Prema Talijanima: Pašta nije prilog nego glavno jelo, stavljati ulje u vodu u kojoj se kuhala tjestenina pravo je svetogrđe, a ni riža nije stvorena da bude prilog
Kečap na tjestenini? Za tako nešto bi vas u Italiji prognali
Ako volite tjesteninu s kečapom ili rižot smatrate prilogom uz glavno jelo, niste ni izbliza svladali “sveta pravila” talijanske kuhinje. Dapače, kečap na tjestenini i tjestenina ili rižot kao prilog glavnom jelu dva su grijeha uvrštena na popis najgorih pogrešaka vezanih uz hranu koje je objavila Academia Barilla u Parmi, međunarodni centar posvećen promociji i razvoju talijanske gastronomske kulture.
Jedna od stvari u kojima su se specijalizirali je i “obrana” talijanskih prehrambenih proizvoda i recepata renomiranih majstora s certifikatom protiv nekvalitetne imitacije. Rižota i tjestenine nisu stvoreni da budu prilog drugim jelima, osim nekim specijalitetima, kaže Gennaro Contaldo, autor nekoliko knjiga o talijanskoj kuhinji, inače mentor Jamieja Olivera.
- Svi dodaci dodaju se tek kad je tjestenina kuhana, nikako tijekom kuhanja - kaže i dodaje:
- Takav tretman tjestenine u Italiji se smatra svetogrđem. Drago mi je da je izumrla praksa posluživanja tjestenine s mesom i povrćem koju sam primijetio u talijanskim restoranima u V. Britaniji. Tjestenina se u Italiji jede s različitim mirisnim i ukusnim umacima, nikako kao usputni zalogaj.
Karirani stolnjaci
Crveno-bijeli karirani stolnjaci koje možete vidjeti u talijanskim restoranima u američkim filmovima, ali i uživo, u talijanskim restoranima izvan Italije čista su izmišljotina, odnosno nemaju veze s talijanskom tradicijom.
Voda za paštu bez ulja!
Jedna od najvećih pogrešaka s popisa Academije Barilla vezana je uz pripremu tjestenine - nikad ne dodajte ulje u vodu u kojoj se tjestenina treba kuhati. Dodavanjem ulja u vodu na tjestenini se stvara masni film zbog kojeg ne može dobro upiti umake.
Cappuccino uz obrok? Užas!
Espresso i cappuccino su talijanski ponos - s tim da se espresso obično pije nakon obroka, a cappuccino je dopušten uz doručak, najbolje uz nešto slatko. Ako ga se ne možete odreći, možete naručiti cappuccino nakon obroka, no pravi Talijani to nikad ne bi učinili.
Pašta s piletinom
Nitko vam u Italiji ne bi servirao takvu kombinaciju. Najbliže tome što možete naručiti je pileća juha s komadićima tijesta (“pastina”) koju jedete kao juhu i zatim dobijete piletinu kao glavno jelo.
Špageti bolognese? Ne postoje
U Bologni bolognese se poslužuje s rezancima, kažu u Academiji Barilla. No Contaldo smatra da su malo prestrogi. On je podrijetlom iz Napulja, gdje se s tim umakom poslužuju i špageti, iako je ono što tamo zovu “bolonjski” malo jednostavniji i gušći umak.
Cezarova salata hollywoodski hit
Iako je Cesare Cardini rodom Talijan, salata koju je osmislio davne 1924. godine u Meksiku, gdje je živio, postala je popularna tek nakon što se pojavila u restoranu u Los Angelesu 1946. godine. Ne smatra se talijanskim jelom. Štoviše, kako su je u Los Angelesu otkrile i proslavile filmske zvijezde, često se naziva i hollywoodskom salatom.