Lifestyle

Komentari 4

Kava prije treninga može pomoći kod sagorijevanja masti

Kava prije treninga može pomoći kod sagorijevanja masti

Savršeno tempirana šalica kave može pomoći da se ujutro razbudite ili da ponovno ne zadrijemate tijekom popodneva. Ali, postoje i dokazi da kava može i vašem dnevnom treningu dati lagani poticaj

Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu 'International Society of Sports Nutrition' ispijanje jake kave prije vježbanja može pomoći u sagorijevanju dodatnih masti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Istraživanje je za cilj imalo utvrditi učinke kofeina na 'oksidaciju masti' ili brzinu kojom tijelo sagorijeva masnoće. Istraživači su 15 muških sudionika, prosječne starosti 32 godine, zatražili da u tjedan dana četiri puta provode test vježbanja. Pobrinuli su se da svaki sudionik bude testiran u istom vremenskom razdoblju od zadnjeg obroka ili treninga i da nisu uzimali nikakve dodatke.

Istraživači su svakom ispitaniku davali 3 mg/kg kofeina ili placebo u 8 i 17 sati. Rezultati su pokazali da su sudionici koji su unosili kofein sagorijevali masnoće brže tijekom svog treninga od onih koji su uzimali placebo.

- Rezultati naše studije pokazali su da je akutni unos kofeina 30 minuta prije izvođenja aerobnog treninga povećao maksimalnu oksidaciju masti tijekom vježbanja - rekao je Francisco José Amaro-Gahete, docent s Odjela za fiziologiju na Sveučilištu u Granadi i vodeći autor ovog istraživanja.

Istraživači su također otkrili da, iako je kofein uvijek utjecao na sagorijevanje masti, bio posebno moćan kada se koristio prije popodnevnih vježbi. Njihova otkrića sugeriraju da kofein povećava oksidaciju masti tijekom jutarnjih treninga na sličan način kao i treninzi bez kofeina u popodnevnim satima, sugerirajući da ćete najbolje rezultate postići ispijanjem brze kave prije nego što počnete vježbati kasnije tijekom dana.

Čini se da se ova studija suprotstavlja uvjerenjima da će započinjanje dana treningom dovesti do najboljih rezultata.

- Preporuka za vježbanje natašte ujutro kako bi se povećala oksidacija masti je uobičajena. Međutim, ovoj preporuci možda nedostaje znanstvena osnova jer nije jasno je li ovo povećanje posljedica vježbanja ujutro ili dužeg perioda bez hrane - kaže Amaro-Gahete.

Ova nova studija temelji se na malom uzorku pa rezultati sugeriraju da su potrebna daljnja detaljnija istraživanja. Također, važno je da ne pretjerate s unosom kofeina nego se držite preporučenih vrijednosti, piše Best Life.

 

Najčitaniji članci