Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Kemikalija iz recikliranog PVC-a utječe na plodnost i naš DNK

Kemikalija iz recikliranog PVC-a utječe na plodnost i naš DNK
1

Kemikalija je također dovela i do oštećenja kromosoma, što je zatim uzrokovalo genetske probleme koji su zaustavili pravilno razvijanje sperme i jajašaca, pa je embrijima onemogućen normalan razvoj

VIDEO

Zabranjena kemikalija dietil heksil ftalat ( DEHP) koja se do 2015. koristila u proizvodnji igračaka, odjeće, ambalaže hrane i kozmetike, po mišljenju znanstvenika sa Harvard University in Boston, Massachusetts, može dovesti do problema s plodnošću.

Znanstvenici naime strahuju da je, premda ga u proizvodima nema već nekoliko godina, dietil heksil ftalat koji inače plastiku čini podatnom, još uvijek prisutan u recikliranom PVC-u i da oštećuje ljudski DNK.

Dosadašnje studije tvrde da DEHP može i muškarcima i ženama smanjiti plodnost, ali znanstvenici priznaju kako još ne znaju na koji točno način - no ova je studija, koja je rađena na crvima, otkrila da DEHP povećava rizik od pucanja niti DNA, i to baš u trenutku kad tijelo pokušava napraviti spermu ili jajašce.

Child Drop the Plastic Bottle

Kemikalija je također dovela i do oštećenja kromosoma, što je zatim uzrokovalo genetske probleme koji su zaustavili pravilno razvijanje sperme i jajašaca, pa je tako embrijima onemogućen normalan razvoj.

Znanstvenici koji nisu bili uključeni u ovo istraživanje kažu kako ipak nema dokaza da bi se isti problemi dogodili i kod ljudi, a tako sugeriraju i neka starija istraživanja.

S tri jednostavne odluke moći ćete promijeniti život na bolje
S tri jednostavne odluke moći ćete promijeniti život na bolje

DEHP se inače koristio u proizvodnji automobila i proizvodnji paketa hrane, kao i za medicinske uređaje i električne kablove. Budući da je klasificiran kao "reproduktivni otrov" - što znači i da može smanjiti plodnost - Europskim je zakonom ukinut 2015. godine, no neke su se zemlje članice izborile su se koristi i dalje u proizvodnji recikliranog PVC-a.

Male scientist, chemist working with microscope in pharmaceutica

U svojoj su studiji autori radili eksperimente kako bi vidjeli kako kemikalija utječe na vrstu crva Caenorhabditis elegans (C. elegans). Koristili su količine DEHP-a za koje su rekli da su "unutar raspona onoga što ljudi koriste", a premda su crvi sitni i narastu samo do oko 1 mm, njihovi su geni vrlo slični ljudskima pa su korisni za DNA istraživanja.

Studija je utvrdila da je kod crva koji su bili izloženi DEHP-u porasla vjerojatnost da će im se DNA 'razbiti' i smanjila vjerojatnost da će se sama moći popraviti.

Znanstvenici proizveli 'hranu od zraka': Konkurirat će soji
Znanstvenici proizveli 'hranu od zraka': Konkurirat će soji

- DEHP utječe na kromosome dijelom tako što mijenja kromatin (genetski materijal) tijekom proizvodnje jajašaca i sperme - rekla je voditeljica ovog istraživanja dr. Mónica Colaiácovo, koja smatra i kako ova studija dodatno naglašava važnost pronalaska alternativa za zamjenu DEHP-a.

Dreamstime

Dr. Oliver Jones sa sveučilišta RMIT u Melbourneu koji nije bio uključen u studiju tvrdi da se rad njegovih kolega iz Bostona može promatrati samo kroz utjecaj kemikalije na crve, na kojima su ispitivanja i napravljena, te da se ljudski DNA u istim uvjetima ne bi zbog kemikalije isto ponašao.

- Iako je crv Caenorhabditis elegans izuzetno koristan za biološka istraživanja, on nije 'mini čovjek' i ne bi ga se trebalo tako ni promatrati - rekao je Jones.

ŠTO JE REPRODUKTIVNA TOKSIČNOST?

Reproduktivna toksičnost je toksičnost za koju je poznato da ima štetan učinak na nečiji reproduktivni sustav, a taj štetni učinak može biti uzrokovan oštećenjem nečijih reproduktivnih organa, genitalija, sperme ili jajašca, razbijanjem hormona ili oštećenjem DNA.

Spakirajte kofere: Putovanje čini sretnijima nego vjenčanje
Spakirajte kofere: Putovanje čini sretnijima nego vjenčanje

Ako se vidi da neka kemijska tvar čini nekoga neplodnim ili mu oštećuje gene koji se prenose na dijete, ta je kemikalija reproduktivno toksična.

Dobro poznate toksične kemikalije uključuju uglavnom olovo - koje može oštetiti mozak i živčani sustav fetusa, a kod ne trudnica može uzrokovati neredoviti menstrualni ciklus ili dovesti do rane menopauze. Tako se npr. za kemikaliju bisfenol A (BPA), koja se široko koristi u izradi plastičnih boca, koji također navodno luči hormone i potencijalno smanjuje plodnost muškaraca, piše Daily Mail.

POGLEDAJTE NAJNOVIJU EPIZODU VIDEO SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

08:55
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'