Obavijesti

Lifestyle

Komentari 23

Kečap na tjestenini? Za tako nešto bi vas u Italiji prognali

Kečap na tjestenini? Za tako nešto bi vas u Italiji prognali
1

Prema Talijanima: Pašta nije prilog nego glavno jelo, stavljati ulje u vodu u kojoj se kuhala tjestenina pravo je svetogrđe, a ni riža nije stvorena da bude prilog

VIDEO

Ako volite tjesteninu s kečapom ili rižot smatrate prilogom uz glavno jelo, niste ni izbliza svladali “sveta pravila” talijanske kuhinje. Dapače, kečap na tjestenini i tjestenina ili rižot kao prilog glavnom jelu dva su grijeha uvrštena na popis najgorih pogrešaka vezanih uz hranu koje je objavila Academia Barilla u Parmi, međunarodni centar posvećen promociji i razvoju talijanske gastronomske kulture. 

Jedna od stvari u kojima su se specijalizirali je i “obrana” talijanskih prehrambenih proizvoda i recepata renomiranih majstora s certifikatom protiv nekvalitetne imitacije. Rižota i tjestenine nisu stvoreni da budu prilog drugim jelima, osim nekim specijalitetima, kaže Gennaro Contaldo, autor nekoliko knjiga o talijanskoj kuhinji, inače mentor Jamieja Olivera. 

- Svi dodaci dodaju se tek kad je tjestenina kuhana, nikako tijekom kuhanja - kaže i dodaje:

- Takav tretman tjestenine u Italiji se smatra svetogrđem. Drago mi je da je izumrla praksa posluživanja tjestenine s mesom i povrćem koju sam primijetio u talijanskim restoranima u V. Britaniji. Tjestenina se u Italiji jede s različitim mirisnim i ukusnim umacima, nikako kao usputni zalogaj. 

Karirani stolnjaci  

Crveno-bijeli karirani stolnjaci koje možete vidjeti u talijanskim restoranima u američkim filmovima, ali i uživo, u talijanskim restoranima izvan Italije čista su izmišljotina, odnosno nemaju veze s talijanskom tradicijom. 

Voda za paštu bez ulja!

Jedna od najvećih pogrešaka s popisa Academije Barilla vezana je uz pripremu tjestenine - nikad ne dodajte ulje u vodu u kojoj se tjestenina treba kuhati. Dodavanjem ulja u vodu na tjestenini se stvara masni film zbog kojeg ne može dobro upiti umake.

Cappuccino uz obrok? Užas!

Espresso i cappuccino su talijanski ponos - s tim da se espresso obično pije nakon obroka, a cappuccino je dopušten uz doručak, najbolje uz nešto slatko. Ako ga se ne možete odreći, možete naručiti cappuccino nakon obroka, no pravi Talijani to nikad ne bi učinili. 

Pašta s piletinom

Nitko vam u Italiji ne bi servirao takvu kombinaciju. Najbliže tome što možete naručiti je pileća juha s komadićima tijesta (“pastina”) koju jedete kao juhu i zatim dobijete piletinu kao glavno jelo. 

Špageti bolognese? Ne postoje

U Bologni bolognese se poslužuje s rezancima, kažu u Academiji Barilla. No Contaldo smatra da su malo prestrogi. On je podrijetlom iz Napulja, gdje se s tim umakom poslužuju i špageti, iako je ono što tamo zovu “bolonjski” malo jednostavniji i gušći umak.

Cezarova salata hollywoodski hit 

Iako je Cesare Cardini rodom Talijan, salata koju je osmislio davne 1924. godine u Meksiku, gdje je živio, postala je popularna tek nakon što se pojavila u restoranu u Los Angelesu 1946. godine. Ne smatra se talijanskim jelom. Štoviše, kako su je u Los Angelesu otkrile i proslavile filmske zvijezde, često se naziva i hollywoodskom salatom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 23

VIDEO

Recept moje svekrve: Napravite najbolje pečene krumpire ikad!
SAVRŠENO HRSKAVI

Recept moje svekrve: Napravite najbolje pečene krumpire ikad!

Australka je na društvenoj mreži podijelila recept za, kako kaže, najbolje pečene krumpire koje ćete ikad probati. Tvrdi da je tajna u tome da ih dobro protresete u cjedilu prije pečenja

Sve što treba znati o korištenju vibratora - prema stručnjacima
VELIKI VODIČ ZA UŽITAK

Sve što treba znati o korištenju vibratora - prema stručnjacima

Vibratori mogu biti odličan dodatak u seksualni život samaca, ali i parova. Bilo da kupujete prvu takvu igračku ili ste već veteran, donosimo savjete stručnjaka o tome koji su najbolji za vas i kako ih koristiti
Znate li da postoji 13. znak Zodijaka? To su posebni ljudi, provjerite jeste li među njima
INTRIGANTNA TEORIJA

Znate li da postoji 13. znak Zodijaka? To su posebni ljudi, provjerite jeste li među njima

Pripadnike ovog znaka, osim iscjeliteljskih sposobnosti, krase snažan intelekt i iskrenost, ali i jaka seksualna privlačnost kojoj je teško odoljeti. Radi se o znaku naziva Zmijonosac