness značajke, povezane s domaćom kulturom, prirodnim bogatstvima, lokalcima i hranom. I dok će neki putnici biti zadovoljni generičkim wellness sadržajem, poput masaža, tečaja vježbanja ili smoothiejem, oni sofisticiraniji, kako navodi GWI, tražit će jedinstvena i autentična iskustva po kojima su određena država ili narod poznati.

Ako ste i vi u potrazi za wellness odmorom, predlažemo da ove zime posjetite destinacije, poput Budimpešte i Beograda. Riječ je o gradovima koji su nam u susjedstvu, ali opet su dovoljno udaljeni od naše postblagdanske depresivne svakodnevice. Do obje destinacije ovih ćete dana možda najjednostavnije i najpovoljnije doći prepoznatljivim zelenim autobusima FlixBusa, koji svojim putnicima nude maksimalan komfor uz udobna sjedala, više prostora za noge, besplatan internet i utičnice za elektroničke uređaje.

Za dodatnu uštedu vremena tu su FlixBus noćne linije, na kojima putovanje često traje kraće jer ima manje zaustavljanja nego tijekom dana. To je posebno dobra opcija kad je riječ o kraćim wellness putovanjima, kao što su ona do Budimpešte ili Beograda, tijekom kojih ne želite gubiti dragocjeno vrijeme provodeći ga na cesti.

1. Budimpešta

S obzirom na to da Budimpeštu često nazivaju "svjetskom prijestolnicom toplica", možemo sigurno reći da će ovaj grad biti savršen odabir za pokoje vikend wellness putovanje ove zime. Jeste li znali da Budimpešta ima najviše rezervoara termalne i ljekovite vode u svijetu - čak 118 prirodnih termalnih izvora - i da su te iste termalne vode koristili stari Rimljani? Osim termalnih kupki, Budimpešta ima mnoge dnevne toplice, fitness & wellness centre, joga odmarališta i tako dalje.

Od raznih wellness aktivnosti koje Budimpešta nudi, kako prenosi CNN Travel, možda se najviše ističe termalno pivsko lječilište u kupkama Széchenyi. U okviru tog pivskog spa doživljaja posjetitelje tretiraju kupkama tople vode od 36 stupnjeva pomiješane s mineralima i prirodnim ekstraktima koji se koriste za kuhanje piva - hmelja, kvasca, slada i ječma. Osim u kupki, posjetitelji istodobno uživaju u lokalnom pivu - može li bolje?

Hungarian,Parliament,,Budapest,At,Sunset

2. Beograd

Srbija ima dugu tradiciju korištenja termalnih voda za terapijske svrhe. Od povijesnih turskih kupelji do modernih wellness centara, Beograd se danas može pohvaliti nizom termalnih kupki i lječilišta koja nude razne tretmane te donose jedinstveno i revitalizirajuće iskustvo. Beogradska lječilišta također su posebna po zadivljujućim krajolicima savršenima za fotografiranje, šumskim stazama pogodnim za planinarenje i tragovima drevne povijesti koji čekaju da ih otkrijete, piše portal Move to Serbia.

Ako dođete na wellness odmor u glavni grad Srbije, nemojte propustiti uživati u turskim kupeljima ili hamamima - turskom nasljeđu ovoga grada. Možda najpoznatije od njih je Beogradsko kupatilo, poznato kao "Beogradski hamam" ili "Bajrakli hamam", koje datira iz 16. stoljeća i jasno oslikava osmanski utjecaj. Posjetitelji će ondje bez sumnje uživati u tradicionalnim turskim kupeljima, parnim sobama i raznim masažnim terapijama.

Panorama,Of,Belgrade,At,Night,With,River,Sava

Osim s Budimpeštom i Beogradom, FlixBus ima odlične veze s mnogim drugim europskim gradovima i regijama, pružajući svim svojim putnicima pristupačan i udoban način putovanja. A najjednostavniji način da ove zime pronađete odgovarajuću wellness destinaciju, rutu i autobus jest putem FlixBus aplikacije. Pišite nam kamo ste odlučili putovati!

Sadržaj donosi: FlixBus

Komentari 15
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana