Lifestyle

Komentari 20

Kemikalije koje debljaju: BPA, atrazin, živa, ftalati i triklosan

Kemikalije koje debljaju: BPA, atrazin, živa, ftalati i triklosan

Otrovni kemijski spojevi koji remete ravnotežu hormona i uzrokuju debljanje te razne bolesti nalaze se svuda oko nas, a jedini način zaštite je dobro čitanje deklaracija

Za epidemiju pretilosti najčešće se okrivljuje sjedilački način života i loše prehrambene navike, no veliku ulogu u gomilanju kila imaju i toksini iz okoliša, tvrde znanstvenici iz američke Agencije za zaštitu okoliša. Oni su identificirali šest kemikalija koje mogu uzrokovati neravnotežu hormona u tijelu, a time i potaknuti debljanje. Iako ih je nemoguće u potpunosti izbjeći, pokušajte ograničiti kontakt s njima, piše Yahoo Shine.

Atrazin

Ovaj se herbicid koristi u uzgoju kukuruza, šećerne trske, ali i održavanja travnjaka te uništavanja korova. Brojne su studije dokazale kako on remeti hormonalnu ravnotežu i ugrožava populaciju vodozemaca. Tako su mužjaci žaba izloženi atrazinu postali potpuno feminizirani. Studije na ljudima dokazale su da atrazin remeti normalnu funkciju mitohondrija u stanicama i uzrokuje inzulinsku rezistenciju. Dok je u zemljama EU atrazin zabranjen, u SAD-u se normalno koristi kao herbicid. U Hrvatskoj se u prodaji nalaze brojni pesticidi koji sadrže atrazin te njegova prodaja nije zabranjena zakonom. Kako biste smanjili svoje izlaganje, što je češće moguće kupujte organsko voće i povrće, osobito kukuruz.

Bisfenol A

Popularno nazivan i BPA, taj je kemijski spoj najčešći sastojak plastične ambalaže. Poznato je kako BPA imitira djelovanje ženskog spolnog hormona estrogena u organizmu, a nedavna je studija pokazala kako BPA smanjuje reproduktivne funkcije i ljudi koji su mu češće izloženi imaju veću tjelesnu masu. Način na koji možete smanjiti izloženost BPA-u je izbjegavanje plastične ambalaže, osobito plastičnih boca za vodu.

Živa

Najčešći izvor žive u prehrani je konzervirana tuna te kukuruzni sirup. Iako se količine žive u tim namirnicama redovito mjere kako ne bi prelazile propisane razine, veći unos namirnica može dovesti do poremećaja u radu organizma. Savjetuje se ograničiti unos tune na tri konzerve na tjedan.

Triklosan

Ta kemikalija dokazano ometa rad endokrinog sustava, a također je dokazano kako je i kancerogena jer se taloži u ljudskom tijelu. Triklosan je dezinficijens, a kao takav čest sastojak sredstava za pranje ruku, zubnih pasta, šampona, šminke i drugim kozmetičkim proizvodima. Najbolji način za izbjegavanje triklosana je čitanje deklaracije na svim kozmetičkim proizvodima.

Ftalati

Ove se kemikalije dodaju plastici kako bi se produljila njena trajnost i fleksibilnost, a može ju se pronaći i u dječjim igračkama te kozmetičkim proizvodima. Korejsko je istraživanje otkrilo da pretila djeca imaju veće razine ftalata u organizmu. Jedini način da izbjegnete ovaj kemijski spoj je provjeravanje deklaracija na kozmetičkim i dječjim proizvodima.

Tributilin

Taj se kemijski spoj koristi kao antifungicidno sredstvo, odnosno kemikalija koja sprječava razvoj gljivica u usjevima. Također ga se stavlja u boje kako bi onemogućio nastanak plijesni u vlažnim prostorijama. Istraživanja na životinjama su pokazala da izloženost tributilinu može ubrzati rast masnih stanica kod novorođenčadi. Tributilin se može pronaći i u prašni što svjedoči o njegovoj raširenosti, a način na koji ga možete izbjegavati je provjera deklaracije na bojama i lakovima prije kupovine, savjetuju stručnjaci.

Najčitaniji članci