Lifestyle

Komentari 1

Kava, čokolada, luk, avokado i ostale namirnice koje nikada ne smijete davati psima da jedu

Kava, čokolada, luk, avokado i ostale namirnice koje nikada ne smijete davati psima da jedu

Sve ono što je ukusno ljudima ne bi smjeli konzumirati i njihovi četveronožni ljubimci. Neke namirnice i napitci su toksični, a u najgorem slučaju za pse mogu biti fatalni

Grožđe i grožđice sadrže oksalnu kiselinu koja u pasa može izazvati akutno zatajenje bubrega i može biti opasna po život. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Psi se ne bi smjeli domoći ni kave jer njezin sastojak metilksantin zahvaća njihov živčani sustav i u nekim slučajevima može rezultirati smrću. Simptomi su napadaji, drhtanje, nemir, hipertermija, dijareja, povraćanje i srčana aritmija. 

Kakao i čokolada su problematični zbog teobromina, gorkog alkaloida iz kakaovca. Za štence i manje pse čak i male količine mogu biti fatalne. 

Sirovi grah sadrži fitohemaglutinin koji može uzrokovati zgrušavanje crvenih krvnih zrnaca. Posljedice su oticanje jetre, groznica i grčevi u abdomenu, piše dpa. Kuhani grah za pse nije štetan. 

Sumporna kiselina iz crvenog luka uništava pseća crvena krvna zrnca. Luk je za pse otrovan već u količini od pet do deset grama po kilogramu tjelesne težine. Najčešće rezultira proljevom, pojavom krvi u urinu, povraćanjem i teškim disanjem. 

Kosti peradi su oštre i lako se lome, što može dovesti do ozbiljnih ozljeda usne šupljine, grla i želuca u pasa, a avokado sadrži kemijski spoj persin koji izaziva proljev i povraćanje i za pse može biti vrlo opasan. 

I ksilitol, zamjenski šećer koji se nalazi u nekim proizvodima, može biti fatalan za pse jer izaziva pojačano lučenje inzulina 10 do 30 minuta nakon konzumacije, a to vodi u hipoglikemiju. 

Najčitaniji članci