Lifestyle

Komentari 2

Kažu da otkazi nemaju veze s pandemijom: Microsoft otpušta novinare, zamijenit će ih roboti

Kažu da otkazi nemaju veze s pandemijom: Microsoft otpušta novinare, zamijenit će ih roboti

Čini se da bi umjetna inteligencija vrlo brzo mogla zamijeniti urednike na portalima. Microsoft je već učinio prvi korak - otpustio je desetke novinara urednika na svojim platformama i uposlio robote

Microsoft otpušta na desetke novinara i urednika na MSN-u. Otkazi su dio njihova eksperimentiranja s umjetnom inteligencijom koja bi trebala preuzeti poslove odabira vijesti na svim Microsoftovim platformama. Mnogi novinari kojima je uručen otkaz, radili su urednički posao te birali priče, vršili selekciju članaka, uređivali naslove i birali fotografije koji će se objaviti. 

POGLEDAJTE VIDEO: Umjetna inteligencija pokrete pretvara u glazbu

- Kao i sve kompanije, i mi redovito analiziramo naše poslovanje - rekao je Microsoftov glasnogovornik te dodao da ovaj potez može rezultirati ulaganjem u neke druge niše njihova poslovanja i s vremenom ponovnog zapošljavanja jednog dijela ljudi. 

- Ovi otkazi nisu potaknuti krizom koju je izazvala pandemija koronavirusa - kazao je. 

I dok u Microsoftu kažu da odluka o otpuštanju novinara nema nikakve veze s pandemijom, medijske kuće (od novina, portala pa do televizija) diljem svijeta doživjele su jak udarac, kako u tiraži tako i u oglašavanju. 

Portal Business Insider u petak je objavio da će u SAD-u bez posla ostati 50-ak ljudi dok The Guardian javlja da je nakon Microsoftovih najava u Velikoj Britaniji otpušteno 27 ljudi. 

Microsoft je u medijskom poslu prisutan više od 25 godina, otkako je pokrenuo MSN davne 1995. godine. Prije samo dvije godine hvalili su se kako na 50 lokacija u svijetu za njih radi 800 urednika. 

No, sve se više okreću umjetnoj inteligenciji (UI) koja je u posljednjih nekoliko mjeseci preuzimala sve više posla, te sve više ohrabruju izdavače i novinare da je koriste. Ona im služi za skeniranje sadržaja kojeg onda obrađuje i filtrira. Toliko je unaprijeđena da ljudskom uredniku predlaže najbolju ilustraciju ili fotografiju za temu ili članak. 

Najčitaniji članci